Prapory
Moderator: Savlis
-
- Stálý přispěvatel
Prapory
Pratele, mate nekdo nejake povedomi o zpusobu jak se vyrabely prapory v 18. stoleti? Rad bych vyrobil nize vyobrazeny prapor (ten vpravo), ale nevim, jak udelat ty zlate lilie v modrem a cervenem poli. Dle informaci, ktere se mi donesly, v te dobe byly vlajky malovane. Jenze cim udelat tu zlatou, aby zustala skutecne zlata, aby zustala drzet a nelamala se pri stoceni. Pripadne uvitam dalsi informace ohledne materialu. Platno? Hedvabi?

Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Vitouši na www.ceskyserm.cz si ve fóru najdi kolonku "Výroba praporu" ,nebo tak nějak se to jmenuje. Řešili se tam i ty barvy. Na napoleoniku máme na standartě černou podkladní a do toho zlatý motiv. Vypadá to dobře a barva seneláme. Zjistím čím se to malovalo.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
já s těmi modelářskými pracuju cca 4 roky při malování na samety, satény a hedvábí a nemám problémy, jen jsem se to musel naučit, ale to k tomu patříMilan wrote:Modelářský barvy bych nedoporučoval. Těmy jsou udělané hvězdy na praporu 26th. Wis. Jejikož ta barva je málo pružná tak se odroluje.
Loni v létě dostalo několik napoleonských jednotek nové prapory. Na ČT o tom byl dokument. Petr Vágner by ti možné sehnal kontakt na člověka co je maloval.

Pokud jde o ty napoleonské prapory, tak podle hodnocení kluků, kteří je mají se moc neopovedly. Hedvábí prý na Slavkově ztuhlo a trčelo jako deska místo aby se vlnilo a při opakovaném vyjímání a rolování praporu se údajně odírá zlato a to prý citelně. Na vlastní oči jsem je neviděl, ale jestli jsou majitelé takhle rozčarovaní po roce, tak se to zjevně moc nepovedlo.
Pokud jde o životnost našich malovaných praporců a korouhví, jezdíme s nimi do bitev cca 4 rokem a nemáme problémy, takže myslím že čas a nepříznivé podmínky je docela prověřily, ostatně leckteré jsou i řádně posekané

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
To je bohužel asi jediná fotka, na které je trochu vidět svatojiřský prapor zblízka. Materiál je satén, malba zmiňovanými modelářskými barvami, stáří praporu 4 roky (je trochu vidět jak je posekaný). Prošel s námi mrazy, deštěm, byl přepíraný v ruce. Je uchycený na žerdi a příčném ráhnu (přesto je na fotce trochu vidět, že se vlní, takže látka malbou neztvrdla). Vozíme ho srolovaný, takže ho nežehlíme a necháme ho vždy jen vyvěsit

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Marsalek: prosimte, koho jste kontaktovali v te Hedve? Pripadne jaky material jste brali? Ja se pres nekolik telefonu dostal na jednu pani a ta mi rekla, ze maji saten pouze polyesterovy a pak z viskozy, ktera pry reaguje na vodu. Casem snad ma byt neco s primesi bavlny
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine