Boreš wrote:Rekonstrukce velké "kbelcové" helmy. Originál Bolzano, Tyroly. Cca rok 1300.
Výroba MICHAL SVOBODA, Plzeň. Váha 3609g. V 32cm, Š 21, D 31(dole) 21 (dno), materiál 2mm plech
Na rekonstrukci ti tam pár věcí hapruje, nazvi to spíš helm dle předlohy Bolzano, upraveno
Je jedno na které straně bitevního pole stojíš, vždy zvítězí smrt.
Co si myslíte o téhle přilbě, když opomeneme ten obchod a ten divný matný povrch atd. jde mi spíše o tvar a
provedení hledí, dá se taková přilba na období 1330-1350 ??? http://www.outfit4events.cz/rytirske-pr ... rena-helma
Ta helma je katastofa. Tvarově to vypadá na anglii, někde to popisujou jako sugarloaf, ale ten hledí nemá. Na naší dobu originály nejsou dochovaný, nedávno jsem to sám řešil. Zkus prolustrovat co nejvíc manuskriptů (holkham bible, lutrerův žaltář, možná romance o alexandrovi)
No už jsem to trochu pozjišťoval a mělo by to být vyrobene podle náhrobku "William of Staunton, 1326 AD", ale tam to hledí není, je v kuse, takže to odklápěcí hledí je novodobá variace.
JOJO znám, zajímavý je třeba ten obrázek z jízdním lukostřelcem v kbelci, nevím jestli bych si vzal kbel na střílení z luku, ikdyž je tam větší ochrana než mít třeba klobouk, ale ten výhled je přece jen horší.