Page 4 of 15
Posted: Wed 11. Jan, 2006 23:22
by Archimedes
Hm, to bych mohl zkusit zavrit maso do vakuove komory, to by ten svalovec taky asi nerozchodil

Posted: Thu 12. Jan, 2006 0:28
by abaddon
to maso asi taky ne
alespon co se pozivatelnosti tyce...

Posted: Thu 12. Jan, 2006 0:56
by Archimedes
A jeste ke vsemu by to asi nebylo tak uplne LH

Posted: Thu 12. Jan, 2006 22:07
by Průser
Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka

Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
Posted: Fri 13. Jan, 2006 9:34
by woden
No ale aspon budes mat zdrave zarodky.....

Posted: Fri 13. Jan, 2006 12:39
by zoone
HynekzDube wrote:Pampalíny wrote:Zmražení by snad nebyl problém, moh bych to hodit do -200C, ale nevím zda to pomůže. Respektive nevěřím.
Zmražením si vůbec nepomůžeš, v mase jsou zárodky, které jsou téměř obdobné se zárodky savců, např. skotu, prasat atd. A konkrétně hovězí spermie mají při inseminaci -180C a po rozmražení a zavedení do dělohy normálně fungujou. Mimochodem na stejnym principu funguje i lidská spermabanka

Takže muj typ je, že po zmaražení přežije takovejch 89% zárodků.
No jo, ale tam se používají kryoprotektiva... Jinak u kvasinkové suspenze(pěkně odolné mrchy) mají mortalitu při -190C asi 95%...
Posted: Sun 02. Apr, 2006 15:49
by Pampalíny
Nevím jak je známo použití březové mízy v RS a středoevropském prostoru (info jsem našel jen na Vikingy, baltské národy a jim sousední Slovany), ale předpokládám, že by se mohla tato snadno dostupná surovina vyskytovat i u nás.
Produkty: šťáva, sekt a napadá mě ještě sirup (ale o tom jsem žádné zmínky nenašel/neslyšel).
Každopádně je nejvyšší čas :c) vyrazit do březového háje.

velke foto
http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza1.jpeg

velke foto
http://www.slovane.cz/pic/lh/jidlo/briza2.jpeg
Posted: Sun 02. Apr, 2006 16:22
by Wothan
Našel jsem o tom zmínky coby alternativním sladidle k medu, ale ne přímo v pramenech, jen v literatuře.
Posted: Sun 02. Apr, 2006 17:29
by Pampalíny
Díky. Už mám tak litr tak zkusím svařit na kolik toho sirupu to vyjde, U javoru je to 40:1
Jinak zajímavý odkaz k tomu javoru a míze obecně -
http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... stromu.htm
Posted: Sun 02. Apr, 2006 20:54
by Müscha
Velice zajímavé,a si půjdu narazit strom
