Látky, oděvy, uniformy atd.

Moderátoři: Knecht, Raiden

Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

No, k těm botám, já už zjistil, že po šesti hodinách v sedle je chůze nečekaně příjemnej pohyb i ve vysokých botách... :badgrin:
Siegfried
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Siegfried »

Gordon, Knecht:
mno já sem tradiční prudič :) nevím jak to máte na Baroku (sou tam ostatně k vidění taky pěkný kousky, ale jak je to barevný tak to tak nevyzní - ostatně moje výstroj byla loni taky děsivá, snad do bílý hory došiju:)
Ale na Gotice se vyskytujou takový zjevy, že je potřeba jim to říkat... decentně a slušně - 3/4 z nich fakt netušej a nikdo jim nic neřekl, respektive jim kamarád zmrd prodal svoje odpadky .)) (Omlouvám se za výrazivo admine) A zbylá čtvrtina sou ti lidé co na rady reagují agresivně - asi to kazej záměrně takže těm se chodíme po skupinkách smát... a občas jim uděláme na internetu PR :))
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Olaff »

Siegfrid: Tym sa netrap, aj v baroku je takych zmesi dost... Napriklad aj ja som este zatial zmes v porovnani s ludmi, co som si vybral ako motivaiu, hehe...
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

No já jsem taky taková směs...
Mušketu mám podle typu datovaného na 1638, ale podobnokroj podle kostýmu datovaného 1627...

Takže asi bych měl výhledově předělat střih :wink: , zejména když úhlavní akcí regimentu je (ne)dobytí Brna 1645...
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
alistaire
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od alistaire »

My máme vzor z doby, kdy švédové pomalu přecházeli na střelbu bez furket a ty naše muškety jsou kalibr 18mm, nechci kecat kolik vážej, řekl bych tak 6kg (zvážím na váze u našich 8) ) A střílet se z toho bez furkety docela dá, ale musí to jít ráz na ráz, žádný dlouhý míření.
Střílel jsem i ostrejma, a to je bez furkety docela povalovačka, jak to člověk vyvažuje, aby nepadal dopředu... :lol:
http://www.mortaigne.com - projekt Švédského regimentu z třicetileté války
Obrázek
http://tricitka.brodec.org - diskuse zaměřená na třicetiletou válku
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Že má někdo košili a vestu eště neznamená, že je nutně keckař.
Už jsem to tady někde řešili, že aby byl někdo echt, nemusí mít plechy (viz páni důstojníci ze škatulky a mužstvo otrhané, unavené a špinavé);

Tak mě napadá - nejsou ty kecy o horku, pohodlí atp. spíš jenom bledá závist? :badgrin:
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Gordon píše:mám na mysli spíš lidi,který tyhle věci třeba i mají a jdou do bitvy na lehko ,jen aby se nedej bože moc neunavili.
Ahá. Tak to jo, já to pochopil jako narážku na lidi, co (na) tu výstroj prostě nemaj. No hlavně že jsme se domluvili :wink:

K tomu prvnímu případu - ano, chápu. Znám jedince, kterej je schopnej na třicítkovou akci přijít s gotickou jednoručkou a ani mu to nepřijde moc divný. Sice pořád v duchu tiše úpím, ale prudit už jsem přestal, protože to spíš přesvědčíš Rakušáka o Temelínu, než pragmatika o stylovosti... ](*,)

Po pravdě řečeno, že bych nechal doma kus výstroje jenom proto, že je těžkej, to mi nějak nejde na rozum.
:-k I když na druhou stranu, mám podobný dilema s přilbou: sice mám pappenheimku, ale nosím klobouk, protože mi přijde divný mít jenom košili, kabátec a k tomu na hlavě samotnou přilbu - takže je to spíš otázka estetiky.
Ovšem v bitvě to je něco jinýho - bezpečnost především, tam není co řešit.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Gordon: na Kolíně asi nebudu, ale nijak zvlášt na ten pyrit nespěchám. Kdyžtak ho dej někomu z Corpu, že je to pro Méďu. Ale klidně počkám, až se na tu poštu dostaneš.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Olaff »

Dotaz... Daju sa niekde najst nejake tie uzly na serpy?
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Olaff »

Sakra... A toto mi nenapadlo... Mal som taku fajnu maslu uviazanu, len to mi musi niekto vzdy uviazat, sam to nezvladnem... A problem je, ze ked to "nevylepsim" spendlikmi, sa mi stane sam od seba rozpusti...