Oděv

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Oděv

Post by Knecht »

Ještě jedna věc - Hřibová zmiňuje na kaptanech ohrnuté konce rukávů. Já to na svém nemám, jelikož když jsem ho přebíral, ještě nebyl ani dodělaný a rukávy byly jen tak provizorně založené. Teď bych to ale rád dokončil se vším všudy, pokud tam ty manžety patří.
Zas si ale říkám, že jestli to není vyloženě nutné, radši bych se na to vybodl - jelikož na příští sezonu si plánuju ukovat karvaše, bude mi to pod nimi překážet.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
LiborZ
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by LiborZ »

Co já vím, máme jen jeden originál kaftanu a tam ty laple jsou. To ale nic neznamená.
per_ist084.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nalivajko - náčelník proviantní služby
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Jo, tyhle laple jsou zase ještě jiná věc, já myslel přímo ohrnutí rovného konce rukávu jako manžetu. Ale je fakt, že tohle by se díky tomu rozparku dalo ohrnout taky, současně si to na bitvu shrnu dolů, dám přes to karvaše a laple mi trochu přikreje ruku. To bude ono!
A mohl bych v tom udělat takovou malou kapsičku a do ní dát koženou vložku, aby to líp krylo. Na případné praní pak kůži vyndat. Tak bych měl slušně krytou ruku a současně si zachoval volné prsty na nabíjení kolečkovky.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Kain wrote:Není to zrovna nejrychleší rakce, ale přispěju rád a přečtu si to ještě raději :-)
Článek je uveřejněn v diskuzi Oděv - barvy a materiály. Jelikož mi už pár lidí zaplatilo, byl by z dalšího rozpočítávání a vracení korunových částek jenom chaos. Jestli chceš přispět, kup třeba lahev horylky nebo tak něco :)
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Ty manžety nejsou jenom frajeřinka (a nejsou rovné). Když je kosa, tak se shrnou přes ruku a částečně nahradí rukavici. Na Silvestra jsem byl za manžety fakt rád.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Aha, takže tohle je teda obecný tvar? Já měl za to (podle Hřibové), že obyčejně byly rovné a ty laple jsou jen někdy. Každopádně dobrá věc, udělám. Hlavně abych na příští sezonu měl už hotové ty karvaše. Zatím nic neslibuju, ale možná bych mohl udělat ještě pro někoho, pokud by byl zájem. Mám tam i kousek nýtovaného pletiva na spojování. S těmi karvaši - pokud teda přijmeme, že je aspoň někdo jako kořist mohl mít, (jelikož je to praktické a zvlášt při boji čakanem nebo kelepem umožní nouzově se krýt před šavlí a chrání to proti předsekům a jiným sviňárnám, jimiž je člověk se sekerovitou zbraní vystaven) řeším ještě další otázky. Třeba zdobení. Chtěl jsem jen úplně prosté, železné, ale když se blíž dívám na originály, skoro na každém výzdoba je. Zas to ovšem nemusí nutně odpovídat realitě, protože do museí a sbírek se dostaly vždycky spíš ty hezké kousky. Dál řeším jestli je dělat polské (z Zigulskiho se zdá, že měly skoro pravidelně vnitřní část "náramku" vcelku a na pantu) nebo turecké - tam se zdá, že preferovali vnitní část složenou z několika lamel pospojovaných kroužky. Ale zatím je to pozorování založené prakticky na jedné knížce :-k
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Víte někdo něco bližšího k těm divným půlzbrojím, co nosí Kmicic v Potopě nebo hejtmanův pobočník v 1612? Taková ta vesta složená ze svislých pásů kůže kombinovaných s pruhy kroužkového pletiva.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Tak překlad už zaplatil i Zoone. Ještě tedy chybí Cid, Woden a Jenne.
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

mám dotaz zapoměl jsem se Vás zeptat na Rajhradě, k tomu překladu ,mol bych se připojit i jako cizozemec.
samozřejmě i k platbě
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Radovan wrote:mám dotaz zapoměl jsem se Vás zeptat na Rajhradě, k tomu překladu ,mol bych se připojit i jako cizozemec.
samozřejmě i k platbě
Pozdě :) Překlad je volně k nahlédnutí v diskuzi oděv - materiály a barvy. Ale každopádně dík za nabídku.