Odívání
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
Re: Odívání
Já to řešil tunelem s provázkem...http://koho.rajce.idnes.cz/bruchy/#kratsi.JPG
-
- Nováček
Viem, že je to spodný odev, ale chalani v lete zvyknú pobehovať len v bruchách, tak kvôli tomuLedenický z Ledenic wrote:Upřímně, břuchy jsou spodní oděv a příliš se neukazuje, tam asi moc estetiky nehledej...

-
- Nováček
Hmmm, zaujímavý strih. Podľa akého vzoru si to robil? Ja som to strihla tak klasicky, dve rúry na nohy a stredný obdlznikovy klin.Bohuslav wrote:Já to řešil tunelem s provázkem...http://koho.rajce.idnes.cz/bruchy/#kratsi.JPG
Ozaj, tak všeobecne - existujú nejaké dochované bruchy?
-
- Občasný přispěvatel
No možná to taky není tunýlek, možná je to archaické pojetí, tak jak ho nosím já. Kolem pasu mám šňůrku a horní lem kolem ní jen omotám.
Nevím o tom, že by se zachovaly nejaké bruchy, ale možná bude něco ve Švédsku...
Nevím o tom, že by se zachovaly nejaké bruchy, ale možná bude něco ve Švédsku...
-
- Stálý přispěvatel
Souhlasím.Tohle mi připadá jako velmi pravděpodobní, dokonce to tak z vyobrazení i vypadá. Třeba je zřejmě rozlišovat jednoduší střih pro chudého člověka a lepší, pohodlnější střih pro movitého.richardrg wrote:No možná to taky není tunýlek, možná je to archaické pojetí, tak jak ho nosím já. Kolem pasu mám šňůrku a horní lem kolem ní jen omotám.
Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Občasný přispěvatel
V zásadě nesouhlasím, nosím jen přeložený obdélník bez tunýlku, jen omotaný kolem pásku ( na vyobrazení jesem to viděl ještě kolem 1360) a je to úplně pohodlné, jen to nejde zkombinovat s těsnými nohavicemi a kabátcem. Ale pokud dělám sedláka, tak mi to přijde naprosto vyhovující.
-
- Nováček
A keď sa v takýchto bruchách pohybuješ, nevyhrnie sa ti ten preložený obdĺžnik? Nemusíš si to stále naprávať? S tým preložením/tunelom mám zatiaľ asi najviac starostí, pomaly aj zošitie celých brúch mi trvalo menej (a to boli zošívané ručne)richardrg wrote:V zásadě nesouhlasím, nosím jen přeložený obdélník bez tunýlku, jen omotaný kolem pásku ( na vyobrazení jesem to viděl ještě kolem 1360) a je to úplně pohodlné, jen to nejde zkombinovat s těsnými nohavicemi a kabátcem. Ale pokud dělám sedláka, tak mi to přijde naprosto vyhovující.

-
- Stálý přispěvatel
Ale o tom přeci mluvím, že střih je právě jen ten přeložený obdelník kolem pásku. Ale propracovaný střih je zkrátka výsadou movitějších lidí, to je ostatně na dochovaných rouchách vidět.richardrg wrote:V zásadě nesouhlasím, nosím jen přeložený obdélník bez tunýlku, jen omotaný kolem pásku ( na vyobrazení jesem to viděl ještě kolem 1360) a je to úplně pohodlné, jen to nejde zkombinovat s těsnými nohavicemi a kabátcem. Ale pokud dělám sedláka, tak mi to přijde naprosto vyhovující.
Werner I. z Pořešína,
-
- Stálý přispěvatel
Podle mně to zbytečně komplikujete
já bych to shrnul tak, že použitelné jsou obě verze a to bez ohledu na společenské postavení.

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
http://koho.rajce.idnes.cz/kalhoty_spodky_bruchy_hace
Myslím si, že střihy vysoké i nízské vrstvy obyvatel budou podobné. Mohly by se spíše měnit kvalitou materiálu (ve stylu lépe zracované tkaniny, jak vlákna tak vazby)
Myslím si, že střihy vysoké i nízské vrstvy obyvatel budou podobné. Mohly by se spíše měnit kvalitou materiálu (ve stylu lépe zracované tkaniny, jak vlákna tak vazby)