Oděv

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Oděv

Post by Knecht »

Zvláštní termín. Zní to jak něco z trpasličtiny :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Knecht wrote:Zvláštní termín. Zní to jak něco z trpasličtiny :)
Ale ne, karakul je přímo plemeno ovce. Odkazovala nás na to i Lenka o stránku zpátky.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by woden »

Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Brant wrote:
Knecht wrote:Zvláštní termín. Zní to jak něco z trpasličtiny :)
Ale ne, karakul je přímo plemeno ovce. Odkazovala nás na to i Lenka o stránku zpátky.
Název karakul je podle oblasti Karakul v Uzbekistánu, odkud to plemeno pochází.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Už jsme zas o kousek dál. Čepicím z persiánu říkají смушкова шапка - smuškova šapka. Teď se z nich snažím vytáhnout, jestli je to použitelné na 17. stol.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Dík za snahu. Máš u mě k dobru něco horylky :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Knecht wrote:Dík za snahu. Máš u mě k dobru něco horylky :)
Horylky není nikdy dost, ale mě to taky zajímá, takže tu debatu podstupuji bez požadavku na honorář :biggrin:
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Jo a tohle je odkaz od těch Ukrajinců na pdf o kostýmech na druhou polovinu XVII. - XVIII. století. Akorát zase v azbuce a mně by přeložit takhle dlouhý text trvalo děsně dlouho. Navíc času nemaje. Nechopí se toho někdo jinej? Mohlo by to být dost zajímavý (co jsem jenom tak nakoukl, tak tam rozebírají i materiály a tak).
http://www.history.org.ua/JournALL/sid/12/1/17.pdf

Jo a taky jsem narazil na zmínku o kalhotách - šarovary byly jednoznačně nejoblíbenější, dobře se v nich tancovalo, bojovalo i jezdilo na koni. Ale třeba na práci do lesa je prý kozáci nenosili, protože tam naopak na praktičnosti ztrácely. Ještě že na bitvách zásadně nepracujeme, museli bychom mít druhé užší kalhoty :)
Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Ale o smuškach tam nic není, nebo to nemůžu najít. Našli jste tam někdo něco o kožešinách?
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já azbuku spíš jen slabikuju, takže želbohům nepomůžu.