Franské meče

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Franské meče

Post by Kain »

Já jsem to říkal, že to chce salón krásy. A teď máte debatu o franckých mečích plnou řečí o mlaďasovi, který si koupil špatný meč. Je to na jednu stranu poučné pro něj i pro ostatní, takže to tady má své místo. Je dobře, že to řeší, než aby s tím někam rovnou přijel. Ale musí to být v debatě o franckých mečích? Teď si dělá šupinovku, třeba bude chtít poradit, třeba ji zbastlí a bude řešit, jak ji opravit, jestli ji třeba udělat delšíí nebo kratší atd. Má to logiku. Proč nemůže být salon krásy, kde si svou postavu propere - kdo bude chtít, mrkne se a poučí se, kdo bude chtít něco o franckých mečích, nebude se tím muset prokousávat...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bestian »

No já s tim jen souhlasím, zasadíš se o to? :)

A tohle by tu chtělo buď přesunout nebo promazat...
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
trunky
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by trunky »

a bude Kain prvy kto sa do toho salona prida?ale ten salon fakt neni zly napad,mohlo by to vela zacinajucim pomoct
Hromislav,Orcae Ita
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bestian »

Neboj, Kain už v jednom takové je.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
kraki
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by kraki »

Ehm, s tím uchycením obráceného "U" nýtu v hlavici asi teda nikdo neví, co? Viz. dotaz o stránku anebo dvě dřív :?:
Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

Ahoj,

jak jsem už snad někde psal, je toto konstrukční řešení v literatuře popsáno jenom obecně-na základě RTG snímků. Je to přirozené, nikdo si netroufne dělat u těchlě bohatě zdobených hlavic nějaký destruktivní zásah kvůli spektrální analýze, který by objasnil složení pájky.
Snad můžu prozradit, že u meče z Univerzitní ulice v Olomouci , kde se hlavice dochovala skoro bez výzdoby a pájka vylezla na povrch, se potvrdil můj předpoklad, že se jednalo o mosaz-na základě metalografické zprávy od Jirky Hoška.
Jinak prakticky provedeno si to představuji tak, že U nýt byl prostě v zahřáté koruně hlavice zalit mosazí, na nějaké pájení je tam té mosazi poměrně dost-viz.rtg snímek hlavice.
Jestli to budeš zkoušet, daj vědět jak si dopadl, v dohledné době tuto hlavicu budu dělat taky, tak snad by se hodili nějaké praktické postřehy. Určitě bych však zkusil korunu hlavice pomalu chladit.
kraki
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by kraki »

Díky. Předpokládám, že by se to s množstvím té mosazi asi nemělo přehánět... Každopádně, prubnu to a uvidím :)
K veškerým postupům dělám fotky, dokumentace by tedy byla, akorát tahle závěrečná věc mi prozatím chybí. Plus ozkoušení.
Protože můj kamarád kovář má teď zrovna nejvíc zakázek, budu moct u něj tvořit až někdy v zimě (okurková sezóna). Pak sem ale dodám co půjde (aspoň v rámci možností) :)
Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
Bigoš
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bigoš »

| Waltharium turbans. Contra tamen ille virilis | constitit opponens clipei septemplicis orbem, |

| pobouřil Walthera. Ten přesto stál zmužilý na místě pevně, | štít svůj ze sedmi vrstev šípům v překážku kladl
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Co http://collections-dobree.loire-atlanti ... Generales/? Jdi na Medieval > Epee, je to ten s cislem 928.2.1

Mas tam trochu lepsi fotky a hlavne rozmery a bibliografii. Jinak hlavice mecu typu H se tu resila par stranek dozadu :wink:
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Bigoš
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bigoš »

díky, klidně posílejte dál, inspirace a podkladů není nikdá dost:-)

| Waltharium turbans. Contra tamen ille virilis | constitit opponens clipei septemplicis orbem, |

| pobouřil Walthera. Ten přesto stál zmužilý na místě pevně, | štít svůj ze sedmi vrstev šípům v překážku kladl