Předměty denní potřeby
Moderátor: Joe
-
- Stálý přispěvatel
Re: Potřeby běžného používání
ity
Genera store na Beaver city, mám odtamtud dvě a super. Akorád si tam musíš zajet.Old píše:Pánové sháním kvalitní ocílku. Máte nějakej tip?
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Pkud se týká onucí, ve stylovce je nepoužívám, ale mám s nimi bohaté zkušenosti z bývalého zaměstnání, kde jsme je fasovali každý den místo ponožek. Jde o čtvercový typ do bot nebo holínek, ne o tzv. ovinovačky, jako měli vojáci z WWI/WWII.melkel píše:Pánové a dámy, nosíte u vás onuce? A pokud ano, máte nějakou fotečku či postřehy z užívání? Předem díky.
O co přesně ti jde ?
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Předesílám, že zvyky ve středověku nejsou vůbec moje parketa.
Ovinovačky byly dlouhý pás asi jako šála nebo obinadlo. Někdy se omotávaly jen kolem holeně (mezi botou a opřes kus nohavice), ale častěji pokud si to dobře pamatuju to sloužilo zároveň jako onuce.
Ten typ co znám, je čtverec látky velikosti velkého pánského kapesníku, nebo menšího šátku.
Noha se na něj postaví uhlopříčně a cípy se zahnou a poskládají, přidrží u kotníků a noha se s tím nacpe do boty.
Chce to trochu cviku, aby to netlačilo a nesesouvalo se, ale jinak je to levná a rychlá náhrada za ponožky.
Fotky bych jedině musel vyrobit.
Ovinovačky byly dlouhý pás asi jako šála nebo obinadlo. Někdy se omotávaly jen kolem holeně (mezi botou a opřes kus nohavice), ale častěji pokud si to dobře pamatuju to sloužilo zároveň jako onuce.
Ten typ co znám, je čtverec látky velikosti velkého pánského kapesníku, nebo menšího šátku.
Noha se na něj postaví uhlopříčně a cípy se zahnou a poskládají, přidrží u kotníků a noha se s tím nacpe do boty.
Chce to trochu cviku, aby to netlačilo a nesesouvalo se, ale jinak je to levná a rychlá náhrada za ponožky.
Fotky bych jedině musel vyrobit.
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
No, pokud by si si mohl nohu v onuci vyblýsknout a zveřejnit nebo poslat na melkel@curiavitkov.cz, byl bych ti vděčný.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Protože jsem se zatím nedokopal k tomu, abych nafotil postup omotávání onucí, alespoň jsem vytáhl popis z toho "Syna pluku".
Skutečně to je přesně stejné, jako to znám z práce, akorát oni ji měli delší, do holinek, kdežto my používali do bagančat prakticky čtverec.
Takže, račte se poučit z klasiky
:
Skutečně to je přesně stejné, jako to znám z práce, akorát oni ji měli delší, do holinek, kdežto my používali do bagančat prakticky čtverec.
Takže, račte se poučit z klasiky

...Nezbývá tedy nic jiného, než aby ses naučil ovinovat onuce, jak se sluší na řádného vojáka. A to bude tvá první vojenská lekce. Dívej se!"
S těmi slovy rozprostřel Biděnko svou onuci na zem a pevně na ni postavil bosou nohu. Postavil ji trochu našikmo, blíže k okraji, a třírohý cípeček onuce přehnul přes prsty. Potom ztuha natáhl dlouhou část onuce tak, že na ní nebyl ani jeden záhyb. Chvilku se zálibně díval na pevné plátno a náhle bleskurychlým, lehkým, přesným pohybem mrskl nohou, pevně omotal plátnem patu, vzal onuci volnou rukou, udělal ostrý úhel a zbytkem onuce dvojnásobně obtočil kotník.
Teď měl nohu ovinutou pevně a bez jediného záhybu, jako miminko.
"Panenka!" řekl Biděnko a navlékl si holínku. Navlékl ji a trochu švihácky podupl podpatkem.
"To' je krása!" poznamenal Gorbunov. "Dokážeš to také tak?" ...
Peggy, Trappers´Corral