Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

Pro Pražáky - u Bertramky je prodejna restaurátorských potřeb (zaměřených na kámen), kde mají přírodní i umělé práškové pigmenty. Pracoval jsem s nimi roky a můžu doporučit. Pro účely malování jich stačí "špetka". Na požádání ing. Bárta poučí o krycích schopnostech jednotlivých pigmentů s ohledem na vaši potřebu a poradí i odpovídající fixátor.
http://www.aquabarta.cz/
Ich dien!
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Sidney píše:Chci barvit len cibulí. Zmiňované Wothanovo barvení lnu bude asi recept 2x mořit ve skalici a 3x barvit v cibuli. Je to tak, nebo jsem se přehlédl? Mám s barvením lnu jen ty nejhorší zkušenosti, tak se rači vyptám jak na to:)

Jak s tím mořením? Jak dlouho se to má povařit se skalicí?

A ještě dotaz na ořech. K barvení lnu na hnědo ořechem je potřeba nějaké moření, nebo pouhý ořech?
Hlavně ten len před barvením několikrát pořádně vyper (vyvař), nějak mechanicky uprav (valcha?) aby se ti vlákna látky rozvolnili a pak to teprve barvi. Ta špatná barvitelnost je dána chemickýma sračkama, kterýma je to napuštěné a pevně staženou nití použitou ke tkaní spolu s utaženou osnovou... Proto ta dřina předem. Mám to testlé na ručně tkaném lnu, na starém a novém lnu. U nových je to potřba.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
wolf
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od wolf »

Sidney píše:A ještě dotaz na ořech. K barvení lnu na hnědo ořechem je potřeba nějaké moření, nebo pouhý ořech?
Je barveni orechovejma slupkama vubec dobovy (pro rany stredovek)? Mam pocit, ze jsem nekde cetl o tom, ze se v te dobe orechy (vlasske) dovazely.
NON PLAUDITE. MODO PECUNIAM JACITE.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Sháněl jsem lněnej olej na malování toho štítu a nakonec jsem uspěl. Objednal jsem si 9l kanystr po cca 100Kč/l. Nemá někdo zájem tak o 5-6 litrů? S těma 9l bych mohl namalovat štíty pro celou armádu. :)
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Appendix »

Zrovna o tom ořešáku jsem mluvil minulý týden s Petrem Kočárem (je archeobotanik) a ten mi říkal, že jeho pěstování je doložené už z velkomoravského období. Můžu se zeptat i na jiný kytky pokud má někdo zájem.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Z naší oblasti je ořešák doložen už za Markomanů.

já bych zájem měl, ale spíše o kontakt a průběžně s ním konzultovat někeré rostliny. Díky
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Já si litr rád vezmu, jestli pojedeš na althing, ideální příležitost...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Kryštof
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kryštof »

Sidney: Já bych, prosím, taky o jeden litr stál :) Ten althing by byl perfektní... :wink:
Naposledy upravil(a) Kryštof dne čtv 25. zář, 2008 14:33, celkem upraveno 1 x.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já taky ale nevím jak si ho převzít.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

Poslední dobou jsem dělal nějaké velké zásoby, ryze pro sdružení - viz foto.
Na modrou indigovou a červenou se mě neptejte, je pár stránek zpět či ve článku, na přírodní bílou a hnědou rovněž...
Bohužel, zdroj přírodní vlny z Čeladné asi nenávratně vyschnul.

Obrázek

Co se týká žluté, je to kamenec + velmi hodně listí břízy, ale hlavně z října. Velká část listí už byla nažloutlá, což bylo mým cílem. Výsledkem je krásná sytá žlutá. Funkční návod.

Můj plán udělat temně zelenou khaki jako minule (zelená skalice a listí břízy) nevyšel dle očekávaní. (klubka nad sytě modrou) Tmavší zelená až šedá to je, ale ne tak sytá jak minule. Domnívám se, že prvotní chyba byla v přílišné dávce zelené skalice, vlna pak nechtěla nasát další barvivo. Také už jsem měl docela zaschlé listí.

Mnohem sytější khaki se mi podařilo z již hotové žluté, kterou jsem použil na omotání vlny mořené v zelené skalici – viz foto srovnání. Čili kamec+listí břízy –žlutá a nechat celý den ve skalici zelené.
Po této zkušenosti bych osobně šel přes domořování.

Obrázek

Fotka se trochu liší od reálnější khaki barvy, napravo se teď jeví jako šedá.
Byl bych rád, aby někdo vedle sebe zkusil oba způsoby…

Naprostým fiaskem skončil pokus (předtím krásně vyšel) udělat tmavě hnědou barvu pomocí skalice zelené a kůry ořešáku. Vyšla šedá a ani opakování nálevu nepomohlo. (klubka nalevo pod žlutou) Černé či hnědé kůry jsem měl mraky. Buď jsem opět přestřelil moření nebo to bylo kůrou.

Světlé hnědá (okrová) je kamenec + 2x nálev ořechové kůry. Zdálo se mi, že kůra tentokráte příliš nebarvila.

Jelikož jsem vyplácal veškerou vlnu a mam veliké zásoby, bude mé barvení na útlumu, co se vlny týče.
Byl bych rád, aby lidé pečlivě zapisovali a hlavně zveřejňovali své pokusy, zkoušeli více variant, ať z toho může být za pár let opravdová funkční příručka a ne experimentální barvení Nechci podceňovat knížku od Bidlové či další zdroje, ale některé věci prostě nevycházejí, anebo je lidé nezkoušeli x krát za sebou.
Naposledy upravil(a) Acheron dne úte 21. čer, 2011 19:17, celkem upraveno 1 x.