Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Je destilovaná, takže v ní nejsou těkavé složky. Stačí, když do kalafuny přimícháš trochu terpentýnu a jehličí a máš smůlu jako vyšitou .-)Pampalíny píše:Použij kalafunu (na odírání štetin z prasat) - je to borovicová smůla, akorát upravená. Jedié 100procentní košer je zbírat si smůlu sám, ale to je dost pakárna
-
- Stálý přispěvatel
Na jedné akce jsem si nafotil řezbáře se soustruhem. Docela se mi to provedení líbilo (až na pár "detailů" jako dřevo půlené katrem a použité lano).

Jinak to bylo velmi pěkné a dotyčný byl evidentně ochoten svúj nástroj dobově vylepšit.
Máte tedy nějaké nákresy soustruhů (především pro slovanské období), nálezy soustružených výrobků a hypotézy? Asi to bude bída, ale pokud ano, tak díky za ně (předám je zároveň dále).

Jinak to bylo velmi pěkné a dotyčný byl evidentně ochoten svúj nástroj dobově vylepšit.
Máte tedy nějaké nákresy soustruhů (především pro slovanské období), nálezy soustružených výrobků a hypotézy? Asi to bude bída, ale pokud ano, tak díky za ně (předám je zároveň dále).
-
- Stálý přispěvatel
Bída to není soustrižení je dokázáno od Keltů dále (např. velmi hezká soustřužená dřevěná konvice).
Nákresy najdeš hlavně z anglosaského prostředí (pod názvem pole lathe, případně pole-lathe), ale princip je stejný všude. Už si jeden vyrábím, první pokus mě málem zabil
Jinak se na tom soustruží především čerstvé dřevo, na vyschlé to nemá sílu, a obvyklé je, že lano je omotáno přímo kolem obrobku, a není vedeno na zvláštní osu.
Nákresy najdeš hlavně z anglosaského prostředí (pod názvem pole lathe, případně pole-lathe), ale princip je stejný všude. Už si jeden vyrábím, první pokus mě málem zabil

Jinak se na tom soustruží především čerstvé dřevo, na vyschlé to nemá sílu, a obvyklé je, že lano je omotáno přímo kolem obrobku, a není vedeno na zvláštní osu.
-
- Stálý přispěvatel
Díky. No on má ještě jeden hist. soustruh a jeho brácha taky jeden (ten je ale šlapací a pospojovaný šrouby).
Net - Něco zkusím pohledat. Pokud ovšem někdo bude mít nákresy, může je sem i tak hodit či přeposlat.
Až soustruh vyrobíš, tak přihraj foto. Takové nástroje se dřevem jsou nebezpečné "jak cip". "Tak jsem zvědav na ten tvůj soustruh z Nosferatu"
Net - Něco zkusím pohledat. Pokud ovšem někdo bude mít nákresy, může je sem i tak hodit či přeposlat.
Až soustruh vyrobíš, tak přihraj foto. Takové nástroje se dřevem jsou nebezpečné "jak cip". "Tak jsem zvědav na ten tvůj soustruh z Nosferatu"

-
- Stálý přispěvatel
No problém je že ty nejstarší soustruhy sice jsou šlapací ale vypadají jako ten na fotce - t.j. pedál je spojen lanem obtočeným přes hřídel s trnem na naražení obrobku (sklíčidlo ještě nebylo a nebo to lano vede přímo přes to co obrábíš) s pružným ramenem nahoře. Výsledkem je že se to točí střídavě tam a zpátky. Ty soustruhy s převodem ála šicí stroj se točí jedním směrem.
-
- Stálý přispěvatel
Tak té větě moc nerozumím - nevypadlo ti tam slovíčko? (nebo možná po ránu tolik nechápuWothan píše:No problém je že ty nejstarší soustruhy sice jsou šlapací ale vypadají jako ten na fotce -

No mě se právě na tom líbilo, že to šlo tam a zpět. Bylo to šíleně jednoduché, každý si to může zkusit a máto zároveň vzdělávací účel.
a "šící stroje" byly od kdy? // možná se budu ptát blbě, ale této oblasti vůbec nerozumím
-
- Stálý přispěvatel