nalez z ilegalniho vykopu

Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

abaddon wrote:porad mi ale nikdo neodpovedel co je trestnyho nebo postizitelnyho na tom ze mi detektor zapipa nad nejakym kusem kovu....
abaddon wrote:ja porad nejak nechapu co je na pouziti detektoru tak spatnyho.... ten prece jen ukaze misto s nejakym kovem... tj cinnost naprosto nedestruktivniho charakteru

podle me problem nastane az v momente kdy hrabnu do hliny a to uz postizitelny je, pokud se nepletu... tak proc se proste jen nesnazite dosahnout vetsi vymahatelnosti tohoto?

muze mi nekdoo vysvetlit tuhle otazku
Na tom vlastním vyhledávání a nalezení něčeho nic, ale pokud hrábnete do země a začnete odtamtud něco dolovat bez odborného dohledu a bez ohlášení příslušným institucím, pak už se dopouštíte postižitelného jednání.

Proto jsem hovořila o tom, že spíš než postihy by měla nastoupit osvěta a snaha přimět slušné detektoráře ke spolupráci na ochraně a záchraně památek všeho druhu. Přesvědčit je o tom, že pokud něco najdou, pak by to měli ohlásit, protože to je i v jejich zájmu. leckteří by setřeba spokojili s "odměnou" jíž by jim mohla být účast na odborném odkrytí nálezu, protože detektorují jen pro dobrodružství.
Samozřejmě vykradači budou dál kašlat na pravidla a bude jim to dál procházet, protože kradou na kšeft a ten nese. Ale ti, co pípají a ryjí jen tak pro adrenalin, ti mohou být užiteční, když se s nimi bude pracovat namísto represe a restrikce.
Volo, multum, statim!
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by maser »

K dalším impulzům pro debatu:
Snad to tu ještě nebylo psáno, ale je třeba vědět, že jako archeologický nález se považuje vše, co prošlo procesem archeologizace (uložení v zemi po určitý čas, u nás 50 let). Takže kdokoli kdo hledá byť jen WWII (po lehce nenáročném výpočtu ukončení války, že :) ) stejně vykrádá kulturní dědictví země. Takže odvolávání se na to, že hledám druhou světovou je vlastně přiznání se k trestnýmu činu :!:
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Raiden »

Mno, konkrétně v případě staveb na lokalitách z WW2 se často provádí průzkum čistě z toho důvodu, aby stavebník nehrábnul do země a netrefil se do starý munice. To byl případ např. stavby nové oblasti ŘLP v Jenči, protože existovala možnost, že tam Němčouři mohli něco nechat a mám jisté pochybnosti, že u toho pyrotechnikům asistoval archeolog. Nemyslím, že by to bylo až tak třeba, neb dokumentace a krámů z WW2 jsou mraky (a drtivá většina je, áááno, v soukromých sbírkách), ale IMHO je jenom otázka času, než se najde archeolog-fanatik a začne prudit. Řeč je samozřejmě o institucích, byť i jednolivce mrcasníka může občas čekat překvapení, že?
kascha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by kascha »

no čistě osobně si myslím že některé věci - hlavně letadla se dost v soukromých sbírkách ztrácejí. Spousta známých - leteckých nadšeců má krásné kusy - i s určením osoby, které by myslím dnešním teenagerům (pprostě puberťákům) jednou mohly o tý velký válce dost říct. Páč pro ně se odehrála ve středověku....a hlavně tyhle věci přinášejí do tý velký historie osudy obyčejných lidí...jako já jako ty potapiči!
Wir wollen in Beifall untergehen ..
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Kascha, Abaddon: To přirovnání ke zbraním (střelným) přesně sedí a taky se často používá - potřebuješ na ně mít zbroják a když ji použiješ "špatně", jdeš sedět :wink: Obdobně by to mohlo být u detektorů.
Kateřina_z_Landštejna wrote:...Samozřejmě vykradači budou dál kašlat na pravidla a bude jim to dál procházet...
Dobře, tak co teda s nimi? Je třeba jim to alespoň maximálně ztížit! I já připouštím, že může fungovat (a taky někde funguje) spolupráce s hledači ve smyslu preventivních akcí (Prachovské skály, Vladař, Plešivec) pod odborným dohledem. Jde o poučené osoby, kteří mají sami zájem se něco dozvědět. Ale pro ty ostatní vykradače žádná osvěta nic neznamená...
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

no to prirovnani ke zbrani mi prijde prave dost zcestny...

jak muzu pouzit blbe detektor? pri spatny manipulaci se zbrani ohrozim sebe, majetek nebo druhou osobu

pri samotnem pouziti detektoru muzu druheho (osobu nebo majetek) poskodit jedine tak, ze ho s tim lisknu po palici... nikoliv vsak pri samotne detekci kovu...

zavadna je az ta faze kdy nalezeny predmet zacnu dobyvat a TADY je to na co se snazim poukazat... dobyvani artefaktu ze zeme je postizitelne uz dnes a bez ohledu na to jestli se rejpu v zemi na blint nebo jestli mi zapiska detektor, takze k cemu musim stavet detektory mimo zakon kdyz uz tu zakon ktery mi to "rejpani v zemi" mimo zakon stavi?
Koukejte se starat aby byl existujici zakon lepe vymahatelny a nevymejslejte dalsi picoviny s omezovanm lidskych prav a svobod. Dle meho nazoru je jakekoliv dalsi doplnovani zakonu zbytecne, stacilo by jen dusledneji uplatnovat jiz existujici. Ale ono schovavat se a svadet vlastni necinost za spatnou legislativu je dnes taky tak nejak v mode co?
Your freedom will grow each time you say: No!
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by awe »

abaddon wrote:Koukejte se starat aby byl existujici zakon lepe vymahatelny a nevymejslejte dalsi picoviny s omezovanm lidskych prav a svobod. Dle meho nazoru je jakekoliv dalsi doplnovani zakonu zbytecne, stacilo by jen dusledneji uplatnovat jiz existujici. Ale ono schovavat se a svadet vlastni necinost za spatnou legislativu je dnes taky tak nejak v mode co?
V tomhle smeru me v posledni dobe dost nastvala vyhlaska o zakazu konzumace alkoholu na vybranych mistech v Praze. Ackoli uz pred jejim zavedenim bylo mozno "alkoholove problemisty" postihovat (ruseni nocniho klidu, narusovani verejneho poradku, vytrznost,...), kvuli vyhnani par bezdomovcu se proste zakaze plosne konzumace alkoholu... By me zajimalo co je spatneho na tom, ze si s pritelkyni sednu na breh Vltavy a popijeme trochu vinka... vzhledem k tomu, ze to je zakazane, tak to asi byt spatne musi, i kdyz netusim proc... :roll: Misto toho, aby byly vyuzivany soucasne paky na problemove spoluobcany, vytvori se dalsi, omezujici svobody vsech?
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Mě z toho přímo naskočila vyrážka. Kreténi debilní. Na takové kraviny je užije. Přesně toto jsem měl tady v nějaké diskuzi na mysli, když jsem tím pár lidí jak se zdá pohoršil, že začínám mít pocit, že nás stát čím dál víc buzeruje. Bezdomovci jim na to stejně pečou. Ostatně jak z nich někdo chce něco vyrazit, když prostě nic nemají. Vyhrožovat jim pokutama je normální trapárna. Čili ve finále budou pokutovat a honit právě takové romatiky jako jsi ty :twisted:
Mimochodem, toto mi vysvětloval jeden policajt. Zavřít je, tak za 1.mnozí by to i uvítali, protože je tam musí vykoupat, ošatit a konečně se vyspí v teple. Za 2. občané jsou sice jimi pobouřeni, ale konkrétní žalobu nikdo nepodá, čili nemají je za co zavřít či jinak vytěsnit. Z pohledu zákona to jsou stále občané s pravy i když trochu zanedbaní. Z toho plyne za 3. - ihned by si z toho mnozí ochránci práv udělali živnost a běda poliši, který by je zabás a nedokázal by si to obhájit skutečně pádným důvodem. A za 4. je jich už tolik, že by je prostě neměli kam dávat. :roll:
Joe M.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Blbé použití detektoru je tehdy, pokud tím ohrozíš cizí majetek (vlastníka pozemku, stát jako vlastníka nálezu) a potažmo i sebe a druhé, neboť je ochudíš o poznání :wink: Jistě chápeš, že s detektorem se jen tak pro srandu z jeho pípání nikdo po lese neprochází. Je to prostě nástroj k provádění nelegální činnosti, asi tak jako když tě nepustí do letadla s kudlou v kapse, i když jim tvrdíš, že ji máš na mazání chleba při svačině... To srovnání se střelnou zbraní je samozřejmě jen ilustrativní, předpokládám že to taktéž jistě chápeš...
Nikdo nechce omezovat lidská práva a svobody, pokud ovšem tato práva a svoboda nekolidují s právy a svobodou někoho jiného. Což je základní princip demokracie, nikoliv nějaké totality... Nehledě na to, že ty "píčoviny" nevymýšlíme "my" nýbrž už je vymysleli tvůrci Maltské konvence někdy před téměř 20 lety...
Havránek: Nevím, jakou důležitost spatřujete v údaji jestli Prachovské skály nebo Hruboskalsko, nicméně nedávno proběhl záchranný průzkum pomocí detektorů na ploše Starého Hrádku v Prachovských skalách...
Už mám téhle diskuze zase dost, nikam to nevede, končím.
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Strát jako vlastník nálezů je poměrně pravidelně ochuzován a poškozován ničením rozsáhlých nálezů stavbami (pro mne) zbytných veleparkovišť, businesscenter, super-hyper-giga marketů a podobných "výdobytků". Myslím, že daleko více než detektoráři. A prokazatelně proti tomu nijak nezasahuje, stejně jako místní samosprávy; a to přesto, že má celou řadu sakra účinných nástrojů k zabránění takovým čuňačinám.
Bylo by tedy namístě, aby ti, kdo volají po přísném trestání detektorářů, zvedli svůj hlas především zde a snažili se přimět legislativu i exekutivu k tomu, aby konala, co konat má.

Proti trampům, detektorářům, turistům a vůbec jednotlivcům se bojuje snadno, protože ti nedisponují týmy právníků a neúčastní se kšeftů s pozemky a jiných bohulibých obchodních aktivit. A na rozdíl od zcela privátních zájmů různých většinou zahraničních developerských společností, jimž je nějaké naše kulturní dědictví zhola ukradené, by vhodnou osvětou a podanou rukou bylo možno výše zmíněné jednotlivce přimět k tomu, aby se na vyhledávání a ochraně památek všeho druhu sami podíleli. Což ostatně často činí.
Ono to má u nás i jistou dost dlouhou tradici, jak si snad starší účastníci vybaví (třeba aktivity hnutí Brontosaurus, Tis a dalších). Proč tedy této tradice nevyužít?

Poučujte i vy zde, kteří jste archeology a historiky, proklínané detektoráře, turisty, trampy a další o tom, co je třeba udělat, když něco najdou, jak se mají k nálezům chovat, jak je alespoň primárně popsat, zdokumentovat. Vždy to bude pozitivnější, než někomu vysolit pokutu a třeba zbořit camp (v této souvislosti si vybavuji nedávno uvedený pořad na ČT2, kdy tuším na Kokořínsku dostali ochranáři státní dotaci 165 000.- Kč na zničení trampských campů. Některé existovaly desítky let, aniž komukoli vadily).

A nemohu si nepoložit ještě jednu otázku. Dnes, kdy asi většina pozemků s možnými nálezy patří soukromníkům, je pravděpodobné, že i případné nálezy skončí v jejich rukou. Nebylo by tedy lepší je poučit o tom, co s nálezy dělat, jak je zajistit, zpřístupnit alespoň badatelům, zdokumentovat, kde a koho požádat o pomoc s dokumentací a vhodným uložením? Stát na podobné aktivity údajně nemá prostředky (dle mého názoru je jen nechce vynakládat, protože od akulturních trhovců něco takového nelze očekávat) a bylo by tedy snad i lepší, aby byly nálezy v rukou poučených soukromníků. Pro normálního člověka je to čest, něco takového vlastnit a spravovat a moci se tím čas od času pochlubit na veřejnosti. Vždyť muzea vznikala a existují často právě díky soukromým nálezům a sbírkám, pořízeným na soukromých pozemcích vlastní iniciativou - a než někho pronásledovat, je lepší potenciálním nálezcům poskytnout informace, jak se chovat a jak s tímto bohatstvím zacházet.

Pochopitelně pak ty, kteří taková pravidla nedodržují, po zásluze potrestat. Ale nikoli jen ty malé, všechny...
Volo, multum, statim!