Doplňky

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Dlouhán
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Doplňky

Příspěvek od Dlouhán »

Mince mě s prominutím moc neberou, ale ta výšivka je parádní.
Hele a nechtělo by se tý Jarče samozřejmě za příslušný obolus vyšít košili i mě?
Byl bych asi i schopnej vyfotit nějaký vzory výšivek, jen musím dohledat kdo s příbuzenstva má věci po babičce. Měla toho hromady a sama sem tam taky něco vyšila.
vlk.kh
Nováček
Nováček

Příspěvek od vlk.kh »

Ale to je fakt pěkné...já mám dvě košile z přírodního lnu, měl jsem je loni na Mastníku, ale teď si budu dělat z běleného a na to by se mi taky nějaká jednodušší výšivka líbila...Jestli se tu bude paktovat nějaká objednávka, tak do toho půjdu taky. Alespoň mě to dokope k tomu, abych s dokončením té košile trošku pohnul. :wink:

Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Odkaz na vzory na výšivky jsem posílal do nějaké diskuze (možná Zajímavé odkazy, nebo Oděv).
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Já se jí zeptám jestli a za kolik by do toho vyšívání šla.
Jinak je zajímavé, že jsem sehnal mince polské, jedna je tam litevská, jedna uherská a pár rakouských, ale zatím nemám ani jednu ukrajinskou. Až si říkám, jestli oni neměli tou dobou společnou ražbu s Polskem. Ale novodobou numismatiku jsem se nikdy neučil, takže nevím a nemám k tomu ani literaturu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

V těch odkazech na muzea jsou nějaké mince, které se podle popisku používaly za Bohdana. Jestli to ale zároveň nebylo polské platidlo, to netuším.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

já se taky pokoušel některé ty mince z nálezů identifikovat, ale málokdy je fotka tak kvalitní aby to šlo. Co jsem rozluštil, bylo tam pár těch polských "poltoraků" které mám i já.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Jak tu mám všude roztahané a rozdělané ty krámy, napadlo mě vyfotit drobné zátiší :)
DSC09438.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

V rámci pozvednutí štábní kultury, ergo hazardu, stvořil jsem "plátýnko" inspirované hrou pocházející tuším ze čtrnáctého století, kterou jsem viděl loni na Curii u Siegfrieda (žel bohu jsem si nezapamatoval název). Je to na smrkové desce o rozměrech 70x50 cm. Nejsem schopný to vyvést v oleji, takže to není dobovka, ale aspoň jsou obrázky inspirované dobovými malbami. Snad mi tu nedobovost odpustíte. Ke hře je potřeba kostka (tu mám) a mince. Místo nich můžeme provizorně použít třeba kamínky. Pokud tedy shledáte jako vhodnou zábavu obírat se o korunky.
P9020242.JPG
P9020246.JPG
P9020247.JPG
P9020248.JPG
P9020249.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od El Cid »

Super moc pěkně jsi to vyrobil. Jsi šikula:o)) =D>
,,Zachraň mne, Bože, od přátel, s nepřáteli  pak vypořádám se sám".Hejtman záporožského vojska Bohdan Chmelnický
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

super, to je pěkný!