Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Vitana: To vím a psal jsem tu o tom taky - asi ti to uniklo :wink: Te petchbook, pokud tam ale je, je také ukazatel doby, protože ty první byli dřevěné vyšupovací, pak kovové obdelníkové vyklápěcí cca 1770 a poslední kulaté vyklápěcí cca 1810. U botky je to pvodně tupá bez kování, pak tupá s kováním, následuje mírné vykrojení až veké vykrojení - a to velké vykrojení co se vesměs prodává je opět doba přelomu 17/18 století. O to mi právě šlo, že poud budeš rypák, pak zjistíš že většina prodávaných replik Ketaček se nehodí na dobu před cca r.1800 :badgrin:
Naposledy upravil(a) Joe dne čtv 20. zář, 2007 8:44, celkem upraveno 1 x.
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Joe píše:Vitana: To vím a psal jsem tu o tom taky - asi ti to uniklo :wink: Te petchbook, pokud tam ale je, je také ukazatel doby, protože ty první byli dřevěné vyšupovací, pak kovové obdelníkové vyklápěcí cca 1770 a poslední kulaté vyklápěcí cca 1810. U botky je to pvodně tupá bez kování, pak tupá s kováním, následuje mírné vykrojení až veké vykrojení - a to velké vykrojení co se vesměs prodává je opět doba přelomu 17/18 století. O to mi právě šlo, že poud budeš rypák, pak zjistíš že většina prodávaných replik Ketaček se nehodí na dobu před cca r.1800 :badgrin:
...jistěže mi to neuniklo, naopak. Právě proto mi přišlo zbytečné opakovat historické dělení patchboxů, zvláště, když se mluvilo o tvaru pažby a ne patchboxech :wink:
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

Bacha - to co poslal Black není rifle, ale hladká flinta ráže 20 (g)
Peggy, Trappers´Corral
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

MILAN:...mnoho praktických nevýhod. Cena, hmotnost a dlouhá doba nabíjení.
Se vším bych souhlasil, kromě hmotnosti - muškety byly IMHO vždy těžší, nehledě na váhu a spotřebu střeliva. To byl m.j. i důvod vývoje dlouhých loveckých riflí.
Peggy, Trappers´Corral
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Peggy: no, tím si nejsem moc jist. Aspoň co jsem měl možnost vidět - muškety mají odlehčovanou hlaveň, je konická - u ustí je stěna poměrně tenká. Lovecké pušky oproti tomu měly stěnu hlavně silnější a po celé délce. Osobně mi to přijde skoro nastejno. To co mušketa ušetší na síle materiálu nabere zase velikostí - jsou zpravidla o něco robustnější.

Asi by jsme toto mohli řešit, pokud budeme znát hmotnost tehdejších pušek - porovnávat repliky (ne vždy příliš autentické) asi nebude ten nejspolehlivější způsob.

Co se týče spotřeby prachu a olova - plně souhlasím. Krmit mušketu je poměrně dražší, ve srovnání s loveckou .50 :-)
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

V podstatě s tebou souhlasím - repliky porovnávat nelze a rozdíl se mi osobně taky velký nezdá.

Ale tvrdí to ve všech literárních pramenech - což mě přivádí k tomu, že třeba Hanson uvádí váhy pušek, takže by to šlo ověřit.
Peggy, Trappers´Corral
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

Vichrice píše:...Ne řeknu to jinak seš jedinej ,kdo to tu neumí. :)
OT: Tady se musím Blacka zastat - mně to taky občas nejde, ač osvědčený postup znám a (většinou) s úspěchem používám. Zřejmě nějaká momentální indispozice systému nebo co...
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Vitous píše:
...jistěže mi to neuniklo, naopak. Právě proto mi přišlo zbytečné opakovat historické dělení patchboxů, zvláště, když se mluvilo o tvaru pažby a ne patchboxech :wink:
Nechci se přít, ale mluvilo se o vhodnosti prodávaných replik - tedy já o tom mluvil. Připomínám, že jde o reakci na to, zda je replika kentačky vhodnou zbraní pro dobu FIW :wink: a vzhledem k tomu, že je dělají (skoro všechny) s kovovým petchbooxem, a ano správně, i s příliš vykrojenou botkou, tak to asi moc košer nebude :wink: Mám dojem, že nejsme v rozporu - já jen doplňoval informace a ne vyvracel. S tím co píešeš o botkách plně souhlasím!!! A dotyčný adept na RR by neměl moc polemizovat a koupit si besinu se asi také shodneme :badgrin:
Joe M.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Raiden »

No já to nechtěl psát až tak natvrdo, ale když se vrátíme k (pra)příčině naší vášnivé diskuse, plyne z toho závěr: Natanieli, kup si Bessinu! :wink: :twisted:
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od peggy »

takže hledám hmotnosti riflí :

- Raná přechodová Jeager - Kentucky Edwarda Marshalla = 9 3/4 libry

- Rifle M. Humblera z Luisvillu (1782) = 11 liber

- Millsova Kentucky rifle z Harodsburgu (1806) = 9 1/4 libry

Dá se tedy říci, že rozhodně nebyly (až na výjimky) těžší než muškety, a že váha nesouvisí s dobou vzniku.

PS - pro RR bych voli rifli prvního typu - německou Jaeger nebo přechodový typ na Kentucky. S německýmu riflemi jsou podle mne vyobrazeni riflemani RR v nějakém skeči , ne ?
Peggy, Trappers´Corral