Svatobor 2008

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

OK, ještě jeden příspěvek mimo téma svatobor a mažu úplně všechno, co se toho vyloženě a bytostně netýká (tj. adresa s fotkama a možná ještě něco). Nenechám se zastrašit "závažností tématu", protože se to omílá tady i na českém šermu furt dokola. Další debata se s tím zasírat nebude. Myslím to vážně.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Opoč
Nováček
Nováček

Post by Opoč »

nevíte někdo odkud je "hra o klacík".Předpokládám že je to volná varianta na úpolové fotbalorugbiové sporty.Pokud se pletu a je někde doložená,tak by mě to zajímalo.Byla dost dobrá jak pro hráče , tak pro diváky.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Abych odčinil své trestuhodné a neomluvitelné pochybení, zde je pěkná fotografie ruky na useknutí

Image
MartinV

Post by MartinV »

Jako obyčejný čumil jsem podobný festival navštívil vůbec poprvé a jsem nadšený. Dokonce jsem na sobotní řež naverboval i tři další lidi, kteří se o historii vůbec nezajímají (že prej: „Cože? 9.století? To se tam jako budou mydlit kamennýma sekyrkama?!“). Líbilo se jim to stejně jako mě a věřte, že jméno Svatobor dolehlo i k dalším „nechápavým“ uším. Propagace funguje a sláva Svatoboru poroste! :) Takže pořadatelům a bijcům díky za podívanou a tady je pár fotek:

http://picasaweb.google.cz/MartinVincour/Svatobor200802
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

Ok Kaine - jenom ty jsi sledoval bitvu jako takovou, díky tomu, že ti bylo zle. Zaujala mne tato tvoje poznámka...
Kain wrote: Můj celkový dojem - za ta zranění si můžeme sami.... a nedržením linií (vystavení se útoku více lidí atd.) .....
EHM narážíš jako pozorovatel na nějakou zvláštní chvílu boje bez formace krom toho našeho (komando: Velkomoravane, Gunnar a Rugan)????
Neboť tento boj bez formace BYL DÁN SCÉNÁŘEM tzn. byl dle mého soudu úplně v POŘÁDKU.

Ke zbytku těchto stran diskuze se vyjadřovat nehodlám, nebot se k tomu vyjadřujou povolanější;-) :wink:
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by JARWIKS »

A jinak, samozřejmě odhlédněme ted i chvílu od nepříjemností:

Počasí objednané velmi hezky, teplota ve vodě byla taky mokrá, žrádlo a pití ham ham, bitva o kládu luxusní, bitva když odhlédneme od těch nepříjemných zranění taky hezká. Takže samozřejmě dík organizátorům za akcu. :)
Aki-Petteri Heikkilä
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Aki-Petteri Heikkilä »

Předně se chci Cmeldovi taky omluvit za tu poznámku ze začátku tohole tématu!

Jinak se SISI naprosto se vším do puntíku souhlasím... Zlomenina a modřina je jedna věc, po čase se vrátí, ale přijít někdo o oko, to už se do pořádku nedá... a nebude tím mít zkažený život jen postižený, ale i jeho rodina a přátelé a v neposlední řadě i ten, co to způsobil... Jak mi jednou řekla jedna žena, které si vážím: "Zranit je hloupé, zranit někoho je ještě hlolupější"
Nevěř ostnatému drátu, byť by se stokrát tvářil jako stonek růže... K.Kryl Image
Aki-Petteri Heikkilä
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Aki-Petteri Heikkilä »

Vím, viděl sem to, tohle sem myslel obecně... mnohá zranení k tomu bohužel nemají daleko... tady taky stačilo ten danax lehce zvednout a radši se nedohadovat, co by se mohlo stát...
Nevěř ostnatému drátu, byť by se stokrát tvářil jako stonek růže... K.Kryl Image
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ohledně té sanity - potvrzuji uvedené ceny, je to třeba jedna z nejdražších položek naší bitvy a to přesto, že jí tam máme jen po čas bitvy a chvíli po ní (v závislosti na tom kolik toho musí ošetřovat), ale z důvodů, které tu už padly jsme zrovna tohohle výdaje nikdy nelitovali. Letos to díky tomu turnaji bude ještě víc, proto že tam bude muset být o hodinu nebo dvě déle, ale s tím holt nic nenaděláme.

Ohledně těch zmínených kontrol - do bitvy se kontroluje hlavně dobovost výstroje a výzbroje, ale opravdu nebezpečný šrot se vyháže taky. Ona není bohužel pravda, že by se nám zranění vyhýbala, jen se zatím poslední léta úspěšně vyhýbáme těm vážným. Nicméně je to jak psal Melkel - doblba opakujeme, že je to jen divadlo a většina lidí (včetně těch vzpomínaných Poláků) to prostě ochotně respektuje. Trochu asi pomáhají i ty kroužkové komplety, které se u nás používají a které se na starší období použít bohužel nedají. Ta vzpomínaná přísnější kontrola a testy zbrojí se týká spíše toho připravovaného nedělního hard-turnaje. Nechtěl jsem se vyjadřovat k bitvě na které jsem nebyl, tak jen když už jste se o nás zmiňovali upřesňuji.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Pulec: to sice jo, ale jen v prvním střetu.
To all: Myslím, že je to všechno trochu zbytečná hysterie. Všichni jsou po té bitvě rozrušení a považují za nutné se k tomu vyjádřit. Všeobecně se ví, že Svatobor je tvrdá bitva, každý tam jede, aby ukázal, že se nebojí, a pak tohle. A zajímavé je, že třeba Ondráš sám nekňučí, protože s tím tam šel. Skoro bych řekl, že by asi bylo lepší vychladnout a hodnotit to trochu s odstupem. Nechci se zastávat pořadatelů třeba s tou sanitkou, ta by byla dobrá, ale jinak mi nepřijde, že by něco odflákli. Prostě mají jen jinak nastavené parametry, zvou Maďary a Poláky, prostě tak...

Jo a perlička na závěr - Max v podstatě zakázal kopí a co se nestalo - na počet zranění to nemá vliv.

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita