Jinak nemate nekdo dvorskou muziku vrcholneho stredoveku? Vymenim.
Jinak v tomto tematu pochopitelne rozebirejte cokoli, co se stredoveke hudby tyce.
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
Nevim, nikde jsem o nich jeste neslysela, ale na netu maji stranku http://www.volny.cz/cameralis ,kde je ale jen cesky a anglicky profil skupiny a jedna ukazka http://www.volny.cz/cameralis/HUDBA/morefest.ra. Zadny kalendar akci, koncertu apodRatatosk wrote:A co říkáte na skupinu Ars Cameralis, jestli jí znáte? Prý se snaží co nejvěrněji hrát středověkou (gotickou) hudbu na rozdíl od spousty jiných skupin. Já se v tom nevyznám, tak to nemůžu posoudit, ale chtěla bych vědět, zda je ta hudba dobová.
6. DUBNA 2006 , 19.00 hod, ROMÁNSKÉ SKLEPENÍ
HUDBA DOBY LUCEMBURKŮ
účinkují: ARS CAMERALIS
Oldřiška MUSILOVÁ – mezzosoprán. Lukáš MATOUŠEK - klarinet a historické nástroje. Hanuš BARTOŇ - klavír a historické nástroje. Milan LANGER - klavír a historické nástroje. Jiří RICHTER - viola a historické nástroje.
Umělecký vedoucí / directed by Lukáš Matoušek
HISTORICKÉ NÁSTROJE: varhanní portativ, cembalino, středověký cimbál, gotická harfa, flétny, jednoručky, kamzičí rohy, šalmaje, krumhorny, cornamusa, chalumeau, křídlo, chorus, trumšajt, fidula, rybebka, citola, kotlíky, cymbala, apod.
Soubor ARS CAMERALIS je znám u nás i v cizině svojí dvojí interpretační činností, obsahující jednak středověkou hudbu 13. až 15. století - (Real Audio), jednak hudbu současnosti (Real Audio). Bohatý repertoár je stále rozšiřován nejen o nové transkripce historické hudby, opatřované nejčastěji přímo z původních pramenů - středověkých rukopisů, ale i o nově vzniklá díla 20.století. Soubor ARS CAMERALIS se snaží (často až didaktickým způsobem) sestavovat programy tak, aby posluchači nejen poznávali vždy něco nového ze středověké hudby, ale aby pronikáním do této oblasti přijímali středověkou hudbu jako samozřejmost.
Ona je to i otázka intepretace, třeba toho Guillauma de Machaut mám, texty skvostné, interpretace hudby, hm... až jsem napochybách, je-li to skutečně k těm milostným textůmRatatosk wrote:To je vlastně pravda, že jsou to církevní zpěvy (já jsem to taky moc dlouho nevydržela poslouchat...ne, zas tak neposlouchatelné o není
). Ale třeba Ave Maria gracia plena, co zpívá Psalteria je taky původně liturgická písnička (opravte mě , jestli píšu blbosti nebo srovnávám něco, co se moc srovnávat nedá) a je to úplně o něčem jiném. Tak mě zajímá, které skupiny se snaží co nejvíce přiblížit dobové muzice. Co je vlastně goticá hudba a co moderní předělávka gotickou hudbou inspirovaná? Asi všechno bude bude více či méně nějak upraveno.
mám ta co jsem vypsal k veršům, tedy:Jachym Hrabec wrote:nejaka ta cd od nej nemas?