Page 1 of 3
Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Wed 13. Apr, 2011 13:21
by Myiška
Zdravím,
zajímalo by mě, jaké kuctící suroviny - nejlépe na území Čech - se vyskytovaly v období do / okolo r. 1350.
Pokud máte k dispozici, recepty vítány.
Dále bych chtěla vědět, jak je to s následujícími potravinami: cizrna, špalda, sojové boby, ovesné vločky ... Mám je ráda, ale jestli je má rád i ten přelom 14.st. ?
Děkuji za odpovědi.
Miyška
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Wed 13. Apr, 2011 16:13
by richardrg
Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.
Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách
špalda je druh pšenice - bez problému
sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic
ovesné vločky - bez problému
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Wed 13. Apr, 2011 23:19
by Bestian
U ovesných vloček bych byl opratrný také opratrný, výrobní postup není příliš jednoduchý, zrna se spařují, loupou suší a válcujou, čimž se dociluje i jejich zpecifické chuti, hold to nejsou jen rozpláclá zrnka.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 5:14
by richardrg
No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 8:25
by Myiška
richardrg wrote:Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.
Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách
špalda je druh pšenice - bez problému
sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic
ovesné vločky - bez problému
Děkuji za odpověď.
Ad. sóju - myšleno sojové boby -
http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 8:58
by Bestian
richardrg wrote:No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.
Jo, určitě, otázkou ale je, zdali to měli potřebu takhle zpracovávat a využívat. Rozhodně jsou vidět horší prohřešky než nějaké vločky a co si budeme povídat, vláknina je třeba

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 9:07
by wolf
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 13:08
by Myiška
wolf wrote:
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
Aáá .. už to tam vidím .. jsem ten článek chtěla pro objasnění, jakou soju myslím

a už jsem to nedočetla ...
Tak to ju, aspoň už to vím

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 14:55
by richardrg
Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Posted: Thu 14. Apr, 2011 16:54
by Myiška
richardrg wrote:Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Jsem bohužel z Plzně, do Prahy se dostanu ve středu, a to jen díky tomu, že putuji dál - na Libušín.
Neměl bys něco v digitální podobě ?