Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Jaroslav Bašta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Jaroslav Bašta »

Javor... teda Jasan.
Díky za dvě jedle, to jsem z toho vedle.
No, složení původních lesních porostů u nás prý bylo jedle, buk a dub, takže jedle by byla i pro naše kraje ta pravá volba. asi.
Taky by mne zajímalo, čím to drželo pokopě. Vypadá to jako ten štít, co jsem lepil z prkýnek duvilaxem... Ten ale hlavně drží pohromadě kůže a lepidlo jen tak přicmrndává. Takže klíh? kolíčky? Mašličky tam nějak nevidím...
Ale krásný úlovek, jen houšť a větší kapky.
A ještě jednou dík za jedli.
:wink:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

No jedle je choulostivý strom vyšších poloh (nad 500 m.n.m.). Právě zpracovávám Mikulčice a tam je právě jedle z nálezů zmiňována a spekuluje se o jejím dovozu.
Mimochodem použití jedle na "rakve" potvrzuje oblíbenost jedle pro určité účely - třeba právě dřevěné výrobky tyou "deska" a tedy možná i pro štíty.

Podle mě by se pár štítů potažených surovkou oboustraně na akcích uživilo. Což je dle mne jedno z možných řešení...
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Někde v textu zmiňují řadu otvorů po obvodu štítu, ale žádná kůže /at už lem či celé pokrytí/ se nedochovalo. Zato zmiŇují susp. zbytky malování, které tím pádem bylo přímo na dřevě / schovávat malování pod koženým pokrytím mi připadá nelogické/ Čili to mohl být štít držený pohromadě lemem, v.s. koženým.

Pokud jsem ovšem ve svých dedukcích někde neudělal chybu :)
Merlkir
Nováček
Nováček

Příspěvek od Merlkir »

Sidney píše:Někde v textu zmiňují řadu otvorů po obvodu štítu, ale žádná kůže /at už lem či celé pokrytí/ se nedochovalo. Zato zmiŇují susp. zbytky malování, které tím pádem bylo přímo na dřevě / schovávat malování pod koženým pokrytím mi připadá nelogické/ Čili to mohl být štít držený pohromadě lemem, v.s. koženým.

Pokud jsem ovšem ve svých dedukcích někde neudělal chybu :)
ale taky tam je tohle:
Patches of blue and white staining are visible on the boards and further testing may determine whether they are man-made, or just natural discoloration from the soil.
až další testy odhalí, zda je to dílo lidské ruky, nebo odbarvení způsobené pobytem v zemi.
Romul
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Romul »

zdravěm..
mam dotaz na ty prkenkové štíty bez žeber a to ohledně potahování surovkou...jaké máte s tim potahováním zkušenosti? nerozštípe vám smršťující surovka ten korpus?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nerozštípalo, ale je potřeba si pohlídat jak dlouho tam ta kůže je vlastně máčená. Mělo by to být mězi 3-5 hodinami. Víc by to být nemělo, protože pak se ta kůže už vytáhne opravdu hodně a o to víc se pak smrští. Když se to přežene, roztrhá to i štít se žebry. Bez nich by ho to obrátilo na ruby a prkýnka by popraskala.

Obrázek
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
woden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od woden »

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Zjišťoval jsem detaily ohledně malování štítů a narazil jsem na následující knihu plnou zajímavých a originálních rad a návodů stran přípravy barev, pigmentů, pojidel, podkladů, malování na plátno, omítku a kdeco, nejčastěji 16. - 17. st. a mladší.

Barbora Hřebíčková

Recepty starých mistrů
ISBN 80-251-1025-7
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Hele to je legrační, paní Hřebíčková je majitelka obchodu http://www.sandragon.cz , proběhl tu na něj někde link. Mám tam objednaný karborundový prášek a lanolin.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Asi tomu rozumí. Dobrý je recept na zahuštění lněného oleje, kterým když se natřou zbraně, tak "nikdy nezrezaví"