Hry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Hry

Post by Wothan »

Tak tady bych se rád věnoval nejrůznějším hrám pro ukrácení volného času - spíš asi než fyzickým či sportovním výkonům hrám stolním - jejich pravidlům, tvarům figur a kostek apod.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Když jsme u toho, mohli by jste se podívat na tohle a vysvětlit mi co tím chtěl básník říct? Nemůžu přijít na to, jestli je to nějaká hra nebo divadlo:

http://bacm.creditmutuel.fr/imagesScan/IMG00038_4m.jpg
http://bacm.creditmutuel.fr/HORTUS_PLANCHE_5.html
El Cid
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by El Cid »

Tak přátelé, zjistil jsem zajímé věci ohledně obrázku, který je v kodexu Hortus Deliciarum. Jde o ty loutky na stole. Přeložil jsem za pomoci kolegyně ten latinský nápis a jde o (Ukázání zábavy, kratochvíle, která měla ukázat hbitost rukou hráčů v podobě těch figurek) Ten překlad není doslovný, ale smysl je stejný. Byl jsem s tímto problémem v divadelním oddělení NM a tam mě docela poradili jak to mohlo funguvat. Našel jsem ještě jeden obrázek, který je stejný ale přece trošku jiný. Je z francouzského slovníku Viollet - Le - Duc.
Zkusím vám to trošku popsat, jak to asi mohlo fungovat. Dva protihráči stojící protí sobě. Každý drží dva provázky, které když se ruzným způsobem napínali a uvolňovali, tak figurky které mají břichem provlečený provázek se nakláněli na strany. Nohy měli dřevěné s klouby, aby se mohli pohybovat, ale zárověn i různě uhybat. Ruka s mečem byla dřevěná na kloubu, který umožnoval pohyb meče. Takže to schrnu. Napínáním a uvolňováním se figurky rozhýbali a máchali po sobě meči. Nejspíš šlo o zasáhnutí protivníka mečem. Jak?? To musím zjistit, až je zkusím vyrobit repliku. Pak můžu říct další informace.
Jinak prý v Indii mají podobné divadelní loutky, které fungují na podobném principu provázků. Taky prý mají meče a dokáží s těmi loutkami udělat opravdový šermířský duel. :D Měj te se a bádání zdar. :twisted:
Rodrigo Diaz de Vivar, El Cid Compeador
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ondra »

Mam pekny freeware - nejaka verze hnefataflu

Velikost 352kB : vikingsiege.zip
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

mozna vas bude zajimat ze existuje tohle jako hra na PC:

http://194.100.157.22/tiki/show_image.php?id=1
(obrazky se nechteji kuli tvaru ty adresy parsovat takze to musite zkusit sami otevrit)

a doknce to autor vyviji jak pro windoze tak i pro linux .... :lol:

ke stazeni je windowsi i linuxova verze na adrese
http://194.100.157.22/tiki/tiki-downloa ... ?fileId=13
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Mimochodem, v Praze Butovicích se našla nějaká opuková deska na které byla vyrytá hra "mlýnek" :idea:
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Müscha wrote:Mimochodem, v Praze Butovicích se našla nějaká opuková deska na které byla vyrytá hra "mlýnek" :idea:
Nic divného, mlýnek je jedna z nejstarších dokázaných deskových her.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

co je ještě doložené mimo šachů a taflu?
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

vrhcáby alias "šeš beš" etc (angl.název si teď nevybavuju)...... otvírací skříňka s namalov. hroty, máš x žetonů a vrhá se 2 kostkama a snažíš se žet. dostat od soupeře na svou stranu
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

to je tak staré? anglicky je to tuším backgammon (nevím jestli to píšu správně). tuhle hru jsem nikdy nepochopil :mrgreen: