Chápu že řeč jde hlavně o zbrojích, ale v Luttrelově žaltáři http://www.bl.uk/collections/treasures/ ... adband.htm
jsou např. na straně 24 několik postav co při práci na poli používají prstové rukvice... nosí a rovnají snopy, nebo co to je )
Naopak na stránce 22 pak nějakej řidič oracího spřežení disponuje hrubšími tříprsťáky ) A když tak očumuju tak na straně 12 ozbrojenec v kroužkovém kompletu, jemuž je nějaký prstík vidět, ale interpretovat si netroufám )
Je to z druhé čtvrtiny 14.století )
Když jednou zkusíte jaký to je s dlouhou dřevcovou zbraní, tak šmrdlání mečíčkem už pak nikdy není co bejvalo...
Chtěl jsem poslat SZ maršálkovi ale asi to bude zajímat víc lidí, zmínil si se, že máš na rukavicích střapce, mohl by si prosím poslat foto? Případně obrazový pramen? A jak to máš zamotané aby to nepřekáželo v bitvě?
richardrg píše:Chtěl jsem poslat SZ maršálkovi ale asi to bude zajímat víc lidí, zmínil si se, že máš na rukavicích střapce, mohl by si prosím poslat foto? Případně obrazový pramen? A jak to máš zamotané aby to nepřekáželo v bitvě?
našel jsem to u italských městských milicí - kopiníci tam měli často jenom jednu pancéřovou rukavici na pravou ruku a ta občas mívala na konci krátký řemínek se střapcem na zavěšení na opasek. je to z fresky, pokusím se zpětně dohledat, ale teď nestíhám.
Prstové rozhodně ano. Není to až takový technologický problém je zhotovit. Praktické je to stejně. Pokud budeme brát teorii o autorově stylizaci ohledně prstových rukavic či nechuť vykreslovat segmentové, pak můžem napasovat tuto teorii na všechna zobrazení všeho možného a obrazové prameny budou bezcené. Myslím že v tomhle případě máme více důkazů, které podporují jejich existenci, zatím co proti máme pouze teorii založenou na "předpokladu" .
Přemýšlím o tom, že bych si nechal zhotovit plátové holeně podle vzoru z Holkham bible (podle obrázku co je pár stránek zpátky), některé jsou pouze holeně a některé se zdají jako celé i s lýtky (nebo je to jen můj dojem:) ). Nevíte někdo o podobném zobrazení, případně o možnostech upevnění takových (poměrně) velkých kusů kovu na nohu? Pouze dva řemínky přes lýtko se mi zdají málo, aby udržely takovou váhu před zklouznutím dolu. Je tam možnost přichycení na prošívané nohavice, ale to mi taky přijde nejisté...Díky
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.
plechové holenice jsou od sklonku 13. st. do první třetiny 14.st. především zesílením kroužkových nohavic těžkých jezdců. před polovinou 14. st. se u nobility začíná tato ochrana prosazovat, ale ještě není zdaleka běžná.
u pěchoty bych je z praktických důvodů nepředpokládal a považoval bych je za atypickou část zbroje. i nákolenky jsou u pěchoty této doby poměrně vzácné
Narvek: Nejezdíš li na koni, tak nevím, ale vykašlal bych se na to... I v patnáctém století kdy je pěchotza značně bohatší, se to nosí jen kvůli palným... Udělaj si prošívané nohavice na koleno a máš to To je opticky nerušivé a funkční...
Když jednou zkusíte jaký to je s dlouhou dřevcovou zbraní, tak šmrdlání mečíčkem už pak nikdy není co bejvalo...
V té Holkham bible je mají právě pěšáci (sesedlí jezdci). Spíš než o vhodnosti pro pěšáka, mě to zajímalo jako možnost budoucího (výhledově 3-5 let do budoucna) prvku nobilského oděvu. Proto mě zajímá jak jsou upevněny.
narvek píše:V té Holkham bible je mají právě pěšáci (sesedlí jezdci). Spíš než o vhodnosti pro pěšáka, mě to zajímalo jako možnost budoucího (výhledově 3-5 let do budoucna) prvku nobilského oděvu. Proto mě zajímá jak jsou upevněny.
pro nobilitu - náholenice nasazuješ na kroužkové nohavice, nebo na prošívané nohavice, tam ti pak cca 2-3 řemínky stačí. delší pohyb po zemi v nich však extra pohodlný není, to je jeden z důvodů proč po nich nesahali ani movití pěšáci
Mě právě strašně udivuje ta Holkham bible, neb na to jak je raná (1325-35 myslim) zobrazuje spoustu poměrně pokročilých věcí..
A vzhledem k tomu, že jsem teď zbroj obohatil o kroužkovou košili a plátový kabátec, začínám přemýšlet o oděvu na trošku vyšší společenskou vrstvu...časem..