Trpasličí chleba (ten jsem ještě nezkoušel):
250g hrubé mouky
30g obilných otrub
0,5lžičky soli
0,5lž.kyseliny citronové
0,5lž.sody
100g máku
160ml vody
Suché přísady smícháme a dolijeme postupně tolik vody, abychom dostali stejnoměrně promíchané, mírně lepkavé těsto. To se ještě dále hněte, až je dokonale propracováno. Vytvarujeme plochý kruh asi 23cm v průměru a na vymaštěném plechu pečeme asi 25minut. Vůbec nejlepší je, když se jí ještě teplý, oproti originálu, který je nejlepší, když se nejí vůbec.
Kuchtění - recepty, vybavení a suroviny
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 6691
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
***
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1814
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: svobodné území Beskyd
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 245
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Komjatice (Nitra)
Nevie mi niekto poradiť kedy sa k nám dostal gaštan jedlý? Pôvodom je zo severu Afriky a juhu Európy. Viem že sa niekedy mlel aj na múku a piekol sa z neho chlieb. Tiež sa používal ako príloha k jedlám, ako doplnok k zemiakom alebo náhrada zemiakov.
Len sa neviem dopátrať, či mohol na našom území v ranom stredoveku rásť. V tých inváznych rastlinách na wikipedii som ich nenašiel. vopred vdaka
Len sa neviem dopátrať, či mohol na našom území v ranom stredoveku rásť. V tých inváznych rastlinách na wikipedii som ich nenašiel. vopred vdaka
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 950
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Praha
Use the source, Luke... ehm,
google... Castanea sativa... ejhle:
http://lesprace.silvarium.cz/content/view/417/19/


http://lesprace.silvarium.cz/content/view/417/19/
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 245
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Komjatice (Nitra)
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 1243
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Chlumec nad Cidlinou/Praha/Mikulčice
-
- Stálý přispěvatel
- Posts: 245
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Komjatice (Nitra)
-
- Nováček
- Posts: 16
- Joined: Thu 01. Jan, 1970 1:00
- Location: Vetšinou někde na zemi
Nekdo se tu docela kriticky vyjádřil k něakému receptu sušeného masa s rozinkami. Taky příliž nevím jak indiáni pracovali nebo spíše nepracovali s vinnou révou, vtip je však v tom že oni s ní příliž pracovat nemuseli, v Americe se totiž vyskytoval typ vinné révy znám jako Vitis Labrusca-který byl divoký. Potom co se po oběvení Ameriky dovezla vitis Labrusca k nám, všechno víno jež se dosud vyskytovalo u nás bylo zničeno malou bestijí známou jako Mšička révokaz jež žere kořínky révy vinné, proto se všechny naše odrůdy (vycházející z typu vinné révy Vitis Vinifera) museli nakřížit na Vitis Lambruscu jež byla proti mšičce odolná...
Prostě myslím že si indiáni mohli zbírat víno asi stejně jako my borůvky nebo maliny...i když o tom nic moc nevím recept bych nezavrhoval
Prostě myslím že si indiáni mohli zbírat víno asi stejně jako my borůvky nebo maliny...i když o tom nic moc nevím recept bych nezavrhoval