Odívání

Obchod a výroba

Moderátor: Joe

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Natanieli, na zimní akce je lepší více tenčích vrstev. Když se pohybuješ je košile, normální vesta a kabát za sukna normálně dostačující. A vždycky můžeš přihodit dospod ještě jednu košili. Pokud ale chceš něco echt heboučkého a hřejivého :twisted: udělej si kapote.
nataniel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od nataniel »

No to capot uz mam. K tej vojenskej deke : Snažím sa na Slovensku rozbehnúť RR. A práve tá farba vojenskej deky mi na vesty pripadá vhodná. Od dvoch skúsených ľudí od Blacka a Nibowaku som dostal info, že tento materiál si nevedia vynachváliť. Tak práve preto váham ano či nie. Milan spomínal, že niektorý Rangery majú ušité vesty síce z deky, ale to je vrajže nejaká americká či anglická a tá má nejake iné zloženie. :?
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Americká deka z druhé války je tenčí a jemnější než stará česká vojenská deka
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
Dano
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Dano »

nataniel píše:Milan spomínal, že niektorý Rangery majú ušité vesty síce z deky, ale to je vrajže nejaká americká či anglická a tá má nejake iné zloženie. :?
........v jednej sedi desat molov a v druhej len osem......:) :)
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Joe »

Nojo Vitouši, tak jsi mne dostal :lol: Já měl na mysli model silnější vesty, pod kterou se nosilo několik vrstev košilí. Pro nezasvěcené ale musím vysvětlit, co se pod tím mohlo skrývat. Měl jsem totiš takovou orig. v ruce v muzeu. Jde o záměrně splstnatělou vlněnou látku docela dost tlustou, ale kupodivu docela podajnou. Něco podobného (materiál) se bohužel koupit nedá, ale nejblíže k tomu maji ty naše flaušovky. Důvod tohoto oděvu byl zřejmý. Byl dostatečně teplý a pro střelce pohodlnější než kabát. Proto se to asi vyskytuje na krezbách Long Hunters a Settlers. Vojáky jsem ale v tom neviděl (čili neříkám, že to napoužívali - prostě to nevím)

nataniel: je to jednoduché - ta deka je prostě příliš tlustá, jinak by to šlo. Navíc s tím kluci od nás experimetovali, a prostě se neosvědčila v praxi. Nebyla zrovna pohodlná. Jinak řečeno, snad v zimě OK, ale co budete nosit na jaře, v letě a na podzim?
Joe M.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

K té kovové lemovce - něco podobného jsem asi před rokem viděl v jedné malé galanterce v Brně(šalina 1 nebo 2, druhá zastávka od nádraží, směr Výstaviště, je to hned u zastávky), docela drahé, ale až tolik jak psal Vitous to snad nebylo. Ovšem nevím, jestli se to hodí, v červenokabátnických uniformách, navíc důstojnických, se nevyznám.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Ta lemovka vycházela cca 1 Kč/1 cm, jenže když lemuješ komplet celou vestu i s rozparky, tak se to naskládá. Jen na klobouk potřebuješ asi 1,5 m.
Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Tak tedy, udělejme si pořádek v terminologii. Je pléd(nebo opaskový pléd) a pak kilt. Velký a malý kilt je sice oblíbené označování, ale je to špatně. V období sedmiletky by teoreticky mohli přicházet v úvahu obě varianty, protože datování kiltu je tak nějak všeobecně na 18.stol. Třeba maníci ze Států s oblibou nosí kilty a na náš dotaz odpověděli, že je to v pořádku, že to může být. Já jsem ovšem na žádném starém vyobrazení kilt u vojáků neviděl. Je ale fakt, že těch rytin moc není. Takže celý 77.regiment (u nás) až na jednu trapnou vyjímku nosí k uniformě plédy.
Dále je dobré si uvědomit, že mezi roky 1746 - 1782 byla skotská doba temna, takže za nošení civilní kostky byl automaticky provaz. Je více než jisté, že to platilo i pro kolonie.
Spící Medvěd
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Spící Medvěd »

Jak řekl cossack, velký pléd je pravděpodobnější pro skotského vojáka v období sedmiletky. Aaale i civilní obyvatelstvo v koloniálním období osidlování ameriky bylo k vidění v kiltu a nebo velkém plédu a to buď na francouzském a nebo španělském území. Nebylo jich moc, ale byli. Neb né všichni se nechali naverbovat do armády a zarputilí jakobisté se i v koloniích drželi radši na protianglické straně. ( Ať žije král Jakub ) Jinak kilt brzo vyměnili za kalhoty, hlavně na území severovýchodu USA a kanady. Kalhoty jsou v mrazech přeci jen lepší
cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od cossack »

Ty Skoťáky na francouzské straně jsem nezmiňoval záměrně. Byla dokonce i nějaká fr. jednotka složená z horalů, ale je nás tady dost málo na to, aby jsme rozmělňovali rozlišovací znaky nějakýma výstřelkama.
Jestli někdo chce nosit pléd ať vstoupí do armády, pokud bytostně Anglány nesnáší, ať si uváže krajové fiží a bude z něj Francouz.
My všichni jsme v podstatě zarytí jakobité, ale pro to, aby jsme se drželi v jasně vymezených mantinelech nechali jsme se naverbovat. V součastnosti je to tak, že vzor tartanu, který máme k mundůru je zakázáno nosit v civilní verzi. A neradi ho vidíme i u cizích, ale to už jsme naštěstí víceméně eliminovali.