Přilby vrcholného středověku
Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Neiděl bych to až zas tak zle. Podobná věc je i v Klučinovi na str 375, jen tam není bohužel napsáno, odkud to vzal. Když se na to tak koukám není to zas až tak nepodobné ranému šalíři s podbradím. Přesně ty výhody, kvůli kterým se šalíř vyvynul totiž tahle kombinace splňuje.Maršálek wrote:také jsem ho viděl jenom ve Violletovi - je zajímavá ale dle mého zbytečně těžká. Stejný efekt spolehlivě nahradí helmice daleko lehčí.
Navíc mi to nepřipadá o nic těžší, než bascinet a kbelcový helm, takže bych se té váhy zas až tak nebál... ostatně matně si vybavuji, že jsem kdysi párkrát narazil na vyobrazení kbelce s kloboukem, který vypadal, jako plechový. Tuším, že jedno takové zvěrstvo je i v kodexu Manesse.
-
- Stálý přispěvatel
Andre wrote: Neviděl bych to až zas tak zle. Podobná věc je i v Klučinovi na str 375, jen tam není bohužel napsáno, odkud to vzal. Když se na to tak koukám není to zas až tak nepodobné ranému šalíři s podbradím. Přesně ty výhody, kvůli kterým se šalíř vyvynul totiž tahle kombinace splňuje.
Navíc mi to nepřipadá o nic těžší, než bascinet a kbelcový helm, takže bych se té váhy zas až tak nebál... ostatně matně si vybavuji, že jsem kdysi párkrát narazil na vyobrazení kbelce s kloboukem, který vypadal, jako plechový. Tuším, že jedno takové zvěrstvo je i v kodexu Manesse.
klobouk na helmici v Manessu je toliko klenotem - tam by žádný praktický význam neměl, ale jako klenot je malebný a nezamněnitelný http://www.tempora-nostra.de/tempora-no ... 203&tfl=77
zvěrstvo je zvonice s kohoutem na střeše v klenotu

Ten postřeh k vývojové linii šalíře je u té kombinované helmice dobrý.
Ich dien!
-
- Občasný přispěvatel
ked tak na to pozeram, tak ten klobuk mohol docela dobre nahradzat vedrovku pri prvom strete a odpadla by nutnost vlacit sa potom s vedrovkou zhodenou na chrbte - narazam na tie bocne nity, ktore drzia obe prilby pokope - mam pocit, ze ten klobuk je upevneny pohyblivo, cize pri prvom strete by mohol byt stiahnuty viac do oci a potom by ho stacilo len odklopit viac dozadu, pricom by stale zostala vyhoda zdvojenej ochrany hlavy - ale to len teoretizujem - otazka je, preco potom takyto typ nie je vidiet castejsie?
-
- Stálý přispěvatel
kbelc primárně chrání hlavu, krk a především obličej bojovníka při prvním střetu na kopí - to by tahle helmice nesplňovala, protože ponechává stejně otevřený obličej jako šlap. Klobouk sice zjevně pohyblivý je, ale nemá průzory, které by umožnily sklopit jej do obličeje (a i pak by tam stále bylo poměrně dost místa k zásahu na kopí, kterému právě kbelc brání)Triarius wrote:ked tak na to pozeram, tak ten klobuk mohol docela dobre nahradzat vedrovku pri prvom strete a odpadla by nutnost vlacit sa potom s vedrovkou zhodenou na chrbte - narazam na tie bocne nity, ktore drzia obe prilby pokope - mam pocit, ze ten klobuk je upevneny pohyblivo, cize pri prvom strete by mohol byt stiahnuty viac do oci a potom by ho stacilo len odklopit viac dozadu, pricom by stale zostala vyhoda zdvojenej ochrany hlavy - ale to len teoretizujem - otazka je, preco potom takyto typ nie je vidiet castejsie?

Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Jak jste pšišli na to, že je uvnitř šlap? To je tam napsáno? protože IMHO by ten klobouk lítal zepředu dozadu dost nekontrolovaně. Podle mě je klobouk normálně rovnou na hlavě, má lícnice a vous. Při útoku na kopí pak skloní hlavu a není kryt špatně, kbelc to není, ale zase ho nemusí odhazovat.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Občasný přispěvatel
aby som pravdu povedal, tak som si to nejako domyslel
...vychadzam priamo z tych len 2 viditelnych nitov - to je na prichytenie licnic trochu malo nie? a ked si pozries zaklonenie zvonu klobuka, tak si nie som isty, ako by drzal na hlave- z toho usudzujem, ze je tam este jedna prilba, k tora je vlastne na hlave a klobuk je len zosilnenie - ale mozem byt uuuplne mimo - preto sa prave snazim zohnat originalne zobrazenie

-
- Stálý přispěvatel