Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Kain píše:Modrý portugal překvapivě nebarvil na modro:) Náhodou ti ta růžová bude slušet :)
Modrý Portugal je na houby a ne na barvení. Nakonec jsem ho snědl a barvil jsem bagem od souseda :) . A tím to šlo velice dobře a výsledek mě mile překvapil. Jsou odrůdy "barvířky", jak říkají vinaři a bago je jedno z nich
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

had píše:ha, po asi pěti násobnémk barvení Bobří tuniky barviven z červcem a šafránem jsem stejně na hezké růžové/staro :lol:
P.S. Zapomeňme na třešně maliny aj :|
přesně, na lesklém hedvábí mi to sytě červenou udělalo až po 6 barvení a to jsem ještě dost sytil, neb to byl vzorek...

jinak je to do růžova... Ale to už jsem Kainovi říkal dávno, že má echt OH barvu :c)
Métá?xestse Ohnéssese
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Métá?xestse Ohnéssese »

Sidney píše:Modrý Portugal je na houby a ne na barvení. Nakonec jsem ho snědl a barvil jsem bagem od souseda :) . A tím to šlo velice dobře a výsledek mě mile překvapil. Jsou odrůdy "barvířky", jak říkají vinaři a bago je jedno z nich
Bago mám na zahradě, takže pražáci, pokud chcete barvit, ozvěte se o sklizni :mrgreen:
Hó?ótóva nahtsevoneotse, nestseohkesáa? éveévanéhéme.
Hévéése
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

všechny barvy jsou mokré překrásné. Někdy je to až k pláči.

Používal jsi u červce kamenec?

A šel jsi za bod varu?

Bobrova tunika je len nebo vlna?
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Sidney píše:
Kain píše:Modrý portugal překvapivě nebarvil na modro:) Náhodou ti ta růžová bude slušet :)
Modrý Portugal je na houby a ne na barvení. Nakonec jsem ho snědl a barvil jsem bagem od souseda :) . A tím to šlo velice dobře a výsledek mě mile překvapil. Jsou odrůdy "barvířky", jak říkají vinaři a bago je jedno z nich
Asi tě nepotěším, ale soused barvířku nepěstuje 8) Barvířka je označení pro červená vína, které mají v kuličkách červenou šťávu. Takže čerstvě vylisovaný mošt je taky červený a ne jak u normálních červených bílý (tam se barva bere se šlupek). Jedná se například o odrůdy Alibernet a Neronet.
Neronet doma máme asi na padesáti hlavách a s oblečení to moc dolů nejde. Na druhou stranu než s tím něco barvit tak to raději vypiju:) Je tam toho celkem málo...

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

Kamenec + třešně. Vylezla fialová se sklony do šeda.

Obrázek
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Ještě k těm třešním - E. Opravil uvádí z rozborů z Mikulčic třešeň ptáčnici z VM.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Minulý týden jsem si trochu hrála. Přadýnka jsou třetina nebo čtvrtina 100 gr. klubíček přírodní vlny. Při číslování zleva do prava jsou použité materiály následující:

1 - celé pokrájené mladé ořechy, kamenec
2 - cibulové slupky, modrá skalice
3 - kůra třešně ptačí, kamenec (prý má vyjít červeně :), byla bledě žlutá, tak jsem přidala modrou skalici a vznikla pěkná zelená
4 - košenilová červěň s ořechy (potravinářská, pravou košenilu jsem neměla a chtěla jsem zkusit co dělá s jinými materiály)
5 - košenilová červěň s cibulovými slupkami, kamenec
6, 7 - cibulové slupky, kamenec
8 - kamenec (přírodní vlnu docela zesvětlil)

Obrázek
PeZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od PeZ »

Když vidím tu velkovýrobu, nebudete něco prodávat zjitra na WB? Zeptám se na místě.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

had píše:ještě by mě zajímalo, jestli to není tajné, kolik si dávala cibule/červeně, ppáč já jsem zkoušel to samý+ještě šafrán, ale na vlněnou látku na tuniku a je to furt jenom růžovo jakýsi.
Tak poměr netuším :/. Bylo to hodně od oka.