nalez z ilegalniho vykopu

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Normálně bych řekl chudák chlap, ale v tomhle případě by to nějak nešlo od srdce...možná božská spravedlnost?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Boží mlýny... :wink:
Informace z konference o detektorech kovů (Archeologické rozhledy LIX / 2007): detektory
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Pampalíny píše:
rab píše:Parchant, má ještě tu drzost žádat o pomoc muzejníky a archeology, naprosto otevřeně, jako by se nic nestalo :evil: Kdyby byly jeho úmysly čisté, rovnou by to do nějakého muzea odnesl...
hodne lidi tam ale pise (zda pravdive nevim) ze hodne veci odevzdavaji.
had píše:dokonce pořádali setkání s archeology za účelem zlepšení komunikace a spolupráce...
I když se někteří detektoráři snaží komunikovat, je to spíš proto, aby své soukromé hobby nějak ospravedlnili - jisté je to, že jde pořád o nelegální činnost, přestože část archeologů je pro spolupráci (ovšem jiná část zásadně ne). Místo aby dostávali odměny za nález (patřičně medializované), čímž se jejich nezákonné jednání jakoby posvěcuje (paradoxně ze strany úřadů, jejichž povinností je chránit kulturní dědictví), což vede k dalšímu narůstu vykrádání lokalit, je třeba podávat trestní oznámení i na ty, kteří takovou činnost schvalují a odměňují.
Naposledy upravil(a) Rab dne stř 05. bře, 2008 15:43, celkem upraveno 1 x.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

frenk píše:Rab: Nebyl bych až tak rezolutní...

DĚKUJI.ROZMĚRY JSOU:CELKOVÁ DÉLKA 460MM,ČEPEL 360MM,TLOUŠTKA 10MM.NÁLEZ BYL UČINĚN V OKRESE UH,HRADIŠTĚ U OBCE STRÁNÍ ČI TAKY KORYTNÁ,NEVÍM ČÍ JE TOHLE PŘESNĚ KATASTR.CHODÍM TAM NA VÁLKU .O NÁLEZU JSEM INFORMOVAL P.VAŠKOVÝCH Z UH.HRADIŠTĚ,KTERÝ SE JEŠTĚ BOHUŽEL NEOZVAL.CHTĚL BYCH ABY SI TO CO NEJSPÍŠE ODVEZL,PROTOŽE NŮŽ MÁ VELKOU KOROZI A JE NUTNÉ S TÍM NĚCO RYCHLE DĚLAT.DÁM TO ZATÍM DO DESTILKY A UVIDÍME CO BUDE DÁL.JÁ SE ZNÁM OSOBNĚ Z NĚKOLIKA ARCHEOLOGY,PROTOŽE SE O NI ZAJÍMÁM UŽ ASI 25.LET,ALE SPÍŠE KAMÍNKY,TEDY DOBU KAMENNOU.CHODÍVÁME SPOLU NA POVRCHOVÉ SBĚRY.V POSLEDNÍ DOBĚ DOST SPOLUPRACUJI S P.ŠKRDLOU OHLEDNĚ PALEOLITU MÉHO OKOLÍ.BUDU VELMI RÁD,KDYŽ MĚ O TOM NOŽI NĚCO NAPÍŠETE A JÁ SI TO ZALOŽÍM I S FOTKOU DO MÉHO ARCHIVU.ZATÍM JSEM MOC TAKHLE STARÝCH KOVOVÝCH VĚCÍ NENAŠEL,TAK JE TO PRO MĚ VZÁCNOST.
POKUD SE P.VAŠKOVÝCH OZVE,TAK VÁM PÍSNU A UŽ SE POTOM MŮŽETE OBRÁTIT PŘÍMO NA NĚJ.POKUD TO BUDETE CHTÍT ZDOKUMENTOVAT.ŘEKNU VÁM,ŽE JSEM TOHLE ANI NÁHODOU NEČEKAL.TO VÍTE V LESE ASI MAČETA TAK NEOBVYKLÁ NEBYLA A JEŠTĚ ŽE MÁM TAKOVÝ ZVYK ,ŽE BERU VŠECHNO CO NAJDU,AŽ DOMA TO TŘÍDÍM A CHTĚL JSEM SI TEN NŮŽ DÁT NA ZED.ALE JAK JSEM OČISTIL TU HLÍNU ,TAK SE MĚ TA KOROZE HNED ZDÁLA PODEZŘELÁ,TAK JSEM TO DAL RADĚJI NA WEB.NO VIDÍM ,ŽE JSEM DOBŘE UDĚLAL.TAK ZATÍM SE MĚJTE.
To je dojemné, až mi málem slza ukápla, slušňák "amatérský archeolog"... Fakt se omlouvám, ale nemůžu jinak: je přece jedno, jestli chodí na militarie nebo kameny, prostě likviduje nálezové situace, přivlastňuje si něco co mu nepatří a ochuzuje nás o informace... Porušuje památkový zákon tím, že nález vyzvedne a odnese, místo aby dle zákona ponechal místo v původním stavu a zavolal archeology, porušuje vlastnická práva majitelů pozemků tím, že jim tam leze a kope na jejich majetku, zákony o ochraně přírody a krajiny a o lesích tím, že kopáním porušuje lesní půdu, a pokud si nález přivlastní a neprodleně jej neodevzdá, dopouští se krádeže! Atd.
Pro zajímavost výpis lokalit ze SASu - státního archeologického seznamu, který eviduje známá či možná archeologická naleziště:

katastr Korytná (UH)
- U boží muky
- U Lipin
- Padělky (u hřbitova)
- Horní Díly (Řepniska)
středověké a novověké jádro obce

katastr Strání (UH)
- Ovčín
- tvrziště (hrad?)

Tak na kterém z těchto míst kopal a co všechno už zlikvidoval?
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

promiň, ale domnívám se, že oslovení slušňák amaterský archeolog je na tomto místě dost ubohé, vždyť amaterští archeologové stáli u zrodu archeologie jako takové a archeologové si jich váží a dokonce se o nich učí . Když se podíváš na ten konkretní SAS, tak si spočti, co bylo kopáno archeology profesionály a co bylo darováno nálezci či vykopáno amaterskými archeology. (A to nemluvím co bylo vykopáno profíky na základě upozornění amaterů nebo obyčejných lidí). Dá se říct, že je to (přirozeně) jeden ze způsobů archeologické práce. Pokud se odvoláváš na zákon , který je starý a stupidní a urážíš lidi, kteří mají zájem s archeology spolupracovat nebo s něma spolupracují, tak je mi tě líto, protože asi mezi ně patříš taky.
Mimochodem min. polovinu vyjmenovaných zákonů porušují archeologvé při sběrech sami.Proč?
Proč detektoráře se kterýma se potkám a proberem toto téma, se pak vracejí a nosí nálezy a nebo volají a jsou ochotní ke spolupráci. Samozřejmě, že to není černobilé, s některými vyčuránky(a těch je pakatel)mosíš vyrazit dveře, ale házet ad hoc všechny do jednoho pytle je blbost.
Ale na tom se asi neshodnem, a myslím, že jsi sám už někde vzpomínal, že i samotná archeologická obec je v tomto ohledu nejednotná. Jak je to s tím poturčencem?
Výsledky spolupráce s amatéry ale mluví jasně!
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Vadí mi, že mi podsouváš něco, o čem nepolemizuju. Pleteš sem amatérské archeology 19. století, tedy z doby, kdy archeologie jako věda neexistovala. Snad nemá smysl ujišťovat, že si jich samozřejmě také vážím. Jsou totiž důležité dvě věci: 1. jestliže artefakty vydržely v zemi tisíce let, nějaký ten další rok ještě vydrží, tedy třeba do doby, kdy profesionální archeologie bude mít prostředky, síly a techniku je všechny odborně nalézt, vyzvednout a kvalitně zdokumentovat. Prostě tam, kde v současnosti nejsou lokality bezprostředně něčím ohroženy, není žádoucí do nich vrtat. A za druhé - archeologii nejde o samotné artefakty (pořád se to zdůrazňuje, ale jak je vidět, marně), nýbrž o souvislosti s nimi spojené. Jistě znáš ten případ onoho "sběratele" s několika tisíci předměty v bytě, a jistě jsi slyšel reakce odborníků v tom smyslu, že ty věci vlastně nemají žádnou hodnotu. Současný "amatérský archeolog" je pouze druh hobbysty, něco jako zahrádkář, rybář, modelář. Cpe se snad modelář do kokpitu na druhé místo pilota letadla? Nebo snad zahrádkář radí vědcům z výzkumného ústavu rostlinné výroby? Spolupráci s "amatérským" archeologem chápu tak, že upozorní na možný nález nebo že sleduje okolí místa, kde bydlí, a dává echo, když se někde do něčeho kopne. V tomto smyslu je spolupráce vítaná. Ale rozhodně nemůže sám kopat, sám věci vyzvedávat atd.
Zákon porušuje ten archeolog, který s detektoráři jedná a dokonce od nich přebírá jimi vykopané artefakty. Stává se tak spoluviníkem na ničení kulturního dědictví. Tím spíše, jestliže není schopen se oprostit od "sběratelské vášně" místo aby pracoval na vědecké úrovni (což je od něj společností, která jej platí, očekáváno). Památkový zákon je sice zastaralý, jenže v tomto směru zásadně ne. Proč potom např. Slováci svůj nový zákon dokonce zpřísnili? Zakázali používání detektorů, zcela správně v souladu s Maltskou úmluvou. Jestliže jsi archeolog a nechováš se podle norem, uznávaných v civilizovaném světě, nemáš na svém místě co dělat. Pokud tě to nenaučili ve škole, musím se ptát, kde jsi studoval, protože by stálo za to přehodnotit této škole akreditaci tohoto oboru.
kascha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od kascha »

škola kde frenk studoval - a to vím bezpečně je silně proti těmto aktivitám...

Já s frenkem v zásadě souhlasím, ale musím dát za pravdu rabovi hlavně v otázce samotných nálezů - čím dál víc se mi stává, že nálezy těchto nadšenců se dostanou na veřejnost už jen jako hezké jednotlivosti - bez možnosti řadit je do širších souvislostí a často bez jistoty nálezců či jejich potomků odkud přesně vlastně předmět je.....

dám ještě jeden čerstvý příklad...
různí jednotlivci si pod hlavičkou ČAS opatřili nedávno u církve svaté bumážku ke vstupu do krypty farního kostela v Příboře (pam. objekt), aby zde hledali pozůstatky hrabat z Hückeswagen / Příbora (poslední zemřel kolem roku 1307). O svém průzkumu publikovali dva články v tisku....píše se tam jak prohlíželi a přebírali barokní rakvičky a mimo jiné s pomocí detektoru vytáhli z kostí na podlaze nějaký křížek...
Jde jen o příklad naprosto zbytečného zásahu, který vede jen k tomu že se naruší prostředí, případně se ztratí nějaký artefakt. Reakce na neše upozornění že takhle tedy ne soudruzi.. byla o udavačích, návratu do komunismu a pod...
Chci jen říct že touha podobných nadšenců po jednotlivých hezkých artefaktech je často daleko silnější než rozumná úvaha jaký smysl má jejich získání....

(jinak spolupracujeme i s nadšenci rozumnými, jim patří moje díky)
Wir wollen in Beifall untergehen ..
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

Ale zase třeba...
http://www.novinky.cz/clanek/134798-kvu ... dejny.html
...to ani s archeologama není lehký:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

V tomhle naprosto souhalsím s Rabem. Několik detektorářů znám osobně a i když se snaží v dobré víře, jakoby spolupracovat s muzei a archeologi, většinou jim ani nedojde co vlastně dělají. Nemají ani tu nejmenší představu o jejich práci. Diví se že nepozná z kusu železa z jaký je to doby, když je to přeci oborník. Oni nechápu, proč je lokalita daleko cenější než ten nález. A strašlivě se diví, že když přinesou šipku z kuše do depozitu, že je pomalu vyhodí. Těch šipek tam je totiž už několik set, různých typů s tulejí i řapem a všechny na nic! Jediné co o nich totiž víme bezpečně, že pocházejí z Kozelského polesí.
Honor supra Vitam! Obrázek