Nerad bych aby to vyznělo blbě, ale nějak nemám co kritizovat - vypadá to dobře a díky tomu dotvarování hezky "kulovitě". Děláš je při střihu přesně na hlavu nebo menší s tím že je po namočení vytáhneš?
Snad jen - když se koukám na ten obrázek - pokud by dole byl na každé straně pravý úhel, nahoře by se to teoreticky protlo až v nekonečnu. Tak vysoká čepice musí být nepraktická ne?
Wothan wrote: Děláš je při střihu přesně na hlavu nebo menší s tím že je po namočení vytáhneš?
Ano, přesně na hlavu (změřím si obvod a délku od obvodu k pomyslnému vrcholu hlavy). Vytahuju to co nejméně - snadno se stane že ti v místě kde při natahování držíš plst prsty zůstanou faldy. Ta plst se snadno vytahává ale je prakticky nemožná ji zase "smrštit".
Wothan wrote: Snad jen - když se koukám na ten obrázek - pokud by dole byl na každé straně pravý úhel, nahoře by se to teoreticky protlo až v nekonečnu. Tak vysoká čepice musí být nepraktická ne?
Bok střihu je zakulacený, to dělá tu kulovitost. Když ho uděláš rovný, dostaneš prostý jehlan. Když spodní roh uděláš jiný než 90 st., budeš mít spodní okraj vlnitý - ostatně představ si v duchu zeměkouli, u ní rovnoběžka a rovník taky svírají pravý úhel.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Pěkné, asi si takovou čapku taky uštrikuju. Nehraju nobilitu - může to být lemované pruhem plátna? Co nějaký kontrastní steh ve švech - je takové zdobení k vidění ?
Ahoj
Vedeli by ste mi povedat ake presne nastroje pouzivali sperkari v obdobi VM a potom este v rannom stredoveku (zapadna europa)? nejake kresby,obrazky s udanymi velkosami a pod.... dakujem
Nemohl by sem někdo hodit obrázky nějakých opaskových přesek z VM? Spíš bych ale uvítal nějaké hodně obyčejné. Těch bohatě zdobených mám na obrázkách dos.
Asenath wrote:Ahoj
Vedeli by ste mi povedat ake presne nastroje pouzivali sperkari v obdobi VM a potom este v rannom stredoveku (zapadna europa)? nejake kresby,obrazky s udanymi velkosami a pod.... dakujem
V sekci "zpracování železa" dával Rab obrázek šperkařské kovadlinky i nějakých nástrojů.