Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Hmm...a jakym presne zpusobem ? Myslel jsem ze barmice se nejcasteji pridelavala do tech proseknutych/provrtanych otvoru pri okraji a to zevnitr ve stejnem miste joko vnitrni vycpavka prilby,tyto ocka jsem jeste nevidel nebo jsem si jich jen jinde nevsiml...
Dá se těmi očky buď protáhnout drát na který se ta barmice uchytí nebojsou-li větší tak třeba kožený řemínek. Způsobů uchycení závěsu je vícero - může být napleten přímo do otvorů ve spodní straně přilby, může být připojen pomocí dalších, třeba bronzových prořezávaných segmentů, pásků, nebo koženého k přilbě přinýtovaného řemínku apod.
had: neboj, šavli máš určitě jinou, já nemám maďarskou, ale zřejmě bulharskou či pečeněžskou Neplánuju stavět Maďara, jen si ke Slovanovi přidávám pár východních importů. Západní a severské má kdekdo, tak mi to přijde jako vhodné oživení.
Ad Knecht: Myslíš tu šavlu z Nemilan? Mám konzervátorskou zprávu, včetně rentgenu, rozboru materiálu pochvy a spektrální analýzu nákončí. Původně jsem ji chtěl dělat já, ale co už, raději ten Ulfberht. Hodně štěstí.