Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Romana
Nováček
Nováček

Re: Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Post by Romana »

Yff - jestli se do toho mohu vložit - pochopila jsi to správně , předpokládá se, že tyto "plisované" spodní šaty nosily někteří (spíše některé :) ) a jen ve vyjimečných případech (svatba apd.) . Vytvořit je prý bylo pracné i časově náročné - celé se musely pravidelně nastehovat do "sámečků" (našly se po tomto pravidelné vpichy v tkanině), vyvařit a takto sestehované sušit (3 dny i více) a tato úprava vydržela na šatech jen poměrně krátkou dobu. Nebylo to trvanlivé plisé, které známe z dneška a také přírodní materiály nejsou pro tuto úpravu vhodné. Takovému plisování škodilo již běžné nošení (sezení, ...), déšť a samozřejmě případným vypráním bylo po parádě úplně. Celé jsem to podstoupila na hedvábných šatech a mohu potvrdit - je to pravda.
Bigoš
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Bigoš »

Ahoj všichni, obracím se k vám s prosbou o radu.
Sehnal jsem filc ze zvířecí srsti krásný hnědý:-) o síle 10mm, nicméně jak je hezký tak je tvrdý jako prkno, normálně se používá ve stavebnictví na dilatování...
chci ho použít do prošitého krzna, a potřebuji jej změkčit ví tu někdo jak na to?
díky Bigoš

| Waltharium turbans. Contra tamen ille virilis | constitit opponens clipei septemplicis orbem, |

| pobouřil Walthera. Ten přesto stál zmužilý na místě pevně, | štít svůj ze sedmi vrstev šípům v překážku kladl
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

No asi bych to zkusil napařovat a pak protahovat přes hranu.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Vyper ho v Perwollu, přece :)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Czernozub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Czernozub »

Mám takový dotaz- chci si na hřebenovém stávku utkát kozácký pojas, a nevím jak široký ten stávek udělat. Výsledek bych chtěl tak 12 cm široký. Poradil by mi někdo zkušenější?

Utrpení je ten nejrychlejší kůň na cestě k poznání.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

12 cm? A z nějaké normální nitě? Asi metr :-)

A teď vážně - pokud to opravdu chceš z jemnější nitě, je to spíš na sešití několika stuh. Spočítat si to můžeš celkem snadno - 12 cm/tloušťka užité nitě*1,5= počet nití v osnově. A pak zýáleži na tom, jak by sis ten stávek chtěl vyrobit. Pokud z kovu, šlo by to, pokud ze dřeva, máš problém.
Czernozub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Czernozub »

Mám doma plnohodnotnou truhlárnu, tak to snad zvládnu. Nevím jestli nedošlo k omylu, ale chci tkát z vlny.

Alimak
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Alimak »

Czernozub wrote:Mám doma plnohodnotnou truhlárnu, tak to snad zvládnu. Nevím jestli nedošlo k omylu, ale chci tkát z vlny.
no z vlny jsou nitě o různé síle. můžou mít sílu klidně 2 mm ale taky 0,5 mm. to je potom sakra rozdíl navlíkat tyhle 2 typy nití na výslednou šířku 12 cm. sešití více tkanic je ta jednodužší ale méně pevná verze. u hodně široké tkanice budeš mít problém při tkaní vypínat nitě a ravidělně utohavot útkovou nit. pokud si na tohle začátečník, volila bych sešívanou metodu.
vědět neznamená znát...
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by luinien »

Mám už přes rok rozdělanou tkanici, která je široká cca 10 cm. Vypínání jednotlivých nití je děsná drbačka a narozdíl od užších tkanic se mi zdá, že to skoro nepřibývá. Asi by to chtělo napnout nitě přes nějaký váleček obdobně jako na stavu. Každopádně pokud nemáš tkanice trochu v ruce, vřele nedoporučuji dělat to jako jeden pás.
Czernozub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Czernozub »

Ok, zkusím nejdřív nějaké užší a uvidím.