Zbraně raného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Björn Hundolfr »

Tak schválně jestli mi někdo dokáže poradit. (Myslím že Kain určitě :) )
Už nějaký čas důmám nad langsaxem.
Když jsme googlil našel jsem jeho definici jako one-edged long sword, jenže ať googlim jak googlim našel jsem jen dalších pár délek, které tak nějak neodpovídali moji představě long swordu, většinou se pohybovali do 20" což mi připadne málo (a ke všemu to byla zbraň za kterou by se nemusel styděť žádný fantazák) no a pak jsme ještě hledal něco na myarmoury.com kde jsme našel dřív zmiňovaný "Type III: Hurbuck" z Anglie a Sax from Nijmegen, Netherlands.
Jenže ani na jednom obrázku není míra abych měl relativní představu o délce, svoji představu komfrontuju s mlhavou vzpomínkou Poldyho langsaxu co měl u Kaina na Vršovcích. Připadal mi mnohem delší než 50 cm, odhadoval jsme to na nějakých 80 cm ale neviděl jsem ho zblízka tak nevím. Proto se taky ptám, jaká délka vám příjde rozumná? Při tloušťce 6mm čepely a a šířky 3 cm mi připadne že 80 cm je docela funkční délka.
Když už jsem tak u toho vyptávání, myslíte, že je reálné využití langsaxů u kyjevských vikingů, potažmo varjagů?

Slovan je etnikum. Viking je diagnóza - 

Knecht)" Image
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Björn Hundolfr »

Image

sax_500-600AD_Nijmegen_Netherlands

Knecht)" Image
Rodmar
Nováček
Nováček

Post by Rodmar »

Bjorne pěknej kousek. Neměl bys i obrázky toho zbytku co leží okolo toho saxu??? Předpokládám že to pod tim saxem to je čepel meče....
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Jednosečné meče - délka čepele cca 80 cm, většinou typu H, pár čepelí se našlo i bez záštity a hlavice. Nejvíc z Norska, něco z Dánska a Švédska.

Sax - z Birky z hrobů - 30, 60 cm, v pochvách východního stylu, stejné z Gotlandu.

moje výroba, čepel 30 cm

Image

Image
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Björn Hundolfr »

Begbie: moc pěkná práce, to se musí nechat
Rodmar: prolez forum myarmoury.com je tam kupa zajmavých věcí a jsou od tama i tydle fotky
All: tak jsme kontaktoval Poldyho a ten jeho lang sax má 72 cm čepel, takže můj problém je v zásadě vyřešen :)

Knecht)" Image
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Aha, a co máš v plánu ?
Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz
Björn Hundolfr
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Björn Hundolfr »

Chtěl bych langsax tak nějak se mi líbí tvarově a když koukám na svůj meč tak podle toho jak ho mám osekanej ho používám jak langsax (v zásadě záseky jen z jedné strany), proto se taky teď pídím zda-li se to hodí k moji představě kijevskýho vikoše, kam směřuje moje představa do budoucnosti

Knecht)" Image
NITRO.xxx
Nováček
Nováček

Re: Zbraně raného středověku

Post by NITRO.xxx »

ahoj, dostala se mi do ruky publikace "pocatky slovanskeho osidleni nasich zemi" od z. klanici a objevil jsem tam nálezy slovanských šavlí a tak jsem se chtel zeptat zdal-i se nekdo pokousel o jejich rekonstrukci a kde by se dalo popripade sehnat vice informaci o techto zbranich. predem dekuji za odpoved
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

nemám tu knížku teď před sebou, ale celkem bych tipoval že to budou avarské. A na Klanicu bacha, občas taky vyplodil dost divné závěry.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
NITRO.xxx
Nováček
Nováček

Post by NITRO.xxx »

http://nitroxxx.rajce.net/mece
pridavam obrazek tech nalezu