Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Ty babičkovské šátky bývaly vlněné, s příměsí kašmíru a to bude i ta metráž. Já mám nějaké staré po babičce doma a je fakt, že trochu koušou, ale nijak dramatické to není. Navíc skvěle hřejí. Vážu si je, když mně bolí v krku. Záleží na co to chceš. Pokud to nebude mít to dítě na holé tělo, určitě mu to vadit nebude. Jinak třeba v Uvě jsem viděla šátky z Indie, složení 90% kašmír a 10% hedvábí. Na omak byly hodně příjemné a nekousaly vůbec.
-
- Nováček
Zoone, to je mi právě jasné, proto jsem napsala 100%vlnu označenou jako "kašmír" v uvozovkách
Kdyby to byl kašmír (a i takové svetříčky mám ve své sbírce
), tak by to bylo označené jako 100% kašmír, protože to je úplně jiná cenová katerogie
Slovem "kašmír" mají v tom obchodě označenou kategorii, ve které se ty květované látky nacházejí, ale s kašmírem jako materiálem to nejspíš nemá nic společného, asi se prostě těm šátkům/vzorům tak říkalo
U kašmíru, což vás v RS naštěstí vůbec nezajímá
, je problém, že je dost chlupatý a tím pádem podle mě pro děti nevhodný
ale tááák heboučký!
Merino žere jen vyvolené jedince, většinovou populaci vůbec, naopak je velice příjemné, ale merino do RS určitě tak nepatří, leda byste byli zaměřeni novozélandský RS
Mám z něj i spodní prádlo
Pak bych zařadila lambswool (jehněčí vlnu), tak mě osobně nežere, ale dost lidí už jo.
A nejvíc žere ta naše "obyčejná" ovčí vlna - ale tam záleží hodně i na tom zpracování jak píšeš (OT RS např. úprava superwash je nežeroucí, ale zase bez lanolinu). Ale, že záleží na tom, jak je svinutá, to jsem fakt nevěděla!
- musím to hned poslat dál u nás na diskuzi
Lenko, vlastním i kašmírovo-hedvábný svetřík (cca 50/50) a ten je teda úžasně heboučký a nekousavý
V těch přírodních materiálech už se docela dobře orientuju, spíš potřebuju vědět, kde (když si sukno nevyrobíte vlastnoručně) nakupujete a jestli je nošení těch věcí sebeobětování nebo jestli jsou nekousavé?
Taky v tom obchodě mají sukno rozdělené na tři hmotnostní kategorie, ale já si teda nedovedu udělat představu, jak taková 100% vlna v gramáži 720g/m2 asi vypadá v reálu
Máte s tím nějakou zkušenost?
Je to tady http://www.kroje.inshop.cz/inshop/

U kašmíru, což vás v RS naštěstí vůbec nezajímá

Merino žere jen vyvolené jedince, většinovou populaci vůbec, naopak je velice příjemné, ale merino do RS určitě tak nepatří, leda byste byli zaměřeni novozélandský RS

Pak bych zařadila lambswool (jehněčí vlnu), tak mě osobně nežere, ale dost lidí už jo.
A nejvíc žere ta naše "obyčejná" ovčí vlna - ale tam záleží hodně i na tom zpracování jak píšeš (OT RS např. úprava superwash je nežeroucí, ale zase bez lanolinu). Ale, že záleží na tom, jak je svinutá, to jsem fakt nevěděla!

Lenko, vlastním i kašmírovo-hedvábný svetřík (cca 50/50) a ten je teda úžasně heboučký a nekousavý

V těch přírodních materiálech už se docela dobře orientuju, spíš potřebuju vědět, kde (když si sukno nevyrobíte vlastnoručně) nakupujete a jestli je nošení těch věcí sebeobětování nebo jestli jsou nekousavé?

Taky v tom obchodě mají sukno rozdělené na tři hmotnostní kategorie, ale já si teda nedovedu udělat představu, jak taková 100% vlna v gramáži 720g/m2 asi vypadá v reálu

Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
-
- Stálý přispěvatel
To už je gramáž tak na kabáty... Vlnu nakupuju kde se dá a co zrovna přijde pod ruku. Občas se dá sehnat i 100% za rozumnou cenu. Přes net bych to nekupoval, kor v tom šopu, je to tam drahé.michlena wrote:V těch přírodních materiálech už se docela dobře orientuju, spíš potřebuju vědět, kde (když si sukno nevyrobíte vlastnoručně) nakupujete a jestli je nošení těch věcí sebeobětování nebo jestli jsou nekousavé?![]()
Taky v tom obchodě mají sukno rozdělené na tři hmotnostní kategorie, ale já si teda nedovedu udělat představu, jak taková 100% vlna v gramáži 720g/m2 asi vypadá v reáluMáte s tím nějakou zkušenost?
Jinak žádné sebetrýznění jsem nikdy neplánoval a i přesto vlastním dost vlněných věcí. Jsou i tací, co spí pod vojenskou vlněnou dekou jen ve spodním prádle a taky jim to nevadí.
"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
-
- Občasný přispěvatel
Vlny jsou jak již někdo psal různé, i já mám slušnou sbírku a některé koušou a jiné ne.
Pokud by si chtěla docela slušný výběr zkus v Praze Stock hause Italská, někde jsem jim tady dělal reklamu. Vlna je na výběr asi z 80 vzorků, včetně kašmírů. Orientačně ceny 100% vlna 350,- za metr , s kašmírem kolem 450,-
Pokud by si chtěla docela slušný výběr zkus v Praze Stock hause Italská, někde jsem jim tady dělal reklamu. Vlna je na výběr asi z 80 vzorků, včetně kašmírů. Orientačně ceny 100% vlna 350,- za metr , s kašmírem kolem 450,-
-
- Nováček
Díky! To jsou konkrétní a zajímavé reakce
Já mám merino podprdu a jsem nadšená, vlnu teď nosím jako spodní vrstvu celou zimu a jsem konečně šťastná
Ovšem vojenská deka by mě asi sežrala i kdybych byla ve skafandru
Ještě mě napadla jedna věc, jak kousající vlnu zkrotit - nalanolinovat, to prý pomáhá
Zoone - teď se dívám na bydliště - to "kde se dá" se dá uskutečnit i v Olmiku nebo v Prostějově, to by pro mě nebyl problém

Já mám merino podprdu a jsem nadšená, vlnu teď nosím jako spodní vrstvu celou zimu a jsem konečně šťastná

Ovšem vojenská deka by mě asi sežrala i kdybych byla ve skafandru

Ještě mě napadla jedna věc, jak kousající vlnu zkrotit - nalanolinovat, to prý pomáhá

Zoone - teď se dívám na bydliště - to "kde se dá" se dá uskutečnit i v Olmiku nebo v Prostějově, to by pro mě nebyl problém

-
- Stálý přispěvatel
Já třeba nosím bruchy z poměrně silného lnu nebo konopí a nohavice vlněné a problém s tím nemám. Dokonce mám i v létě radši ty vlněné nohavice než lněné. Ten len mne zpočátku trochu kousal, vlna taky, ale poměrně rychle se to poddalo - buď se nějak poddala ta tkanina nebo já, nevím
Fakt ale je že tuniku z něčeho z čeho jsou ty nejhrubší vojenské deky na holé tělo bych asi neoblékl.

Fakt ale je že tuniku z něčeho z čeho jsou ty nejhrubší vojenské deky na holé tělo bych asi neoblékl.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
Begbie - dívaly jsme se včera s úžasem
na ten váš web - v diamantové vazbě a dokonce i ve stejné barvě se vyrábí jeden velmi oblíbený šátek (Storchewiege Leo), jsou tím diamatnovým keprem vyhlášení - každý lehce orientovaný v problematice ho hned pozná
Strašně by nás zajímalo, jestli by to mělo stejné nosičské vlastnosti i ve 100% vlně
No nic, omlouvám se, ale byl to prostě silný zážitek

-
- Nováček
Jojo vlna má skvělé termoregulační vlastnosti, což je stejně dobře využitelné v létě jako v ziměWothan wrote:Dokonce mám i v létě radši ty vlněné nohavice než lněné.