Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Sice jdu s křížkem po funuse,ale taky přidám něco do mlýnku. Na ošetření zbraní a zbroje používám vesměs sádlo nebo olivový olej (jeho výhodou je,že se na něj nelepí takřka prach). Ale jinak používám Ballistol (běžně v prodejnách se střelivem jako sprej,olejiček atd.) je otěruodolný,voděodolný,nezanechává pryskyřici a neutralizuje pot. Jinak se dá bez problému použít na kůži (třeba i starou a vyschlou) krásně ji zvláční a změkčí. Perfektně impregnuje a zabraňuje plísni jak jsem taky zjistil.
Ohledně toho lepení bych doporučil SigaPrén Speciál. Funguje jako chemoprén (akorát tak nesmrdí a je o polovinu levnější) - lepím jím plátno na štíty. Stačí,aby byla jedna plocha savá.
můžu se zeptat jak je to s prosakování sigaprénu krz tu látku? Mám taky v plánu polepovat štít amám strach že mi tam to lepidlo vytvoří ponměrně nehezkou mapu jak někde prosákne aněkde ne uvažoval jsem o přilakovávání plátna ale to není moc dobové
Štíty jsem potahoval 100% lenem,který byl vysrážený (stačí asi 2x vyvařit) nebo jsem používal pokud to někdo chtěl potahovou látkou (30 - 70%len/zbytek bavlna a má stejnou struktůru jak hrubý len). Sigaprén stačí nanést štětcem na jednu plochu,která je savá a necháš chvilku zavadnout. Potom přidáš látku a vystěrkuješ nebo vypneš,druhou vrstvu dávám do 3 hodin bez problémů. Potom stačí nanášet barvu. Na drobný věci používám modelářský barvy a laku bych se vyvaroval.
Abych nezapoměl,taky potahuji kůží nebo pergamenem a lepím to tím samým,takže v tom zatím nevidím problém. Nezklamalo mě to . U těch látek se ti samozřejmě může stát,že se lepidlo propije,ale až vyschne tak není vydět. Hlavně tu látku pořádně vypni ať tam nemáš vzduchový bubliny. Hodně zdaru!
Tak lepit surovou kůži na štít a ještě k tomu moderním lepidlem je fakt zvěrstvo. Co takhle tu kůži namočit, na ten štít ji napnout, nechat vyschnout a pak připevnit lemovací vrstvou a řemínky?
Když už si kupuješ kůži na potažení štítu, je lepení místo dobového postupu, podle mne, fakt zahození materiálu a peněz. Vždycky tak vytvoříš akorát paskvil.