A co se to svědomí kouknout z pohledu etologů-sociobiologů a matematiků? Lidské chování (i zvířecí) jde krásně modelovat (známé teorie her, vězňovo dilema apod.) a ty modely vychází velmi pěkně a přesvědčivě pro lidi i zvířata. Existuje několik základních stategií chování (no vlastně jen 2 základní:-) -holubice a jestřáb). A všechno je to založené na recipročním (a v menší míře příbuzenském) altruismu. Pokud se člověk (i zvíře) nebude chovat altruisticky (bude zastávat strategii "jestřáb"), tak ho společnost dříve či později zničí, protože takový jedinec je nebezpečný a společnosti škodí. Takže svědomí by se dalo brát, jako povědomí o tom, jak se ve společnosti chovat a podléhá evoluci (přirozenému výběru) stejně jako třeba fyzické vlastnosti a tudíž povědomí o altruistickém chování je u lidí (i zvířat) hluboce zakořeněné, jelikož ho nutně potřebují k přežití. Mohlo by být do určité míry i dědičné pomocí genů, nejem naučené nebo přenosné jako memy... ale to už je spekulace jak prase
Je o tom zajímavá a čtivá kniha s názvem Původ cnosti, kde je mimochodem i křesťanství vysvětleno pomocí recipročního altruismu
Jestli to tu někdo zmínil přede mnou, tak se omlouvám, že to opakuju, většinu této debaty jsem nečetla
Jo a netvrdím nic o tom , do jaké míry, s touto hypotézou souhlasím, tak mě neberte jako jejího skálopevného zastánce:)
Last edited by Ratatosk on Mon 13. Oct, 2008 17:09, edited 1 time in total.
JARWIKS wrote:Kaine ona to takhle neřekla. To si jen teď interpretuješ jak se ti to hodí. Stejně jako u soudu budeš, intepretovat pokud k tomu bude možnost, tak aby jsi svého klienta obhájil
Kolik smajlíků tam musím dát, abys pochopil, že jde o rýpnutí?
Mě tunu
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
Ratatosk wrote:A co se to svědomí kouknout z pohledu etololů-sociobiologů a matematiků? Lidské chování (i zvířecí) jde krásně modelovat (známé teorie her, vězňovo dilema apod.) a ty modely vychází velmi pěkně a přesvědčivě pro lidi i zvířata. Existuje několik základních stategií chování (no vlastně jen 2 základní:-) -holubice a jestřáb). A všechno je to založené na recipročním (a v menší míře příbuzenském) altruismu. Pokud se člověk (i zvíře) nebude chovat altruisticky (bude zastávat strategii "jestřáb"), tak ho společnost dříve či později zničí, protože takový jedinec je nebezpečný a společnosti škodí. Takže svědomí by se dalo brát, jako povědomí o tom, jak se ve společnosti chovat a podléhá evoluci (přirozenému výběru) stejně jako třeba fyzické vlastnosti a tudíž povědomí o altruistickém chování je u lidí (i zvířat) hluboce zakořeněné, jelikož ho nutně potřebují k přežití. Mohlo by být do určité míry i dědičné pomocí genů, nejem naučené nebo přenosné jako memy... ale to už je spekulace jak prase
Je o tom zajímavá a čtivá kniha s názvem Původ cnosti, kde je mimochodem i křesťanství vysvětleno pomocí recipročního altruismu
Jestli to tu někdo zmínil přede mnou, tak se omlouvám, že to opakuju, většinu této debaty jsem nečetla
Jo a netvrdím nic o tom , do jaké míry, s touto hypotézou souhlasím, tak mě neberte jako jejího skálopevného zastánce:)
Ty vado veverka soráč, ale toto si budu muset přečíst až budu totálně naložený v lihu. Tobě ta jednodenní střízlivost vlezla na mozek jak pozruju. Táááákže bodyguard hlásí, že je potřeba kontrolovat jízdenky
"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
JARWIKS wrote:Kaine ona to takhle neřekla. To si jen teď interpretuješ jak se ti to hodí. Stejně jako u soudu budeš, intepretovat pokud k tomu bude možnost, tak aby jsi svého klienta obhájil
Kolik smajlíků tam musím dát, abys pochopil, že jde o rýpnutí?
Neboj, já pochopila, že jde o rýpnutí, ale chuť kopnout Tě jsem teda měla.
Navíc nezapomeň, že tuhle diskusi čte kde kdo a když to nepochopí Pulec, který nás oba zná, je málo pravděpodobné, že to pochopí ostatní. Já osobně Tvůj perverzní smysl pro humoc oceňuju, ale po ostatních to chtít nemůžeš. A pak to vypadá, že ten, kdo nechápe, jsi Ty. A to nechceš, že ne?
Muhaha, Kaine. Většinou tvé vtipy sice chápu, ale tentokrát jsem prostě měl zkrat, nebo byl moc věrný. Ale jinak ta tuna smajlíků pořád platí.
Děkuji Theo, žes to tak hezky vysvětlila
Jarwiksi, zdá se mi, že z toho děláš ještě větší drbárnu, než už je A když už, nestačí třeba, když reaguješ na příspěvek na té samé straně, jen odkázat na autora a nekopírovat úplně všechno?
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Rab wrote:Jarwiksi, zdá se mi, že z toho děláš ještě větší drbárnu, než už je A když už, nestačí třeba, když reaguješ na příspěvek na té samé straně, jen odkázat na autora a nekopírovat úplně všechno?
Když já jsu líný v případě toho, že drbu drbu věnovat těch dalších 10 sekund tomu aych ty citace utřídil.
A Ad. drbárna drbárna to teď už doopravdy je.
JARWIKS wrote:
Ty vado veverka soráč, ale toto si budu muset přečíst až budu totálně naložený v lihu. Tobě ta jednodenní střízlivost vlezla na mozek jak pozruju. Táááákže bodyguard hlásí, že je potřeba kontrolovat jízdenky
Když drbárna, tak drbárna....hele Pulec, žádná jednodenní střízlivost mi na mozek neleze, ale občasné navštěvování jistého ústavu, který založil Kája IV., mě očividně přes příliš poznamenalo Těš se, těš na kontrolu...to bude jízda (ani se neptej do jaké stanice)