No,ve srovnání se Starým Zákonem je to včera
V zásadě mi jde o to,že jsem četl v SZ I NZ o zatracení,ale peklo a ohně a kotle a čerty si nějak neumím časove zařadit.Děkuji
Ale "čerti", to jsou postavy lidových pohádek a pověstí. Mytologie všeho druhu spíš užívají pojmů "démoni", "ďáblové" - tedy obecně a velmi zjednodušeně síly zla, v křesťanské mytologii padlí andělé, protivící se bohu.
Teprve 4. lateránský koncil v r. 1215 definuje ďábla jako stvoření božské, které jeho stvořitel původně zamýšlel jako sílu dobra, avšak učinil z něj stvoření zlé.
Dyť jsem to popisoval u té scény posledního soudu z 6.století ,kde absolutně ještě to zatracení chybí nějaké představa ,takže tam jsou pouze ty ovce a kozlové.
Tak jak popisuješ ty kotle ,řetězy a nejrůznější pichlátka tak bych to typoval nejdřív tak na 10.-11. století možná ti k tomuto řekne víc Boza ,sledoval jistě toto období víc než já.Ty čerti obecně jsou nejdříve jen bájná zvířata a postupně dostávají tváře zvířat nám známým(předevčím právě kozlové ,kteří jsou těmi zatracenými)
Z vrcholného středověku jsou to nejčastěji mixu kozlích hlav,které mohou mít ptačí nohy ,ale také už kopyta atd. ,ale postavou obvykle už připomínají lidskou.
V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Domnívám se, že se obracíš na nesprávného. Pokud jsi měl na mysli čerty, tak o pár míst výše říkám, že to je záležitost lidového bájesloví a křesťanská mytologie zná jen ďábla či démony jakožto síly zla.
Pokud si zmíněnou iluminaci zvětšíš, pak snadno zjistíš, že tam zobrazení démoni či ďáblové vypadají spíše jako zombie.
A nechápu Tvůj výpad. Možná máš jako student historie umění lepší přístup do knihoven s rukopisy. Já jej nemám a proto využívám nejlepší dostupný vyhledavač; pokud máš lepší zdroj, jistě se o něj rád podělíš. Což ale nic nemění na tom, že Tvému útoku nerozumím.
Last edited by Kateřina_z_Landštejna on Sat 18. Oct, 2008 15:23, edited 1 time in total.