Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

Rohovina dobře měkne v kyselině citrónové.
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by zoone »

Spící Medvěd wrote:Rohovina dobře měkne v kyselině citrónové.
Myslis rohovinu nebo paroh? Na rohovinu aby zmekla staci vrouci voda, zbytek "chemie" je vicemene na odsmradeni. Ale na paroh by to urcite fungovalo, kyselina jak kyselina :wink:

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Spící Medvěd »

Myslím paroh. Ta citrónovka se používá pro ouplné změkčení, třeba když se paroh používá na vykládání pažeb, nábytku apod. Pro velké změkčení rohoviny se taky používá vaření v oleji.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Jestli vyhrabu cd s diplomkou, tak by se našla, jinak jen papírově ;)
Jinak v těch ukončeních čípů parohovek jsou otvory, takže je dost možné, že případná ucpávka (dřevěná) byla ještě nakolíčkovaná.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Appendix »

Já tam dával dřevěný špunty jen tak bez lepní, a drží to fest. Už je nevyndam. Ale pro sichr jsem je zvenku naimpregnoval voskem, protože nevim kdy to zůstane ležet venku na dešti (třeba i se mnou), dřevo natáhne vodu a roztrhne paroh. Na zdobení netřeba měkčit, když jsou pořádný kružítka a rydla tak to jde jedna báseň.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

V nekolika pripadech se na koncich zachovaly drobne bronzove nebo zelezne hrebicky kterymi byla trvala zatka upevnena. Tak to mam i ja. Zatka po vlepeni napustena voskem. Mimochodem,dobry zpusob jak zvyraznit rytinu je krev.Prisel jsem na to kdyz mi sjelo kruzidlo a vpalil jsem si ho do dlane. Rytinu bohate zapatlat krvi,nechat uschnout a pak povrch seskrabnout nozem. 100% LH barva!
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
tom111
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by tom111 »

hoď sem foto,prosím prosím :)
myslím říť jako řiď ,ne řiť jako řiť
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Na nabarvení rytiny používám sádlo se sazemi. Taky dobře drží. Ale pozor na nanášení, pokud se povrch naleští a pak se přes něj napatlá barva, vnikne do pórů a nevypadá to dobře.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Ja jsem zkousel i lehke namasteni a nasledne zakoureni nad svickou,ale nebylo to ono. U jednoho nedoboveho vyrobku jsem dosahl dobreho vysledku s grafitem vmichanym do bezbarveho laku. Na nalezech se objevuje i cervena barva ale slozeni neznam.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Knecht wrote:V nekolika pripadech se na koncich zachovaly drobne bronzove nebo zelezne hrebicky kterymi byla trvala zatka upevnena. Tak to mam i ja. Zatka po vlepeni napustena voskem. Mimochodem,dobry zpusob jak zvyraznit rytinu je krev.Prisel jsem na to kdyz mi sjelo kruzidlo a vpalil jsem si ho do dlane. Rytinu bohate zapatlat krvi,nechat uschnout a pak povrch seskrabnout nozem. 100% LH barva!
No konečně :) Právě jsem se chtěl zeptat co s dřevěnou zátkou, když na všech hotových nálezech jsou na par. schránkách otvory. A to 2-4 na začátku a konci a 2 větší na "větvi".

Tohle je už lepší než díry ze "strategických důvodů" vynechat a nabouchat tam jenom dřevěnou zátku.

Díky.
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!