Ano, snaha vysvětlovat někomu, kdo Boha nepoznal, že Bůh "je", je stejně tak směšná, jako snaha dokazovat někomu kdo Boha poznal, že Bůh "není". Obojí je stejně hloupé.Jiři z Holohlav píše:Docela mě baví ty důkazy nedůkazy,třeba lásky ,svědomí ...Boha.
Záležitosti křesťanské víry
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Wothane, jak to prosím vidíš ty.Theodora píše:Tak si to zopakujeme, ať můžeme najít chybu:Kain píše:Prokázal jsem, co jsem řekl, dokonce jsem šel i nad rámec, když jsem přistoupil na vaši hru, že starý zákon není křesťanství.
Nic to ale nemění na tom, že v bibli je nenávisti dost a dost. Více, než v komunistickém manifestu. A to jsem měl prokázat jen to, že tam vůbec nějaká je.
Tys srovnal křesťanství s komunismem a tvrdil jsi, že princip je stejný.
Bylo Ti odpovězeno, že komunismus násilí a nenávisti UČÍ (chápe ho jako nezbytný k dosažení svého cíle), zatímco křesťanství násilí a nenávisti NEUČÍ.
Tys přinesl citáty ze SZ, které násilí POPISUJÍ.
Pak jsi přinesl citáty z NZ, které násilí PŘEDVÍDAJÍ.
Jako důkaz toho, že křesťanství a komunismus fungují na stejném principu mi to nestačí a ať rozsoudí někdo třetí, jestli je to jen tím, že jsem nezapnula mozek...
-
- Stálý přispěvatel
To už má konečně hlavu a patu:-)Theodora píše:Tak si to zopakujeme, ať můžeme najít chybu:
Bylo Ti odpovězeno, že komunismus násilí a nenávisti UČÍ (chápe ho jako nezbytný k dosažení svého cíle), zatímco křesťanství násilí a nenávisti NEUČÍ.
Jako důkaz toho, že křesťanství a komunismus fungují na stejném principu mi to nestačí a ať rozsoudí někdo třetí, jestli je to jen tím, že jsem nezapnula mozek...
Ad 1) Nenávisti komunismus ano, násilí a priori ne (i když fakticky pak bylo důsledkem). Ve starém zákoně je obojí, jim hospodin říká, aby své nepřátele vyhladili (a násilí pak bylo logickým důsledkem).
Ad 2) Ne, jak jsem řekl, hospodin všude možně nabádá, aby je zničli jako klaté. To je jasný návod i do budoucna - dělejte to, jako já - jsou proti mě, smažte je.
Ad 3) Prodejte plášť, kupte si meč. Tady nejde jen o nějaké předvídání násilí, tady je dost jasné, kdo ty meče bude držet. Ostatně, on nepřinesl na zemi mír, ale meč...(kdyby chtěl, mohl to říct naopak)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Theodoro, já jsem také uvedla konkrétní poznatky o novozákonním nabádání k páchání náslií na jinověrcích a "kacířích", resp. k nabádání k násilí na základě Nového zákona:Theodora píše:Nešlo o to, kde se v textech ZMIŇUJE nenávist, ale kde je k ní NABÁDÁNO.Theodora píše:Jenže ten komunista má už na počátku v programu třídní nenávist. Křesťanství nic takového neučí.
Může někdo najít místo v NZ, které nabádá k nenávisti k jinověrcům?
Není to sice z nového zákona, ale Jan Zlatoústý, biskup antiochejský, zcela nepochybně z něčeho vycházet musel, že...:
"Všichni Židé jsou chlípní, násilníci, lakotní záludní bandité. Jsou to vrahové, výtržníci,ďáblem posedlí, horší než nejdivočejší zvířata. Jsou to vražedníci dětí, špinaví a bezbožní. Jejich synagogy jsou nevěstince, lupičská doupata, sídlo ďáblovo - a totéž platí i o jejich duších... Kvůli jejich vraždě Krista je hněv boží navždy zavrhnul a ztrestal, bez území a bez chrámu, navždy uvrženi pod křestanské jho. Bůh nenávidí Židy a vždy je bude nenávidět... Je povinností křesťanů Židy nenávidět. Čím více milujeme Krista, tím víc musíme potírat Židy, kteří ho nenávidí." ("Osm kázání proti židům" - cca kolem r. 400)
Tím potíráním jinověrců asi neměl na mysli, že je křesťané nebudou zdravit na ulici.
Jeroným říká: „Zůstávej pevně přimknut ke zdravé tradici, v níž jsi byl vyučen, abys mohl povzbuzovat podle zdravé nauky a potírat ty, kteří jí protiřečí“ (Ep. 52, 7).
"„Vyjdi za lidmi (…) a přinuť je, ať přijdou, aby se můj dům naplnil“ (Lukáš 14,23). "
Ještě k té bilbi - Sv. Augustin tvrdí, že Nový zákon je jen odhalením Krista skrytého ve Starém zákoně. A o oné větě v Lukášovi pak říká to, že při obracení na křesťanství a potírání odpadlíků či odmítačů lze páchat násilí. Že by se Gustík spletl?
To také nestačí? Co tedy chceš za "důkazy"? Konkrétní autentické citace Krista? Pokud bych je našla, stejně bys to zpochybnila tvrzením, že to je jen přepis pořízený kdovíkdy kdovíkým; a myslím, že bys zpochybnila i papyrus osobně sepsaný Kristem, ověřený Petrem a orazítkovaný Pilátem, pokud by obsahoval něco nepohodlného

Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Mohla by se rozdělit. O víře - do drbárny o ničem, jak žíká Ratatosk. O aspektech víry v oživklé historii - nechat. Teď jen najít nějakého moderátora:-)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Theodora lépe bych to nenapsal, a to víš že nejsu křesťanTheodora píše:Tak si to zopakujeme, ať můžeme najít chybu:Kain píše:Prokázal jsem, co jsem řekl, dokonce jsem šel i nad rámec, když jsem přistoupil na vaši hru, že starý zákon není křesťanství.
Nic to ale nemění na tom, že v bibli je nenávisti dost a dost. Více, než v komunistickém manifestu. A to jsem měl prokázat jen to, že tam vůbec nějaká je.

"Nesnažte se opít trpaslíka notorika a do mrtva se zpijte jen tehdy, když je na blízku někdo, kdo vás může pohřbít."
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel