Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

To jsme dva :roll: Já se ho na to přímo sprostě ne jednou ptal! Prý ho to baví, ale má nutkání to vylepšovat, čímž pochopitelně nabourá autentičnost, a mám dojem, že mu to mozek nějak nebere.
Bacha - já ho neobhajuju. Jen zděluji, co jsem z něj vytáhnul. A i to, že to je případ pro Choholouška :evil:
Fakt je, že pár věcí udělal dobře! Ale jak píše Méďa - zadavatel si ho musel hlídat a hlídat!!!
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Diskuzi o kresadlovce presuneme sem:
sigi píše:Poradíte mi někdo jak se dostat k hezké křesadlové pušce a přitom se nezrujnoval na deset let? :mrgreen: Mimochodem dá se taková nádhera u nás pořídit?
SpiciMedved píše:Tak, pořídit se samozdřejmě u nás dá. Je několik variant : obchod se zbraněmi ( velký výběr má Brymová www.zbranebrymova.com , nebo BVS www.9mm.cz ) , nebo navštívit puškaře a nechat si vyrobit a nebo prohlížet inzeráty a bazárky ( jedna se myslím vyskytuje na www.zbrojacek.cz )
Co se týče cen, záleží, co si od křesadlovky slibuješ, jak moc jí chceš dobově odpovídající a v jaké kvalitě. Co já vím, tak ceny se pohybují u nových zbraní
cca od 8000,- do 20000,-
to pridej brachu, musketu od Pedersoli koupis kolem 30 000 Kc
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

To jo, záleží co chce. Rifle se dají pořídit lacinějc. Besina a podobné jsou dražší záležitost.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Teď jsem se díval na stránky Brymové a Bessina 26000,- , Frontier 15000,- .
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Popravdě si již roky kladu otázku proč? Výrobně by měla být mušketa vlastně paradoxně levnější. Ve své době tomu i tak bylo. Nenalhávejte si, že v době ryflí byla armáda vyzbrojena mušketama pro nějaké výhody. Hlavním důvodem nepochybně byla cena zbraně, a to že pro ty účely to prostě stačilo. O to tu ale nejde.
Zdá se mi, že se sem paradoxně promítlo to, že čím je zbraň (myslím originál) starší, tím má logicky větší cenu, protože čím je něco starší, tím se toho většinou (výjimky jsou pochopitelně, tak že nechytat zase za pysky :-) ) i méně dochovalo a tak je to cenější. Ale u replik :? Podle mne je to bouda :-( a nebo jsem něco nepochopil :?
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

SpiciMedved píše:Teď jsem se díval na stránky Brymové a Bessina 26000,- , Frontier 15000,- .
Do těch cen se dneska bohužel promítá i kupní síla koruny. Když jsme začínali, tak ceny byli poloviční až třetinové (jenže koruna má 7 x nižší kupní hodnotu - alespoň to tvrdi ČSÚ :-( )
Joe M.
awe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od awe »

Joe píše:Do těch cen se dneska bohužel promítá i kupní síla koruny. Když jsme začínali, tak ceny byli poloviční až třetinové (jenže koruna má 7 x nižší kupní hodnotu - alespoň to tvrdi ČSÚ :-( )
taky na tvé výplatí pásce stálo 1300,- :wink:
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Joe píše:Popravdě si již roky kladu otázku proč? Výrobně by měla být mušketa vlastně paradoxně levnější. Ve své době tomu i tak bylo. Nenalhávejte si, že v době ryflí byla armáda vyzbrojena mušketama pro nějaké výhody. Hlavním důvodem nepochybně byla cena zbraně, a to že pro ty účely to prostě stačilo. O to tu ale nejde.
Zdá se mi, že se sem paradoxně promítlo to, že čím je zbraň (myslím originál) starší, tím má logicky větší cenu, protože čím je něco starší, tím se toho většinou (výjimky jsou pochopitelně, tak že nechytat zase za pysky :-) ) i méně dochovalo a tak je to cenější. Ale u replik :? Podle mne je to bouda :-( a nebo jsem něco nepochopil :?
Podle mne záleží hodně na poptávce a na propracovanosti zbraně. Co jsem se díval na fotky, tak třeba ten Frontier nic moc (takovej kořen shlavní a zámkem :wink: ) A ta Bessina už vypadá pěkně.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Meďa: To nepochybně v některém případě mohu uznat, ale stejně mi to nesedí. Mezi křesadlovým Hawkene a to dobře zpracovaným a Besinou je i tak rozdíl nejméně 10 táců! Spíš možná máš pravdu v té poptávce.
Joe M.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Cena vojenskych musket je o neco vetsi hlavne proto, ze se jedna o "verne" repliky, tedy vyrobce musi dodrzet rozmery, tvary...

U loveckych pusek je urcita volnost, tedy zde si je vyrobce casto upravuje, aby vyhovovala materialu a jednodussimu a tim padem levnejsimu vyrobnimu procesu. Koneckoncu, takto je to dnes v podstate se vsim - prumyslovy design se hodne podrizuje moznostem automatizovaneho zpracovani.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine