Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Jiři z Holohlav wrote:Evidentně jsi nečetl TAO FYZIKY!
Mé vzdělání je nejvyšší - biologickochemické. Ve vývoji druhů se nenacházejí přechodové formy,náhod je příliš.
Ne, nečetl, ale podporuje to, co chci říci dále: To, že zatím neznáme přechodové formy ve vývoji druhů, ještě neznamená, že neexistovaly, jen je současná věda ještě nedokázala odhalit a určit... Myslím, že v minulosti, v dobách, kdy věda ještě neměla takové možnosti, byly díry v evoluci mnohem větší, než se postupně začaly zaplňovat novými objevy... Což mě docela překvapuje, od biologa-chemika, takový názor... :roll: S tím souvisí i to tvé Tao fyziky - pokud to pojednává o něčem, co dosud nebylo "vytvořeno" či poznáno...
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Tao není mé,ale nositele Nobelovy ceny za fyziku,když i toho zpochybňuješ.....
Smrt je smyslem života.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Dobře, pardon, samozřejmě jsem neměl na mysli tebe jako autora. Rozhodně si nedovoluji zpochybňovat nositele Nobelovy ceny, bylo by však dobré se podívat, za co konkrétně tu cenu dostal, jestli obecně za fyziku či za výsledky jednoho výzkumu... Ale máš pravdu, je třeba vědět -proto se pokusím tuto knihu sehnat.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Rodgir de Maille wrote:Prosím tě, a kým a kdy bylo prokázáno, že Bůh není! Vždyť ale o toto se zde ani nikdo nepře! Nebo pokud ano, jsi asi jediný...
...
Kaine, ty jsi se rozhodl mne ignorovat? Jen abych měl jasno...
Nikým. Jenže prokazovat neexistenci nelze.

A ne, nerozhodl, jen nechápu, na co jsem neodpověděl?

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Kain wrote:
Theodora wrote: Může někdo najít místo v NZ, které nabádá k nenávisti k jinověrcům?
Myslím, že to nemá cenu. Ty něco napíšeš, asi tak za 30 vteřin. Já pak jako blbec hledám, abys pak za dalších 30 vteřin napsala něco jiného.
Za to já ovšem nemůžu, že pokaždé napíšeš něco, co není dokladem Tvého původního tvrzení. Kdybys rovnou napsal něco uspokojivého, tak zalezu a jdu studovat.
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Wothan wrote:Ostatně, kdyby lidi skutečně věděli, že Bůh existuje, nepotřebovali by přece v jeho existenci věřit ne?
Však také formulaci "věřit v boha" používají ateisté, zatímco křesťané, pokud mluví o víře (i když spíš by řekli "milovat Boha") používají "věřit Bohu". V Boha se skutečně nevěří, není to strašidlo ani osud. Bůh je partner. Někdo to ví a žije vztah s Ním, někdo to neví a proto řeší, že v Boha nelze věřit... Což opravdu nejde.
8)
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Wothan wrote:Oni nám rovnou říkají jaký je a právě tyto vlastnosti použijí následně jako důkazu jeho existence.
No jistě. Protože je to Bůh MILUJÍCÍ. Proto s Ním vstupuji do vztahu - a pak samozřejmě zároveň uznávám Jeho existenci. Kdyby to nebyl Bůh milující, tak k Němu mám vztah jako Kain - je mi jedno. Málokterý křesťan se stal křesťanem, protože potřeboval boha do svého modelu světa. Křesťanem se člověk stává, když zjistí, že je milován...
Poznat Boha bez Jeho vlastností není možné. Poznávám Ho skrze Jeho vlastnosti.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Tý jo. Chvilku čék nemá čas a už je pomalu mimo. Souhlasím napůl s Andrém. Pojďme alespoň zvolnit. Nechte nás křesťany nadechnout :).
Jiří: Pravdu díš. Ve vzniku světa a vývoji druhů je mnoho mezer a ještě více "náhod". Sám jsem se zabýval paleontologií a vím, že "zázraky" jsou v evoluci zvcela běžné.
Rab: Mnoho předních vědců a kapacit ve svém oboru jsou věřící. (Dr. jiří Grygar například). Přes své, pro mne, až nadlidské znalosti...... :wink:
Honor supra Vitam! Image
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Wothan wrote:Jiří: tady ani nejde jen o nepřímé důkazy - křesťané přece neříkají jen to že Bůh existuje s poukazem na okolní svět coby nepřímý důkaz jeho existence. Oni nám rovnou říkají jaký je a právě tyto vlastnosti použijí následně jako důkazu jeho existence. Potíž je, že to "jaký je" je tady předmětem čiré víry ve starověké texty - nikoli v jejich existenci, ale v jejich obsah - a tak se dostáváme k tomu že to celé stojí takříkajíc na vodě :wink: Protože jak už tu bylo řečeno - v otázce víry nehrají důkazy nebo logika žádnou nebo jen podružnou roli. Ostatně, kdyby lidi skutečně věděli, že Bůh existuje, nepotřebovali by přece v jeho existenci věřit ne?
Z tohoto pohledu máš vlastně pravdu. Křesťan uvěří však nejen textům, ale začne i vnímat působení Boha. Nicméně velmi oceňuji, že i přes tento názor jsi jeden z hrstky, který křesťanství nenapadá, ba naopak mu přisuzuje mnoho dobrého.
Honor supra Vitam! Image
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Výpočet vlastností Boha je zoufalým pokusem uchopit neuchopitelné - jak se popisujé čtvrtý rozměr a pátý a další?
Jak kapka vody popíše moře?
Zkus si představit tu gigantickou tvůrčí energii před Velkým třeskem -tak Ho cítím já.Všechna ta organisovaná hmota i postup podle které se organisuje je jím .Není nic mimo Boha.
Vím - nepotřebuji věřit nějaké cizí informaci.
Smrt je smyslem života.