Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Triarius
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Triarius »

mne sa zda ta zbroj kompletna, akurat teda nemaju prilby a rukavice, ale inac mi tam nic nechyba... co sa tyka tej kbelcovky, to by mi starosti az tak nerobilo, ono zalezi, ktoru cast bitky autor zobrazil, resp. co vlastne zobrazuje - kbelcovka bola prilba len na prvy stret s kopijou
Nón est victória sine évocátióne

www.kompania.sk
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

To je jasné, ale napadá mě, že by si možná (když už si dává záležet na všech možných detailech včetně vymalování prokátu na civilních oděvech) dal tu práci a řetěz, na kterém má být kbelcovka jež je shozena na záda, by namaloval přes rameno směrem na záda a ne volně spadlý k pasu jako ostatní.
Vítězství nebo smrt!
Triarius
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Triarius »

je dost mozne, ze tam tu retaz proste nemal, nemame dolozene, ze museli byt zakonite 4, naopak, na viacerych vyobrazeniach som videl len 3 a aj kbelcovky sa vyskytuju tak s jednym, ako aj 2 otvormi na retaze a mam pocit, ze aj bez...
Nón est victória sine évocátióne

www.kompania.sk
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Možné je všechno. Chci v budoucnu rekonstruovat plátový kabátec a tak zbírám informace a ty řetězy mě docela zajímají.

Díky všem
Vítězství nebo smrt!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

radar píše:wagner kdesi uvadel, ze retezy mohli mit i funci zesileni obrany - preci jen kdyz te nekdo sekne pres hrud a zastavi ho volne visici retez , tak uz se rana na platovy kabatec nedostane. ALe to je jen hypoteza.
TO si myslím je opravdu jen hypoteza. V sedle je praktičtější ty řetezy mít spíš vodorovně. Ale vše je možné :)

Vladan:
To záleží na charakteru bitvy. Kbelc je záležitost vyloženě proti tjostu, a střetu na kopí. Pokud terén situace, či čas to nedovolí, není třeba do bitvy kbelc a můžeš jet bez něj. Zde evidentně na kopí vůbec nedošlo (nejsou tam ani zpřelámaná dole) tak proč tedy kbelce.
Honor supra Vitam! Obrázek
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Zdravím, mám takový problém. Přemýšlím, jestli se mi vyplatí investovat do nýtované kroužkovky. Mám kvalitní prošívku, tělo je jako v bunkru, ale ruce, kde je tenčí jsou drobet exponované. Dělám pěšího žoldnéře, člena volných kumpanií. Je možné přímo na vycpávanici nosit plátovou ochranu rukou? Popřípadě bych ještě tělo zesílil plátovým kabátcem. Když zjednoduším otázku: Je pro pěšího těžkooděnce brň povinnost?
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Jiři z Holohlav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jiři z Holohlav »

K tý kbelcovce - nechal jsem si udělat sestavu lebka se závěsem- kbelcovka na dva řetězy upoutané na plátovém kabátci závlačkou.Varkoč má dvě díry na prostrčení držáku řetězů.Je to dělaný dle barvný tabule v Ospreyi.Při zkoušce systém fungoval - premiéru nechávám na turnaj Hradeckého dvora.
Smrt je smyslem života.
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Maršálek »

narvek píše:Zdravím, mám takový problém. Přemýšlím, jestli se mi vyplatí investovat do nýtované kroužkovky. Mám kvalitní prošívku, tělo je jako v bunkru, ale ruce, kde je tenčí jsou drobet exponované. Dělám pěšího žoldnéře, člena volných kumpanií. Je možné přímo na vycpávanici nosit plátovou ochranu rukou? Popřípadě bych ještě tělo zesílil plátovým kabátcem. Když zjednoduším otázku: Je pro pěšího těžkooděnce brň povinnost?
ano, je možné mít odpovídající plátovou ochranu rukou upevněnou tkanicemi na prošívané zbroji. doporučuji volit tu správnou na tebou vybrané období a specializaci bojovníka
Ich dien!
narvek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od narvek »

Takže třeba na podobném principu jako je plátová vesta? Destičky kovu zespodu přichycené na kůži?
Ken o cukamu nakereba omoru koto ga dekinai.
Ken o cukami nagara daku koto ga dekinai.

Support your local kendo team: http://www.youtube.com/watch?v=a_v3eQKNIDM
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Spíš bych řekl plátová ochrana kolen a loktů + chrániče předloktí
Vítězství nebo smrt!