Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Andre wrote:
Milá Theodoro, vztah mezi filosofií komunismu a manifestem komunistické strany je stejný, jako mezi filosofií křesťanství a manifestem svaté inkvizice Ignáce z Loyoly...
Na jednu stranu se snažíš přesvědčit ostatní o tom, že je rozdíl mezi "myšlenkou křesťanství" a její chybnou realizací různými skupinami v různém období, na stranu druhou argumentuješ stejným způsobem u tématu, které ti není tak blízké... čím to je?
Jen jsem odpovídala na otázku/výzvu.
Nebylo by lepší nahradit Ignáce Biblí? Ignác je relativně pozdní záležitost... My hledáme to, co stálo na počátku.
A teď mě zase omluvte, jdu učit nábožko. :mrgreen:
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Kaine, jestli jsem Tě dobře pochopila, tvrdil jsi, že násilí, páchané komunisty a křesťany, má v obou případech původ v jejich učení.

U komunismu jsme výzvu k násilí našli, u křesťanů jsi tu výzvu (hádala bych se, že je to výzva, ale to můžeme nechat na jindy) našel v SZ. Namítla jsem, že ze SZ vychází především judaismus, náboženství nenásilné i za cenu zániku svých vyznavačů a ptala se, kde je v NZ popsána ona změna, která z křesťanů činí násilníky. Na to jsi mi neodpověděl. Můžeš to udělat, prosím?
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Odpověděl, je to na jedné z předchozích stran. Myslím ten NZ, když ti SZ nestačil. Jen si prostě musíš tuhle debatu přečíst...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Theodora
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Theodora »

Četla jsem to a neobjevila ji.
Buď mi dej odkaz, nebo to zkus znovu a obsáhleji, prosím.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jiři z Holohlav »

Theodora wrote:Četla jsem to a neobjevila ji.
Buď mi dej odkaz, nebo to zkus znovu a obsáhleji, prosím.
stránky jen letí , je to na 16.Vyslovil jsem námitku - umysl útočit neprokázán.
Smrt je smyslem života.
Andre
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Andre »

Theodora wrote: Jen jsem odpovídala na otázku/výzvu.
Nebylo by lepší nahradit Ignáce Biblí? Ignác je relativně pozdní záležitost... My hledáme to, co stálo na počátku.
A teď mě zase omluvte, jdu učit nábožko. :mrgreen:
Zase špatně.... Zaměnit Ignáce biblí, by mělo význam ve chvíli, kdybychom zaměnili i manifest strany třeba knihou Kapitál.
Hledáte-li co stálo na počátku, vycházejte ze stejné startovní čáry.

A opět to zopakuji.... mluvíme o náboženství / filosofii / ideologii (je to jedno, jak to nazveme, je to na jedno brdo), které je objektivně rovnou měrou přínosné pro všechny. A ač jsem jinak ateista silně pravicového smýšlení, musím přiznat, že dle mého názoru ideál teorie komunismu i teorie křesťanství prostě pozitivně přínosný pro všechny je... obě filosofie ale byly historicky špatně interpretovány či zneužity a to hned několikanásobně.

... jinak z jiného soudku - podívejte se na tenhle rostomilý způsob kázání evangelia, třeba vám nepřijde zas až tak odlišný od projevu mladého zapáleného komunisty :lol: : http://www.youtube.com/watch?v=ABBtmEjXwmQ
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kateřina_z_Landštejna »

Theodora wrote:Kaine, jestli jsem Tě dobře pochopila, tvrdil jsi, že násilí, páchané komunisty a křesťany, má v obou případech původ v jejich učení.

U komunismu jsme výzvu k násilí našli, u křesťanů jsi tu výzvu (hádala bych se, že je to výzva, ale to můžeme nechat na jindy) našel v SZ. Namítla jsem, že ze SZ vychází především judaismus, náboženství nenásilné i za cenu zániku svých vyznavačů a ptala se, kde je v NZ popsána ona změna, která z křesťanů činí násilníky. Na to jsi mi neodpověděl. Můžeš to udělat, prosím?
Jduaismus vůbec není nenásilná ideologie, přímo naopak, z něj teče krev docela slušným proudem. A zejména pak politická hnutí z něj vycházející - to je doslova koncentrát nenávisti a šovinismu.
Zánik vyznavačů pak nemá na svědomí judaismus, ale jeho američtí sionističtí vyznavači ruku v ruce s nacisty a evropskými (zejména) politickými sionisty. Ale dost, to sem nepatří, jen bych moc prosila, aby byly věci uváděny správně.

U komunismu, alespoň v uvedených citacích, není ani zmínka o násilí. To že Marx zvažuje odebrání výrobních prostředků jednotlivým vlastníkům a jejich svěření těm, kdo na nich pracují, má zejména v té době velmi racionální důvod. Ale opět to není o násilí.
Volo, multum, statim!
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Kateřina_z_Landštejna wrote:
Jiři z Holohlav wrote:Zenona neznám,četl jsem dávno samizdat na tabákovém papíře -svitky z Kumránu.Dobře to zapadlo do mé mozaiky.Tuším tam byla věta ."písma jsou mrtvá ,čtěte v knize života."Chápu to jako návod k neustálému porovnávání písem a života ,provádím a jsem s výsledky spokojen.
Mně to spíš připadá, že ta věta vybízí k zamyšlení se nad pustinou teorie a zeleným stromem života, přiklonění se k tomu druhému a sbírání vlastních zkušeností. Tedy k tomu, že nejprve by měl člověk stát pevně na vlastních nohou, užívat rozum, cit a žít vlastní život, jak umí nejlépe, a pak teprve jej s něčím srovnávat.

Ten samizdat, to je nějaká beletrie? Protože zkoumání a restaurace Kumránských svitků je teprve teď dokončováno a jsou údajně připravovány ke zveřejnění. Nebo to je něco o těch svitcích od někoho, kdo se podílel na jejich zkoumání?

V současné pustině bezbřehé svobody a chaosu jsou písma /všech náboženství/ dobrou navigační pomůckou.Abych mohl pevně stát,nesmím být v bažině - a to mi současnost připomíná.

Samizdat byl prvotní překlad ,vědecké "zpracování"probíhá.
Smrt je smyslem života.
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

KzL,ale paní ,že bys byla o tolik naivnější než Marx - odebrání majetku a nemyslí na násilí - Svatá Prostoto nebo spíš Umíněná Tvrdohavosti.
Smrt je smyslem života.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Třeba předpokládal že hnusný kapitalista či zavilý kulak prozře a rád a dobrovolně odevzdá svůj majetek proletariátu :badgrin:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.