Stránka 3 z 10

Napsal: stř 11. led, 2006 23:22
od Archimedes
Hm, to bych mohl zkusit zavrit maso do vakuove komory, to by ten svalovec taky asi nerozchodil :twisted:

Napsal: čtv 12. led, 2006 0:28
od abaddon
to maso asi taky ne ;-)

alespon co se pozivatelnosti tyce... ;-)

Napsal: čtv 12. led, 2006 0:56
od Archimedes
A jeste ke vsemu by to asi nebylo tak uplne LH :biggrin:

Napsal: čtv 12. led, 2006 22:07
od Průser
Pampalíny píše:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka :mrgreen: Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.

Napsal: pát 13. led, 2006 9:34
od woden
No ale aspon budes mat zdrave zarodky..... :mrgreen:

Napsal: pát 13. led, 2006 12:39
od zoone
HynekzDube píše:
Pampalíny píše:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka :mrgreen: Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
No jo, ale tam se používají kryoprotektiva... Jinak u kvasinkové suspenze(pěkně odolné mrchy) mají mortalitu při -190C asi 95%...

Napsal: ned 02. dub, 2006 15:49
od Pampalíny
Nevím jak je známo použití březové mízy v RS a středoevropském prostoru (info jsem našel jen na Vikingy, baltské národy a jim sousední Slovany), ale předpokládám, že by se mohla tato snadno dostupná surovina vyskytovat i u nás.

Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).

Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.


Obrázek
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg

Obrázek
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg

Napsal: ned 02. dub, 2006 16:22
od Wothan
Našel jsem o tom zmínky coby alternativním sladidle k medu, ale ne přímo v pramenech, jen v literatuře.

Napsal: ned 02. dub, 2006 17:29
od Pampalíny
Díky. Už mám tak litr tak zkusím svařit na kolik toho sirupu to vyjde, U javoru je to 40:1 :-X
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně - http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm

Napsal: ned 02. dub, 2006 20:54
od Müscha
Velice zajímavé,a si půjdu narazit strom :wink:

Napsal: ned 02. dub, 2006 23:30
od Pampalíny
načni strom tak 130-150 cm vysoko (raději větší - buď V řez nebo díra, ale ne moc velké (chceš-li návod, pošlu ti nějaké bližší info - dávám to totiž do podoby článku).


Obrázek
velke foto http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza3.jpeg


Jinak prosím někoho z administrátorů tohoto tématu o přesunutí do sekce RS - Nápoje. Nějak jsem se zapoměl a dal to do jídla. Děkuji.

Jinak poměr u břízy pro sirup odhaduji po dnešku tak 80-100:1, takže pakárna. Asi zkusím i ten "šumivý sekt". Obrázek Obrázek

Napsal: ned 02. dub, 2006 23:44
od Müscha
Pošli, budu jen rád...

Napsal: úte 09. kvě, 2006 18:07
od Boza
Chci se pochlubit pořádným kotlíkem, právě jsem ho přivezl z pošty. Obrázky nelinkuju přímo protože jsou dosti velké:

hezky svrchu
a z boku

Poctivý černý plech 2 mm. Zakoupeno (výrobcem je nějaký jejich kovář) od Lutoma - Walhalla. Obsah odhadem 10l, což je pro mou rodinu zcela dostačující :mrgreen: Zvenčí je to natřené nějakou fuj barvou, věřím že to rychle odhoří. Nejsem si jistý jak je to utěsněné, ale (zatím) to nijak neprotéká.

Napsal: úte 09. kvě, 2006 18:14
od abaddon
pekny... my sme s Wothanem ted taky videli peknej kotlik ... takze mozna taky poridime casem neco vetsiho pro sdruzeni...

Napsal: úte 09. kvě, 2006 21:13
od Wothan
No spíš něco železného - už máme kotlíky z mědi, mosazi, ale železný nám ještě chybí :-)