Jasně. U armády není co řešit a civil je dost širokej pojem. Mně jde spíš o to, v čem lítat po lesích. Oblečení do civilizace budu řešit až časem
Jediný, co bez vesty postrádám, jsou kapsy (na takový ty drobnosti jako doklady, klíče od pixly apod.)
Mrkni se na Voyageurs - to byli Frantíci a máš to. Souhlasím ale s Vitanou - sice u hobbystů se s vestou jednoduchého střihu setkávám, ale na dobových vyobrazeních jsou jen ty košile případně doplněny o Kanadské kabáty či Kapote.
Vitana má v podstatě pravdu. Kanaďan je kabát z dekoviny, akorát je krejčovsky lépe propracovaný než kapote, má knoflíky, kapsy, límec a klopy a kapuci, a bývá zdobený výšivkou (kvil, korálky, bavlna či kombinace - není odmínkou) a bývá i o entlovaný kontrastní barvou, může mít i podšívku a má už jako kabát vycpávky aby to drželo tvar a může mít i kožešinový límec a vložku (čili kožich).
Nebo jinak - vem justakoat či redingot a ušij ho z deky a máš kanaďana
Co nějaká letní pláštěnka - nebo něco, co plnilo tu funkci v době, kdy na capote z deky bylo horko?
Čí jsou ty plátěný kabáty s pelerínou (až dvěma), co připomínaj dnešní australák? (myslím - oblast + období)
Joe, Raiden: tomu, co popisuje Joe se v literatuře říká taky "capot".
Už mi chybí jen nějaké drobné úpravy a zveřejním překlad jednoho zajímavého článku - Jak král oblékal své vojáky v kolonii. Je to víceméně o capotech a jsou tam i docela dobré obrázky - rekonstrukce na základě dochovaných historických materiálů.
Vitana: já vím o čem Joe píše, ale to je až záležitost 19.století. Tehdy už to byly skutečně spíše kabáty, než kapote, ale těžko stanovit hranici > ono je to všechno dost složitý. Pokud to člověk bere v tom kontextu že se to z kapote vyvinulo, tak je to "zdokonalený kapote", ale když dáš vedle sebe kapote z počátku 18.století, popř. indošský kapote z Plání a tady to, tak si řekneš že už to nemá mnoho společnýho a je to "kabát". Pokud by měl člověk dát dohromady nějakých dvěstě let vývoje kapote na papír (což někde mám), tak je to na nějakých 15-20 stránek...
Awe: já bych to spíš otočil - capot je zjednodušený kabát Ve článku se píše o jeho vývoji někdy od roku 1700 - v podstatě je to rozšířený kabát - nebo něco jako kombinace kabátu a pláště - zachovával si ze začátku i manžety, z pláště si vzal široký střih a kapuci. Postupně se zjednodušoval. Taky vlněnou látku nahradila jako materiál přikrývka. To co popisuje Joe je skutečně už mladší záležitost. Nemá cenu ale o tom spekulovat - v článku je to poměrně jasně vysvětleno. Po Trappers Bulletinu ho dám i sem.