Prachovnice

Obchod a výroba

Moderator: Joe

Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Prachovnice

Post by Spící Medvěd »

Radovan wrote:mám dojem, že u toho odkazu na sekery, na jedné z fotek byla podobná, dokonce složitější prachovnice
Já neříkám, že se nemohla sem tam objevit,
já říkám, že nebyly běžně používány. Obrazně na 1000 nálezů prachovnic se špuntem , jedna s dávkovačem :wink:
A povětšinou se snažíme rekonstruovat život běžný a obyčejný, proto používáme a vytváříme repliky věcí běžně používaných :wink:
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

dumám proč
i v Evropě se často objevují špuntovaný prachovnice ale hlavně jako lovecký, levnější provenience
u armády moc ne tady už se používají papírový náboje, který fasovali
takže prachovnička asi leda jako doplněk když nevyšla rana
V Am byla asi občas situace jiná z důvodu zásobování???
nebo se to týkalo spíš lovců setlerů a pod. , kteří si šli zalovit a tolik nespěchali???
navíc typuju,že se špuntem jak bylo někde řečeno byly výrobně jednodužší i pro udělání samo domo
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

V podstatě jsi si v předchozím příspěvku odpověděl sám. Ve většině případů si lovci, setleři a podobní obyčejní plebs v Americe vyráběli prachovnice sami.
Tak že varianta špunt nejjednodušší na výrobu.
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

děkuji
R
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Ta zmíněná prachovnice https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
a pak je tam ještě jedna https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater
tak to je pulverin (myslím že prostě fr. výraz pro prachovnici) a označuje se tímto termínem tenhle typ prachovnic. Už od pohledu mají jinou konstrukci. Je to armádní výstroj, takže má prostě složitější násosku.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

Pulverin být spíše nějaký germanizmus, pulver německy prach ( prášek ) :wink:
A teď vážně, obě prachovnice silně připomínají právě vojenské prachovnice ze 17 st. nošené na bandalíru na pánvičkový prach.
Kopnuty_konem
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Kopnuty_konem »

...ja jsem se zase nekde setkal s tim, ze by to snad melo byt "pofrancouzstele" slovo z italskeho polverino, ale uz si nepamatuju kde jsem na to narazil...

Edit:
tak jo, ve starem slovniku pisou, ze je to z italskeho polverino

co se tyce rozliseni tech dvou typu: na techhle strankach http://detachementdelacolonie.com/Habillement.htm
zase tvrdi, ze ten prvni typ, pulverin z rohu s davkovacem byl u Marinaku pouzival pred rokem 1740-1750
a ten druhy typ fourniment kozeny, byl pouzivan posleze, zrejme postupne nahrazoval ten prvni
Treba me Vitana doplni, opravi...
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Ty rohové pulveriny jsou ve fr. armádě používané už od přelomu 17.-18.stol. Alespoň se tak uvádí v Equipment militaries od Petarda.
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

Tak aby jsme neumřeli úplně hloupí, čistě náhodou jsem si zalistoval knihou Small Arms Of the British forces in America a jsou tam tři různé prachovnice, které mají mosaznou násypku. Jsou určeny pro dělostřelce, ale je u nich poznámka, že jimi mohly být vybavována i lehká pěchota. Vypadají takto http://www.icollector.com/18TH-CENTURY- ... _i10816178
A zase je to, stejně jak u těch francouzských, armádní položka. Takže závěr bych si dovolil ten, že ano - prachovnice s kovovým sosákem jsou pro rekonstrukci 18. stol. přípustné, ale v opravdu velmi omezeném množství a typ násypky vždy podle doloženého vzoru.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

Voni jsou hlava pane Vachmajstr :twisted:
Je to přesně o tom, co jsem se v průběhu doby naučil. Pokud chci něco dobře rekonstruovat, tak se držet věcí běžných , obyčejných , doložených v hojné míře. :wink: