Zajímavosti
Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ
-
- Stálý přispěvatel
Re: Zajímavosti
Radovan: Dobrý, dík. Jen se nežinýruj a klidně zas někdy něco pošli 

Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
-
- Občasný přispěvatel
Tak jo
KOSIŃSKI, KRYŠTOF (KRZYSZTOF): vůdce kozáckého povstání v letech 1591 – 1593. Spor Kosińského s jedním z knížat Ostgských o hranice panství přerostl ve vzpouru proti okolním magnátům i Rzeczypospolité, která zachvátila velkou část Ukrajiny. Kozáci dobili Bílou Cerkev, vyplenili panská sídla a drancovali panské majetky.
Po vítězství Poláků u Pjatku 2. 2. r. 1593 a zavraždění Kośinckého v Čerkesech (Czerksy), byla uzavřena v srpnu téhož roku Polsko – kozácká dohoda o smíru.
KOSIŃSKI, KRYŠTOF (KRZYSZTOF): vůdce kozáckého povstání v letech 1591 – 1593. Spor Kosińského s jedním z knížat Ostgských o hranice panství přerostl ve vzpouru proti okolním magnátům i Rzeczypospolité, která zachvátila velkou část Ukrajiny. Kozáci dobili Bílou Cerkev, vyplenili panská sídla a drancovali panské majetky.
Po vítězství Poláků u Pjatku 2. 2. r. 1593 a zavraždění Kośinckého v Čerkesech (Czerksy), byla uzavřena v srpnu téhož roku Polsko – kozácká dohoda o smíru.
-
- Stálý přispěvatel
Káva
Tak jsme z několika náznaků došli k závěru, že kozáci mohli znát kafe. Trochu jsem zapátral a hle - jakýsi kozák Юрій Кульчицький (Jurij Kulčyckyj) se dostal do tureckého zajetí. Během něj se naučil turecky a také se seznámil s kávou. Když pak byla v roce 1684 obléhaná Vídeň, byl Jurij ve městě a nabídl se, že projde tureckým obklíčením a pronese zprávu pro spojence. Skutečně se mu to povedlo, díky znalosti turečtiny se vydával za obchodníka právě s kávou. Němci, Poláci a Kozáci pak na základě jeho zprávy přibyli k Vídni a Turky porazili. Posléze o tomto hrdinském kousku Jurij napsal dokonce knihu. Vídeňáci z ní udělali bestseller a Jurij otevřel ve Vídni první kavárnu. Do kávy dával i cukr a vídeňáci brzy nápoji propadli. Když Kulčyckyj zemřel, pohřbili ho s poctami a postavili mu pomník. Je to socha kníratého kozáka, který nalévá z konvičky kávu. A jako symbol porážky Turků stojí na tureckém jataganu.
http://svitlytsia.crimea.ua/index.php?s ... artID=7847
Myslím si tedy, že pokud dotáhli kozáci kávu do Vídně, mohli ji znát už za Osvoboditelské války. Minimálně se s ní setkávali u Turků a asi i u Tatarů. Já tedy kafe nepiju, ale pro vás ostatní je to docela dobrý objev, ne?
Tady je zdroj: Myslím si tedy, že pokud dotáhli kozáci kávu do Vídně, mohli ji znát už za Osvoboditelské války. Minimálně se s ní setkávali u Turků a asi i u Tatarů. Já tedy kafe nepiju, ale pro vás ostatní je to docela dobrý objev, ne?

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
-
- Stálý přispěvatel
Super. Na Kurovicích si budu nosit kafe k vašemu stanu! 

\"Asi na nás zapomněli!\" anonymní Moravan 8. listopadu 1620 za zdí letohrádku Hvězda. http://www.olomouckypluk.cz
-
- Nováček
Pro kozáky z období Chmelnického povstání už kafe problém není. Nebylo sice moc běžné, ale známe bylo a kdesi jsem četl že se přímo o Chmelnickém vědělo, že měl kafe rád - dost jsem si toho o kafi hledal tak jsem na to narazil. Je ale problém, že pokud by byl člověk důsledný, tak původní kávu, takovou jaká byla dostupná v 17. století, už dneska nesežene. V Jemenu, kde se tehdá pěstovala, dneska místo toho žvýkají betel a na kafe kašlou - teoreticky by se jí měla podobat etiopská káva, ta se dá sehnat ve fairtrade obchodech, a nejhůř káva co se prodává v některých obchodech v rámci čajoven. Určitě to ale chce djezvu, třtinový cukr(spoustu) a minimálně kardamon, aby se člověk dostal k alespoň odpovídajícímu způsobu přípravy - udělat kafe tak jak ho dělají arabáši není sranda, postup ladím už víc jak rok a pořád to není ono.Brant wrote:Tak jsme z několika náznaků došli k závěru, že kozáci mohli znát kafe....
-
- Stálý přispěvatel
Já nejsem závislák, nicméně kafe nebo silný černý čaj si hlavně po ránu rád dám. Na akcích jsem se smířil s tím že to holt nebylo, tak se bez obojího obejdu. Nicméně pokud by se kafe u kozáků dělalo, s radostí se připojím. Nejsem zvyklý si ho sladit, ale pokud je to dobový způsob, taky to přežiju.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Pokud se tu někdo vyzná v originálním způsobu přípravy kafe, rád se nechám poučit. Umí to někdo z kozáctva? Nebo nám něco poradí Ghoblin?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
-
- Stálý přispěvatel
Kafe v djezvě s cukrem a kardamonem, děláme já a Karel, cajky na to máme, třeba na Frýdlantu 09' a posledním silvestru jsme jí dělali.
Kostel je blízko ale na cestě je ledovice. Hospoda je daleko ale půjdeme opatrně. (Ukrajinské přísloví) Věkoš - Doudlebové, Kozák Marko - Huljajpolský kureň
-
- Stálý přispěvatel
V djezvě Karel nědělá nic, protože neví, co to je(má podezření na úzkou souvislost s tajemným Chernobylem)
Pokud by ovšem někdo stál o kafe uvařené v džezvě, nechť Karlovi zakoupí flašku kořalice
a Karel bude vařit jedno kafe za druhym.
Pokud by ovšem někdo stál o kafe uvařené v džezvě, nechť Karlovi zakoupí flašku kořalice
a Karel bude vařit jedno kafe za druhym.
Zmrd býlím!
-
- Stálý přispěvatel
Amatérské video, na kterém je torzo a model čajky. Třeba se nám to hodí na další ročník LH srazu. http://www.youtube.com/watch?v=jlbCJgvLW-Y