Nevím zda je to pravda, ale kdysi jsem četl, že se fajnové oblečení skladovalo na latrínách. Aby čpavek breberky vyhubil. Ale nevím zda to není něco za něco
vladyka Křesomysl, Velesův lid
--- Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Musím tady preferovat uzení kouřem. Kožešin, kůže a vlny, peří, máme celý jeden pokoj, půdu, boudu, prostě je to tady všude a nikdy je nic neobývalo a nepojídalo! Určitě to funguje, jednou za čas to prostě vzít a dát nad oheň.
Pampalíny wrote:Nevím zda je to pravda, ale kdysi jsem četl, že se fajnové oblečení skladovalo na latrínách. Aby čpavek breberky vyhubil. Ale nevím zda to není něco za něco
Nevím jestli bych oblek na ples chtěl vytahovat z hajzlíku
V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Já si menší věci (třeba čapky) dávám do vzduchotěsných plastových krabiček na jídlo. Některé větší (plášť, suknici) mám ve vzduchotěsném plechovém soudku. Kožešiny na spaní mám nacpané v pečlivě zavřeném 50l barelu na vodu a uskladněné ve sklepě. Všechno ostatní je ve skříni, obložené propíchanými pytlíčky hřebíčku (docela jim vadí jak se zdá). Kromě toho občas pověsím v bytě pár mololapek a to co lítá vychytám. Kdysi jsem si donesl moly s nákupem plsti a dlouho jsem se jich nemohl zbavit, ale pak jsem objevil mololapky a ty jejich stavy pořádně snížily. První byly během pár dnů obalené desítkami molů - sám jsem byl v šoku kolik jich v bytě mám. Další várka už měla sem tam nějakého a poslední byly čisté. Přesto jsem nedávno zas asi dva moly našel a zlikvidoval, takže úplně spolehnout se na to nedá. Ale každopádně je mololapka úžasná věc. Pokud máte ve skříni místo, dejte jednu i tam, třeba jen rozbalte a položte na nějaký igelit nebo tak něco.
Zajímavý nápad s bergamotem, zkusím.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Knecht wrote:Já si menší věci (třeba čapky) dávám do vzduchotěsných plastových krabiček na jídlo. Některé větší (plášť, suknici) mám ve vzduchotěsném plechovém soudku. Kožešiny na spaní mám nacpané v pečlivě zavřeném 50l barelu na vodu a uskladněné ve sklepě.
S těma kožešinama opatrně, už jsem párkrát viděla, že po takovém vzduchotěsném uzavření začaly línat (konkrétně u lišek a králíků). Svědčí jim naopak časté větrání.
U těch spacích kůží mě to zas tak netrápí, jelikož se stejně po pár sezónách začnou trhat a musí se vyměnit. Na čapce mám lem z kuny a ta vypadá v pohodě. Ale díky za varování.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Dlouhodobě jsem řešil, jak ošetřit vlnu tak, aby se jednalo o ochranu trvalou a kvalitní. Postupně jsem dospěl k různým variantám, návodům, ale nikdy to nebylo úplně ono. Vždy tomu něco chybělo.
Exituje však přípravek, který se využívá na izolace (tedy dlouhodobý / takřka doživotní účinek) a zároveň se s ním impregnuje prádlo (tedy na těle nevadí). Problém je ovšem cena, manipulace a další řada problémů. Jmenuje se Molantin.
Byl by o tento přípravek zájem? Připravuji jeho distribuci v menším balení pro naše potřeby. Počítám že cena za 100 ml by byla do 300 Kč + nevratné obaly včetně rozstřiovače cca do 60-80 Kč. Ve skutečnosti je na 1 kg vlny třeba 1-4 ml, takže zvažuji i menší balení, ale musím sehnat výrobce menších lahviček.
Doplnění: jsem schopen to dávat po 25 ml -- cca 120 Kč i s obalem + nádobka s rozstřikovačem za 60 Kč
Byl by o tento sortiment zájem? Dost by mi to pomohly vaše názory, jsou tam různé ochraná nařízení, odběry, vysoké ceny apod. a tak váhám zda do toho jít.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
--- Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!