Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Viděl jsem dokument jak dělali sanytr z guána - naředili vodou a sušili na skále na slunci a to opakovaně.

Předpokládám, že ovčí hnůj se používal protože je "ostrej" (pokud vím tak se s ním ani nehnojí) a obsahuje hodně dusičnanů.

Jarda
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Jinak koho to zajímá tady jsou ty pancršreky, který jsem trochu přeporacoval aby fungovaly jak mají, než je pošlu jako vzorový kusy ke kováři.
Je to první člověk tady kterýho jsem našel, že vykove správnou tulej a má to rovný, ale tyhle špičky jsou docela drahý...

Obojí použitelné i na kuši, ačkoli většinou bývá od dláta ostřejší hrana.

http://www.sweb.cz/hawkwind/bodkins.JPG

Jarda
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

To v čem se patlali sanitrníci asi častěji než stěny chlévů bývaly mnohem méně vábné destinace - slovy písemných pramenů "lázně židovská, jáma katova a louže rasova". Jenže jak přesně se z toho získával ten ledek fakt netuším.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

Hawkwind
To znamená, že třeba tvar kostěných destiček není problém? Když se podívám na řezy lučištěm, které jsou k dispozici, tak má každá destička jiný průřez. Zřejmě kvůli šikmému zasazení lučiště do sochy (??)

Co se týče tvorby modelové situace vytvořené v balistické laboratoři, kvůli zjištění realistických výsledků střelby z různých zbraní, tak to zcela jistě problém není (zatím jsem se okrajově zabýval pouze moderními pal. zbraněmi). Ale z LH hlediska si pod rekonstrukcí účinku zbraně představuji něco zcela jiného.
Ty hradla bych možná někdy využil, dík za nabídku.

Já teď vyrábím německý hever, ořechy u mých kuší nahradím parohovými vázanými apod. Jen to lučiště chybí.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

Hawkwind
U lučiště jsem měl na mysli samozřejmě rohovinové destičky.
Kostěnými si chci obložit kuši.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Každá destička je jiná, tak jak jí "horner" uřízl. To co Tě jedině nakonci zajímá je jak to lučiště vypadá vcelku (alespon´z hlediska zasazení so sochy).
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Jinak ty pruhy jsou dost dlouhý. Destičky to si můžeme říkat pokud známe pouze ten průřez.
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

Tak to jsou věci, který se člověk běžně nemá šanci dozvědět.

Mne třeba zaráží, že Klučina skoro bez vysvětlení popíše průřez lučištěm a uvede tam taky velrybí kostice. To si pak může někdo myslet, že tam byly povinně. A stejně je to i s dřevěným jádrem.
hawkwind
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od hawkwind »

Jak jsem už jednou v celkem emociálně vypjaté diskuzi uvedl, v čechách není absolutně nikdo kdo by ukázal jen trochu hlubší porozumění tématu.
Kolik lučišt´udělal Klučina? Asi moc ne.

(Vtipně mi někdo kdo to zřejmě četl tvrdil, že se používaly "kosti z velkých mořských ryb".) :evil:

Proto když chci něco vědět, napíšu takovým pánům jako třeba Bob Powell, který se živí tím, že je dělá.:)
Martin
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Martin »

To je tedy možné si o u toho Boba objednat komp. lučiště na silnější kuši?
Kdyby to byla pouze otázka peněz, začal bych na to šetřit. Já jsem se domníval, že to nikdo nedělá.
I když raději bych si počkal na tuzemský výrobek. Ona to bude tak či tak pěkná pálka, už jen kvůli složitosti a době výroby.
Každopádně ti držím palce a přeju hodně úspěchů při výrobě.