Svátky ve vrcholném středověku
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
???Jiři z Holohlav wrote:Tohle paní nevygooglíš.Jsou prostě tací,kteří chápou odchod z tohoto slzavého údolí jako docela štastnou událost pro zemřelého,přesto že jim osobně se po něm stýská.
Zkus pochopit,že tato témata jsou vědecky nepochopitelná.
Pohybovala jsem se mezi katolíky 20 let, protože jsem zpívala v chrámovém sboru a účastnili jsme se řady akcí dané farnosti. Dušičky a Svátek všech svatých NIKDY nebyly ničím veselým. Rovněž nevím absolutně nic o tom, že by zrovna katolíci vnímali něčí smrt jako důvod k mejdanu na oslavu jeho odchodu. Což není nic o vědě ani googlení, ale o katechismu, jímž jsou zrovna katolíci setsakra vázáni.
Tebou uvedeným způsobem ale nahlížejí smrt leckteré asijské konfese i řada afrických a jihoamerických kombinovaných kultů.
Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
V tom to možná je: leckteré "přirozené lidské veselí" je poměrně tragické a leckteré "duchovní veselí", byť se neprojevuje alkoholem prosyceným tancem, je upřímné a oblažující.Kateřina_z_Landštejna wrote: Leda snad, jestli jsi měl na mysli "veselí" duchovní. Jakože jásání nad přiblížením se k bohu nebo tak něco. Pak to někteří mohou vnímat jako "veselý" svátek, ale toto nábožné povznesení se nemá nic společného s přirozeným lidským veselím.
"Myslíš, že vzdálenost může dělit přátele? Když chceš být s Rae, nejsi už vlastně s ní?" (R. Bach)
-
- Stálý přispěvatel
Připravil jsem takový vánoční dárek - doporučuji hlavně ty texty od Jakuba de Voregina (dominikán) ze Zlaté legendy 1260 - http://koho.rajce.idnes.cz/Vanocni_special/
-
- Stálý přispěvatel
Re: Svátky ve vrcholném středověku
Oprášil jsem Vánoční speciál - http://koho.rajce.idnes.cz/Vanoce
Ze začátku jsem vypíchnul, tradici již ze začátku 13.století a to oživování Betléma,
Ta scéna je pak vyobrazená od Giotta a pak v české knize Život svatého Františka.
Ze začátku jsem vypíchnul, tradici již ze začátku 13.století a to oživování Betléma,
Ta scéna je pak vyobrazená od Giotta a pak v české knize Život svatého Františka.