Šití, tkaní, vyšívání, textilní materiály etc.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Lenka
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Lenka »

Ty babičkovské šátky bývaly vlněné, s příměsí kašmíru a to bude i ta metráž. Já mám nějaké staré po babičce doma a je fakt, že trochu koušou, ale nijak dramatické to není. Navíc skvěle hřejí. Vážu si je, když mně bolí v krku. Záleží na co to chceš. Pokud to nebude mít to dítě na holé tělo, určitě mu to vadit nebude. Jinak třeba v Uvě jsem viděla šátky z Indie, složení 90% kašmír a 10% hedvábí. Na omak byly hodně příjemné a nekousaly vůbec.
michlena
Nováček
Nováček

Post by michlena »

Zoone, to je mi právě jasné, proto jsem napsala 100%vlnu označenou jako "kašmír" v uvozovkách :biggrin: Kdyby to byl kašmír (a i takové svetříčky mám ve své sbírce :wink: ), tak by to bylo označené jako 100% kašmír, protože to je úplně jiná cenová katerogie :mrgreen: Slovem "kašmír" mají v tom obchodě označenou kategorii, ve které se ty květované látky nacházejí, ale s kašmírem jako materiálem to nejspíš nemá nic společného, asi se prostě těm šátkům/vzorům tak říkalo :-k

U kašmíru, což vás v RS naštěstí vůbec nezajímá :lol: , je problém, že je dost chlupatý a tím pádem podle mě pro děti nevhodný :evil: ale tááák heboučký! :biggrin:
Merino žere jen vyvolené jedince, většinovou populaci vůbec, naopak je velice příjemné, ale merino do RS určitě tak nepatří, leda byste byli zaměřeni novozélandský RS :mrgreen: Mám z něj i spodní prádlo :wink:
Pak bych zařadila lambswool (jehněčí vlnu), tak mě osobně nežere, ale dost lidí už jo.
A nejvíc žere ta naše "obyčejná" ovčí vlna - ale tam záleží hodně i na tom zpracování jak píšeš (OT RS např. úprava superwash je nežeroucí, ale zase bez lanolinu). Ale, že záleží na tom, jak je svinutá, to jsem fakt nevěděla! :shock: - musím to hned poslat dál u nás na diskuzi :lol:

Lenko, vlastním i kašmírovo-hedvábný svetřík (cca 50/50) a ten je teda úžasně heboučký a nekousavý 8)

V těch přírodních materiálech už se docela dobře orientuju, spíš potřebuju vědět, kde (když si sukno nevyrobíte vlastnoručně) nakupujete a jestli je nošení těch věcí sebeobětování nebo jestli jsou nekousavé? :biggrin:
Taky v tom obchodě mají sukno rozdělené na tři hmotnostní kategorie, ale já si teda nedovedu udělat představu, jak taková 100% vlna v gramáži 720g/m2 asi vypadá v reálu :( Máte s tím nějakou zkušenost?
Je to tady http://www.kroje.inshop.cz/inshop/
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

michlena wrote:V těch přírodních materiálech už se docela dobře orientuju, spíš potřebuju vědět, kde (když si sukno nevyrobíte vlastnoručně) nakupujete a jestli je nošení těch věcí sebeobětování nebo jestli jsou nekousavé? :biggrin:
Taky v tom obchodě mají sukno rozdělené na tři hmotnostní kategorie, ale já si teda nedovedu udělat představu, jak taková 100% vlna v gramáži 720g/m2 asi vypadá v reálu :( Máte s tím nějakou zkušenost?
Je to tady http://www.kroje.inshop.cz/inshop/
To už je gramáž tak na kabáty... Vlnu nakupuju kde se dá a co zrovna přijde pod ruku. Občas se dá sehnat i 100% za rozumnou cenu. Přes net bych to nekupoval, kor v tom šopu, je to tam drahé.
Jinak žádné sebetrýznění jsem nikdy neplánoval a i přesto vlastním dost vlněných věcí. Jsou i tací, co spí pod vojenskou vlněnou dekou jen ve spodním prádle a taky jim to nevadí.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Já například nosím 100% vlněné ručně tkané kalhoty na vostro a nepovažuju se za sebetrýznitele :twisted:
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by richardrg »

Vlny jsou jak již někdo psal různé, i já mám slušnou sbírku a některé koušou a jiné ne.
Pokud by si chtěla docela slušný výběr zkus v Praze Stock hause Italská, někde jsem jim tady dělal reklamu. Vlna je na výběr asi z 80 vzorků, včetně kašmírů. Orientačně ceny 100% vlna 350,- za metr , s kašmírem kolem 450,-
michlena
Nováček
Nováček

Post by michlena »

Díky! To jsou konkrétní a zajímavé reakce :lol: :lol: :lol:

Já mám merino podprdu a jsem nadšená, vlnu teď nosím jako spodní vrstvu celou zimu a jsem konečně šťastná :p
Ovšem vojenská deka by mě asi sežrala i kdybych byla ve skafandru :badgrin:

Ještě mě napadla jedna věc, jak kousající vlnu zkrotit - nalanolinovat, to prý pomáhá :wink:

Zoone - teď se dívám na bydliště - to "kde se dá" se dá uskutečnit i v Olmiku nebo v Prostějově, to by pro mě nebyl problém :-k
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Já třeba nosím bruchy z poměrně silného lnu nebo konopí a nohavice vlněné a problém s tím nemám. Dokonce mám i v létě radši ty vlněné nohavice než lněné. Ten len mne zpočátku trochu kousal, vlna taky, ale poměrně rychle se to poddalo - buď se nějak poddala ta tkanina nebo já, nevím :wink:

Fakt ale je že tuniku z něčeho z čeho jsou ty nejhrubší vojenské deky na holé tělo bych asi neoblékl.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by luinien »

michlena wrote:... to "kde se dá" se dá uskutečnit i v Olmiku nebo v Prostějově, to by pro mě nebyl problém :-k
To kde se dá, se dá často dobře provést právě v Prostějově, kde je jeden skvělý velkoobchod s látkami a o něco méně v Olmiku, kde už to chce větší štěstí.
michlena
Nováček
Nováček

Post by michlena »

Begbie - dívaly jsme se včera s úžasem :shock: na ten váš web - v diamantové vazbě a dokonce i ve stejné barvě se vyrábí jeden velmi oblíbený šátek (Storchewiege Leo), jsou tím diamatnovým keprem vyhlášení - každý lehce orientovaný v problematice ho hned pozná :biggrin: Strašně by nás zajímalo, jestli by to mělo stejné nosičské vlastnosti i ve 100% vlně :mrgreen: No nic, omlouvám se, ale byl to prostě silný zážitek :oops: :lol:
michlena
Nováček
Nováček

Post by michlena »

Wothan wrote:Dokonce mám i v létě radši ty vlněné nohavice než lněné.
Jojo vlna má skvělé termoregulační vlastnosti, což je stejně dobře využitelné v létě jako v zimě :p Jenom teda při propocení může víc kousat :( Ale zase nesrovnatelně déle udrží pocit sucha než cokoli jiného. Než u mě nastalo toto vlněné období, tak len byl můj nejoblíbenější materiál :) Letos jsem nosila všechno vlněné a bylo to super, ale teď jsem objevila ještě úpletové triko ze 100% hedvábí a to je kombinaci s vlněným trikem prozatím top :biggrin: