Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Řemesla a každodenní život

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Myiška
Nováček
Nováček
Posts: 8
Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56

Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by Myiška »

Zdravím,
zajímalo by mě, jaké kuctící suroviny - nejlépe na území Čech - se vyskytovaly v období do / okolo r. 1350.
Pokud máte k dispozici, recepty vítány.
Dále bych chtěla vědět, jak je to s následujícími potravinami: cizrna, špalda, sojové boby, ovesné vločky ... Mám je ráda, ale jestli je má rád i ten přelom 14.st. ?
Děkuji za odpovědi.
Miyška
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 120
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by richardrg »

Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.

Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách

špalda je druh pšenice - bez problému

sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic

ovesné vločky - bez problému
User avatar
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1338
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: České Budějovice

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by Bestian »

U ovesných vloček bych byl opratrný také opratrný, výrobní postup není příliš jednoduchý, zrna se spařují, loupou suší a válcujou, čimž se dociluje i jejich zpecifické chuti, hold to nejsou jen rozpláclá zrnka.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 120
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by richardrg »

No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.
Myiška
Nováček
Nováček
Posts: 8
Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by Myiška »

richardrg wrote:Recepty z této doby ještě nebyly dohledány, nejstarší ja myslím francouzský Savarin z konce století.

Cizrna - asi ano, podle mírně pozdější analogie- tzv. římský hrách

špalda je druh pšenice - bez problému

sóju asi spíš vynech, o té nevím vůbec nic

ovesné vločky - bez problému
Děkuji za odpověď.
Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát :)
User avatar
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel
Posts: 1338
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: České Budějovice

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by Bestian »

richardrg wrote:No to máš pravdu, ale už jsem jedl i ovesné vločky připravené pouze tak, že se zrno jen rozmačkalo ( normálně se to dává koním, aby lépe využili energii) a dá se to, není to zase až tak jiné. Akorát tam vadí ty osiny.

Jo, určitě, otázkou ale je, zdali to měli potřebu takhle zpracovávat a využívat. Rozhodně jsou vidět horší prohřešky než nějaké vločky a co si budeme povídat, vláknina je třeba :badgrin:
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
User avatar
wolf
Site Admin
Site Admin
Posts: 1501
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
Location: P9

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by wolf »

Myiška wrote:
richardrg wrote:Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát :)
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
Myiška
Nováček
Nováček
Posts: 8
Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by Myiška »

wolf wrote:
Myiška wrote:
richardrg wrote:Ad. sóju - myšleno sojové boby - http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja - žádný granulát :)
No, prave wikipedie pise "Soy was first introduced to Europe in the early 18th century", takze asi ne.
Aáá .. už to tam vidím .. jsem ten článek chtěla pro objasnění, jakou soju myslím :) a už jsem to nedočetla ...
Tak to ju, aspoň už to vím :)
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel
Posts: 120
Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by richardrg »

Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Myiška
Nováček
Nováček
Posts: 8
Joined: Thu 20. Jan, 2011 20:56

Re: Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny

Post by Myiška »

richardrg wrote:Jestli jsi z Prahy tak mi pošli SZ, můžu ti doma předvést nějaké ,materiály.
Jsem bohužel z Plzně, do Prahy se dostanu ve středu, a to jen díky tomu, že putuji dál - na Libušín.
Neměl bys něco v digitální podobě ?