Kroužkové kapuce vs. komplety
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Já mám teorii co se závěsníků týče, proč ustoupily kompletům a pak se zase vrátily. Prezentoval jsem ji několika lidem a vesměs se jim líbila. Podle mého to záviselo na vývoji štítu. Dokud byl štít kruhový, závěsník na přilbě nepředstavoval problém (takže protot ta tradice na východě). S příchdodem těžkých jezdeckých "mandláků" s řemenem okolo krku vyvstává problém - ten řemen za tu barmici tahá, potažmo tedy tahá za helmu. To je nežádoucí. Kapuce to ovšem skvěle řeší, řemen naopak ani neleze pod barmici. S příchodem lehčích štítů to opět není nezbytné a objevují se opět přilby s barmicí (což mi potvrdil i Maršálek). IMHO je to docela dobrý důvod...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Dobrá teorie, a musím říct z vlastní zkušenosti že řemen pekelně těžkého mandláku za krkem je nic moc.
Dovolím si však malou úpravu - IMHO nezáleží na tvaru štítu, ale na tom kolik váží a jak je přepravován v těch 99% času, kdy zrovna nechrání majitele před těmi ostatními majiteli. Potřeba majitele jezdeckého mandláku a pěšího majitele štítu z prkének bude jiná, konkrétně jezdec ho bude mít většinu času zavěšený na boku koně.
Dovolím si však malou úpravu - IMHO nezáleží na tvaru štítu, ale na tom kolik váží a jak je přepravován v těch 99% času, kdy zrovna nechrání majitele před těmi ostatními majiteli. Potřeba majitele jezdeckého mandláku a pěšího majitele štítu z prkének bude jiná, konkrétně jezdec ho bude mít většinu času zavěšený na boku koně.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Site Admin
a asi vam tu teorii naborim i tim, ze muj novy mandlak potazeny surovkou bez kovani si na WB bitve potezkavalo spousta lidi a nekteri mi naoplatku dali potezkat jejich kruhovy stit a nutno dodat ze muj mandlak byl lehci .. takze si troufam tvrdit ze pokud maji i ty kulaty stity remen je to potom jedno... hmotnostne se to prilis lisit nemusi...
-
- Stálý přispěvatel
Ale jo, to jo, spíš myslím to že mandlák je určen k tomu aby kryl větší plochu, ergo při stejné technologii a stavbě bude těžší než běžný kulatý štít (a nechci se dohadovat co znamená běžný
)
Ale už jsme trochu off-topic

Ale už jsme trochu off-topic

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Site Admin