tu kudlu z Olomouce jsem už hledal, Dohnal ji ale datuje do předvelkomoravského horizontu, sice to není úplně jisté (je ze sídliště), ale avarské bronzy tam nějaké jsou a ta čepel se těm avarským celkem podobá. Kouřimský "mečík" je takový svérázný. Celkově se dá říct, že ty z velkomoravských velkých nožů, které se dají datovat, vypadají úplně stejně jako ty malé, akorát mají větší rozměry. Žádné saxy s lomeným hřbetem a podobně. Teda aspoň o takových nevím. Čepel málokdy překračuje 20cm a i to je veliká výjimka.
Existuje pár divných exemplářů, jako ten sekáč z Pohanska např. (který se taky nedá moc dobře datovat)
Nože
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Re: Nože
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
No já teda když koukám na ty nože z Pohanska, nebo ze Staré Boleslavi, tak saxů s lomeným hřbetem je tam spousta, akorát že jsou 10- 15 cm délky čepele, místo do metru jako v tom germanickém prostředí. Jinak jsou tam i s tordovanými jádry a vlnkovitě navařeným ostřím, které evidentně měly pěknou povrchovou úpravu. IMHO - profil těchhle nožů byl prakticky vždycky klín, takže i levný výrobek měl ostří obroušené od štosů -i pokud bys to brousil v ruce na nějakém balvanu a ne na brusu, bude na něm nakonec minimum stop po kování.
Nemluvě o faktu, že když jsem já schopen nakovat ty plochy rovným kladivem, že na nich nejsou štosy, tak to profesionál udělá bez problémů hladké. Ten "brut de forge" "neotribal" pomlácenej povrch je řekl bych historicky nesprávně a je to jednak lenost kovářů, druhak povědomí veřejnosti o tom jak má vypadat "ruční výroba".
Nemluvě o faktu, že když jsem já schopen nakovat ty plochy rovným kladivem, že na nich nejsou štosy, tak to profesionál udělá bez problémů hladké. Ten "brut de forge" "neotribal" pomlácenej povrch je řekl bych historicky nesprávně a je to jednak lenost kovářů, druhak povědomí veřejnosti o tom jak má vypadat "ruční výroba".
-
- Stálý přispěvatel
ale jo, lomený hřbet se objevuje, stejně jako tvar podobný bowie hrotu, jde mi o to, že - jak říkáš - jsou to relativně malé čepele a že ty velké zase mívají vcelku obyčejný tvar.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
-
- Stálý přispěvatel
Ono by to chtělo na nože nějakou novou shrnující práci, všechno je buď zastaralé, nebo soustředěné na jednu lokalitu. Navíc to obvykle píšou lidi, co nože ani nevyrábí, ani nepoužívají, ani s nimi nebojují. Pak to podle toho vypadá.
Já se osobně zabýval výzdobou, ne celkovými tvary a jejich rozšířeníma počty, ale takhle mi to obecně připadá na základě toho co jsem viděl z dostupných věcí i z mikulčického nálezového fondu.
Ale co vím, rozjíždí se jakási větší a dlouhodobá akce ohledně mapování výrobních postupů na základě metalografie. Je to něco kolem J. Hoška z Prahy. Co mi říkal kámoš co k němu jezdil dělat analýzy ke svým věcem, prý z těch rozborů leze jeden zajímavý nůž za druhým. Navářené břity, skládané čepele a podobně. Výsledek by měl stát za to.
Já se osobně zabýval výzdobou, ne celkovými tvary a jejich rozšířeníma počty, ale takhle mi to obecně připadá na základě toho co jsem viděl z dostupných věcí i z mikulčického nálezového fondu.
Ale co vím, rozjíždí se jakási větší a dlouhodobá akce ohledně mapování výrobních postupů na základě metalografie. Je to něco kolem J. Hoška z Prahy. Co mi říkal kámoš co k němu jezdil dělat analýzy ke svým věcem, prý z těch rozborů leze jeden zajímavý nůž za druhým. Navářené břity, skládané čepele a podobně. Výsledek by měl stát za to.
-
- Občasný přispěvatel
Neměli byste někdo, prosím, nějaké bližší info potažmo snímky větších nožů (stačí i doporučit nějaký použitelný zdroj) pro Česko/Německé krušnohorské pomezí z obd. kolem pol. 10. stol.? Myslím co se týče zdobných motivů rukojetí apod. v místech kde se prolínaly Slovanské a Germánské vlivy. Dík
Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
-
- Stálý přispěvatel
já bych si troufal tvrdit, že tam nebylo nic tak odlišného od celkového obrazu hmotné kultury tehdejších Čech, vzhledem k umístění bych tam asi moc nehledal nějaké nóbl věci a podobně, ale jinak prakticky cokoli co bylo běžně v užívání. Spíš je problém v tom, že ono na to 10. století toho vlastně u nás obecně zas tak moc vykopaného není.
No a pokud chceš dělat vyloženě pohraničí, můžeš se inspirovat i věcmi z druhé strany. Nějaké věci z německých publikací mám nakopírované, ale není to zrovna tahle oblast - mám takové ty klasické lokality Slovanů v Německu - Ralswiek, Gross Raden, Arkonu a tak. Pár nožů s rukojetmi minimálně z Gross Raden je. Něco je taky v knize Die Slawen in Deutschland (BTW sháním ke koupi!!!!)
Ještě je otázkou, jak tam v té době vůbec vypadalo osídlení, přiznám se, že jde o region, o k terý jsem se v tomhle směru nikdy nezajímal, takže ti takhle z hlavy neporadím. Možná by ti mohl něco říct Ježour, tohle osidlování a kolonizace je tak trochu jeho parketa, ačkoli nevím, jestli se zabývá i pohraničím.
No a pokud chceš dělat vyloženě pohraničí, můžeš se inspirovat i věcmi z druhé strany. Nějaké věci z německých publikací mám nakopírované, ale není to zrovna tahle oblast - mám takové ty klasické lokality Slovanů v Německu - Ralswiek, Gross Raden, Arkonu a tak. Pár nožů s rukojetmi minimálně z Gross Raden je. Něco je taky v knize Die Slawen in Deutschland (BTW sháním ke koupi!!!!)
Ještě je otázkou, jak tam v té době vůbec vypadalo osídlení, přiznám se, že jde o region, o k terý jsem se v tomhle směru nikdy nezajímal, takže ti takhle z hlavy neporadím. Možná by ti mohl něco říct Ježour, tohle osidlování a kolonizace je tak trochu jeho parketa, ačkoli nevím, jestli se zabývá i pohraničím.
-
- Občasný přispěvatel
Dík. Sorry za pozdní reakci, měl jsem problémy s compem a nedařilo se mi přihlásit 
Tu publikaci co zmiňuješ (sháníš) bohužel nemám... Max. bych měl fascikl "Slované", co jsem za dvacku koupil před X lety ve výprodeji... plus hromadu slátanin, kde leckdy mají cenu jen ty obrázky, ale i tam je to kapánek diskutabilní...
Jinak, osýdlení na soudobém území města a v přilehlém okolí, natož pak celé oblasti, k níž se váže neskutečné množství legend typu - Svatošské skály = město elfů v jakési, od naší se vzdalující realitě, dále např. všeobecně známé "psí počasí", vzniklé skutečně zde, nikoli ale podle něm. slova hund, ale podle jména legendárního krutého správce na Krudumu - Chrudimi - jakéhosi Huda... každá větší bouřka pak byla Divokým honem (kult Odina) a tak by se dalo pokračovat pomalu do nekonečna. Kelto/germano/slovanské prvky se zde mýsily odjakživa v prapodivné směsce lidové slovesnosti, ve které se dnes už skoro nikdo nevyzná.
Jinak, třeba pár desítek metrů za Kauflandem máme prima naleziště mezolitického osýdlení, o cca kilometr dál zas sklepení hospody (dodnes jako hospoda fungující), kde příznivci Jakoubka z Vřesovic komusi setli hlavy, a pak pár druhdy docela velkých a ve své době mocných hradišť na soudobé periferii (Všeborovice - 12. st., apod.).
Jen je to povětšinou buď hodně před tím desátým, anebo zase po něm
. Z toho konkrétního ale pomalu nic... 

Tu publikaci co zmiňuješ (sháníš) bohužel nemám... Max. bych měl fascikl "Slované", co jsem za dvacku koupil před X lety ve výprodeji... plus hromadu slátanin, kde leckdy mají cenu jen ty obrázky, ale i tam je to kapánek diskutabilní...

Jinak, osýdlení na soudobém území města a v přilehlém okolí, natož pak celé oblasti, k níž se váže neskutečné množství legend typu - Svatošské skály = město elfů v jakési, od naší se vzdalující realitě, dále např. všeobecně známé "psí počasí", vzniklé skutečně zde, nikoli ale podle něm. slova hund, ale podle jména legendárního krutého správce na Krudumu - Chrudimi - jakéhosi Huda... každá větší bouřka pak byla Divokým honem (kult Odina) a tak by se dalo pokračovat pomalu do nekonečna. Kelto/germano/slovanské prvky se zde mýsily odjakživa v prapodivné směsce lidové slovesnosti, ve které se dnes už skoro nikdo nevyzná.
Jinak, třeba pár desítek metrů za Kauflandem máme prima naleziště mezolitického osýdlení, o cca kilometr dál zas sklepení hospody (dodnes jako hospoda fungující), kde příznivci Jakoubka z Vřesovic komusi setli hlavy, a pak pár druhdy docela velkých a ve své době mocných hradišť na soudobé periferii (Všeborovice - 12. st., apod.).
Jen je to povětšinou buď hodně před tím desátým, anebo zase po něm

Zbraň, kterou máš a neumíš ji používat, patří tvému nepříteli.
-
- Občasný přispěvatel
Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
-
- Site Admin
Nu, coby. Pan Latka umi. Zatim nikdy nezverejnil, jak ten cin vylestit, aby mu nezcernalo drevo okolo, takze kupodivu ani tady ne. Jenom netusim, proc je to v ranym stredoveku, kdyz vetsina jeho tvorby se inspiruje novovekem.Czernozub píše:Co vy na to lidé znalý?
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.