Barvení
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To bílé jsou moje bruchy pro srovnání. Barvený materiál byl lněné režné plátno. Ten tmavší pruh látky byl původní nepovedený pokus barvení bezinkami (hodilo se to celé do fialovo-hnědé), ten o něco světlejší je čisté režné plátno. Ten rozdíl není moc markantní, takže bych řekl, že se mi barvení ořechovými šlupkami docela povedlo. Je to sice trochu nestejnoměrný, ale uvidíme při druhém pokusu 

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Shrnutí o barvení
S trochou zpožděníabaddon píše:co ty zkusenosti nejak posbirat do pekneho clanku? neujmete se toho nekdo?

Tento "elaborát" byl původně seminářem na naši I. slovanskou dílnu, ale nevybyl na něj čas. Proto jsem to překopal do formy článku.
Již tradičně budu vděčný za odborné připomínky, které rád zapracuji. Až to bude doladěno (a bude-li zájem), mohl by se tento článek vydat i na LH.
odkazy:
1. část: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006100010
2. část: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006100011
-
- Site Admin
-
- Stálý přispěvatel
Mně by třeba zajímalo jak jsi Pampalini přišel na to, že raný středověk neznal oranžovou barvu? Pokud jí lze technicky dosáhnout jakýmkoli přírodním dostupným barvivem, pak jí nepochybně znal. Pokud si pamatuji Ondra docílil jen cibulovou slupkou téměř reflexní oranžové barvy vlny - to není ani nákladné, ani nedostupné barvivo, narozdíl třeba od šafránu, kterým lze při vhodném výběru druhu a koncentrace opět dosáhnout barvy nejen žluté, ale i do oranžova. Můžeme se bavit o dosažitelných odstínech barev, popřípadě o udržitelných odstínech barev (ty ostré barvy zpravidla nevydrží v původní podobě). Jinak ovšem poněkud tápeme proto že máme k dispozici pouze nemnohé nálezy dochovaného textilu ze kterých lze identifikovat barvy a to ještě s vědomím, že pobytem v půdě mohlo nebo často i došlo k ovlivnění původní barvy. Taky barviva použitá při iluminacích, frskách apod. nemusí nutně odpovídat barvám používaným v barvířství textilu, takže i tahle cesta nám může napovědět ale zdaleka nám neříká všechno. No a zbývají pouze prameny písemné a ty se o barvách a barvivech v RS zmiňují jen velmi neochotně a sporadicky (např. Kosmas a jeho červená tunika aj.).
-
- Stálý přispěvatel
Oranžová - řešili jsme to s Myschwerkem a oranžovou jako oranžovou (v té sytosti) neznali a hlavně ji neznali jako samostatnou barvu - první byl až pomeranč. Zkomoleninou jména pomeranče je oranžová pojmenovaná koneckonců i u nás. Mícháním barev možná skoro oranžovou dosáhneš - ale nikde ne v té sytosti (ty barvy jsou spíše okrově žlutá apod. )
já ale v rámci svých pokusů oranžové nedosáhl a to jsem zkoušel už poměrně hodně.
Cibule - to je ten problém - divoké cibule (Alium) nebarví, jak tedy vypadala a barvila RS cibule :c)))) A tohle je spíše zlatohnědá. Možná by to bylo i na další lidi, ale já jsem v historických textech cibuli jako barvivo nenašel?
Byl to jen příklad a případné vaše dotazy budu směřovat na Myschwerka.
já ale v rámci svých pokusů oranžové nedosáhl a to jsem zkoušel už poměrně hodně.
Cibule - to je ten problém - divoké cibule (Alium) nebarví, jak tedy vypadala a barvila RS cibule :c)))) A tohle je spíše zlatohnědá. Možná by to bylo i na další lidi, ale já jsem v historických textech cibuli jako barvivo nenašel?
Byl to jen příklad a případné vaše dotazy budu směřovat na Myschwerka.
-
- Stálý přispěvatel
Pampalíny: Já myslím, že tvůj článek je velmi hodnotný a spousta začínajících barvířů (jako já) v něm najde spoustu užitečných věcí. Ale ohledně té cibule, nevíš kdy byla cibule vyšlechtěna do podoby alespoň podobné té dnešní?
Myslím, že třeba ve středomoří asi nepěstovali jen divokou a u nás to samé, protože jekmile začneš něco pěstovat, začneš to také šlechtit. Prostě vybíráš ty větší a lepší kusy a ty pak dál množíš. No a jestli není cibule pro RS dost LH barvivo, tak co třeba ten šafrán? Je sice okrovo-žlutý, ale za některých podmínek to může skončit blízko oranžové (jak sme se všichni přesvědčily, barvení přírodními barvivi je spíš alchymie).
Máš určitě pravdu, že sitosti, jako u pomeranče těžko dosáhneš, ale to, že lidé neznaly název pro oranžovou taky může znamenat, že výsledkům, které by se oranžové blížily, by pravděpodobně říkali třeba okrovo-žlutá nebo zlatohnědá.
Myslím, že třeba ve středomoří asi nepěstovali jen divokou a u nás to samé, protože jekmile začneš něco pěstovat, začneš to také šlechtit. Prostě vybíráš ty větší a lepší kusy a ty pak dál množíš. No a jestli není cibule pro RS dost LH barvivo, tak co třeba ten šafrán? Je sice okrovo-žlutý, ale za některých podmínek to může skončit blízko oranžové (jak sme se všichni přesvědčily, barvení přírodními barvivi je spíš alchymie).
Máš určitě pravdu, že sitosti, jako u pomeranče těžko dosáhneš, ale to, že lidé neznaly název pro oranžovou taky může znamenat, že výsledkům, které by se oranžové blížily, by pravděpodobně říkali třeba okrovo-žlutá nebo zlatohnědá.
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
Hele já se nepřu, jen si myslím, že oranžovou neznali a tudíž se ji ani nesnažili při barvení dosáhnout. Prostě chyběla idea - něco jako krájený chleba. Každý ho může udělat, ale ten kdo s tím přišel první, krutě zbohatl.
Prostě nemáš u nás nic, co by sytě oranžově kvetlo či plodilo. I jeřabiny mají jakýsi červenooranžový nádech. Mě Myschwerk argumentoval více věcma a přesvědčil mne.
Cibule - existuje celá řada prapůvodních cibulí (musel bych dohledat skripta), jsou to trsovité formy s menším podílem šlupek - konzumovaly se hlavně listy (podobně jako pórek). Ale tyhle formy by se daly na barvení zkusit. Ale jak už mě Peggy "usměrnil" v jiné diskusi. Přírodní nemusí vždy znamenat správně. A u bavy oranžové mi to zatím sedí.
Šafrán - jeho žluto-oranžová barva je způsobena jen vyšší koncentrací barviva. Něco jako "černá" barva borůvek a ostatních modrých plodů. Nebo rudo-fialová u červce atd. Ale tyhle tmavé barvy nedosáhneš ani při opakovaném barvení (u černé se to zkoušelo vždy pomocí dalších ztmavujících příměsí a mořidly).
Ale jsou tu odborníci jako Had a další, kteří by k tomu jistě taky měli co říct. Dotaz pošlu i paní (slečně) Bidlové.
Prostě nemáš u nás nic, co by sytě oranžově kvetlo či plodilo. I jeřabiny mají jakýsi červenooranžový nádech. Mě Myschwerk argumentoval více věcma a přesvědčil mne.
Cibule - existuje celá řada prapůvodních cibulí (musel bych dohledat skripta), jsou to trsovité formy s menším podílem šlupek - konzumovaly se hlavně listy (podobně jako pórek). Ale tyhle formy by se daly na barvení zkusit. Ale jak už mě Peggy "usměrnil" v jiné diskusi. Přírodní nemusí vždy znamenat správně. A u bavy oranžové mi to zatím sedí.
Šafrán - jeho žluto-oranžová barva je způsobena jen vyšší koncentrací barviva. Něco jako "černá" barva borůvek a ostatních modrých plodů. Nebo rudo-fialová u červce atd. Ale tyhle tmavé barvy nedosáhneš ani při opakovaném barvení (u černé se to zkoušelo vždy pomocí dalších ztmavujících příměsí a mořidly).
Ale jsou tu odborníci jako Had a další, kteří by k tomu jistě taky měli co říct. Dotaz pošlu i paní (slečně) Bidlové.