Je to spousta otázek, ale budu rád za cokoliv k tématu.

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
Tak to je záludná otázka. Rozhodně mě nejvíc zajímá ekonomika, nejen státu, ale i menších celků. Nepohrdnu ale ani informacemi o tržišti. Takové moje všeprostupující otázky zní: "Když si člověk usmyslel, že chce něco koupit, bylo to většinou k dostání? A jak dlouho a jakými prostředky musel vydělávat, aby mohl koupit nejrůznější zboží?"Boza wrote:A vůbec, máš na mysli trh ve smyslu tržiště, nebo spíš vnitřní ekonomiku státu?
To vše záleželo na spoustě okolností - zda ten jedinec byl svobodný člověk, nevolník nebo otrok (třeba Praha údajně patřila ještě ve 12. století ke třem největším tržištím s otroky v Evropě), zda byl v učení nebo již vyučeným řemeslníkem, zda byl nádeníkem nebo kvalifikovaným členem cechu.Krahujec wrote:Ahoj, zajímalo by mě, jak vypadal trh v době 11. a 12. století...
Mhh, prosím jasně se vyjádři kam svými dotazy směřuješ, píšeš snad esej do školy? Nebo si chceš zřídit mincovnu? Nebo jsi se jenom vsadil s kámošem kolik majetku musel mít "chudý zeman"?Krahujec wrote:Tak to je záludná otázka. Rozhodně mě nejvíc zajímá ekonomika, nejen státu, ale i menších celků. Nepohrdnu ale ani informacemi o tržišti. Takové moje všeprostupující otázky zní: "Když si člověk usmyslel, že chce něco koupit, bylo to většinou k dostání? A jak dlouho a jakými prostředky musel vydělávat, aby mohl koupit nejrůznější zboží?"
Je to již mimo mísu, protože brzy po založení tématu jsem začal řešit jiné potíže s mým takzvaně "projektem", ale stejně cítím, že dlužím vysvětlení. Tehdy mi šlo vlastně o to, nastavit realitě se aspoň trochu blížící trh pro jistou rpg hru. Chtěl jsem zjistit ceny alespoň několika základních komodit, ať už šlo o věci denní spotřeby, nebo nástroje, či snad služby, od kterých bych se mohl odrazit, a vycucat si z prstu ceny toho ostatního. Zároveň jsem chtěl vědět, zda je vůbec reálné, aby postavy cestovaly z místa na místo, a v každém větším sídle si mohly zakoupit prakticky cokoliv, nebo zda různé druhy zboží musely cestovat nesčetné míle do nějakých opravdu velkých center obchodu. Taky jsem chtěl vědět, zda a jak si na sebe postavy mohou vydělat, případně kolik je asi tak reálná suma, jakou by nadprůměrně nadaní jedinci mohli za život vydělat.Mhh, prosím jasně se vyjádři kam svými dotazy směřuješ, píšeš snad esej do školy? Nebo si chceš zřídit mincovnu? Nebo jsi se jenom vsadil s kámošem kolik majetku musel mít "chudý zeman"?